Crin Antonescu, prizonier in timp

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 23:59
7410 citiri
Crin Antonescu, prizonier in timp
Foto: PNL.ro

Cu fiecare eveniment, cu fiecare miscare politica, Victor Ponta si Crin Antonescu se distanteaza tot mai mult unul de celalalt, iar evolutia nu este catusi de putin in favoarea liderului liberal, plecat in competitia din Opozitie de pe prima pozitie. Consultarile de la Cotroceni pe tema ANI marcheaza inca un jalon in aceasta directie.

"Nu vom participa la consultarile convocate, din cand in cand, de presedinte, decat daca este vorba de o probema de interes national si major, cum ar fi o problema de politica externa sau o criza guvernamentala", a declarat Crin Antonescu. Adica, din punctul de vedere al liderului liberal, coruptia din Romania nu este o chestiune de interes national. Desfiintarea ANI, aspect care a ingrijorat grav atat UE cat si SUA, nu este o problema de maxima gravitate, chiar daca poate avea inclusiv consecinte externe importante. Nici chiar faptul ca la CCR a fost trantita o lege pentru care Guvernul PNL si-a asumat raspunderea in Parlament nu este un argument suficient de important pentru liderul liberal.

Ce motiveaza decizia lui Crin Antonescu? "PNL a decis sa nu mai fie un element de decor in actiunile pur mediatice ale lui Traian Basescu. Nu mai participam la niciun fel de consultari pana cand atitudinea si discursul sau nu vor semana cu atitudinea unui presedinte care nu este partizan". De parca ANI ar fi jucaria personala a lui Traian Basescu, de parca discutiile nu ar fi institutionale, ci personale.

Prin sfidarea acestor consultari institutionale, cu presedintele Romaniei, nu cu o persoana privata, Crin Antonescu sfideaza si cele 5 milioane de romani care au decis sa-i dea lui Traian Basescu al doilea mandat, in pofida defectelor pe care liderul liberal i le socoteste intolerabile. Totodata, transmite mesajul ca subiectul coruptiei si al averilor demnitarilor este unul marginal, in orice caz mai putin important decat repulsia pe care domnia sa o resimte fata de Traian Basescu. Acesta o fi mesajul pe care il asteapta electoratul liberal?

Crin Antonescu pare incremenit in timp la momentul 6 decembrie si nu poate admite ca alegerile au trecut, iar Traian Basescu, aflat la cel de-al doilea mandat, nu mai este un adversar electoral. E de inteles ca trauma pierderii alegerilor de catre cea mai mare coalitie inregistrata vreodata in Romania a fost mare inclusiv pentru Crin Antonescu, dar daca nu o poate depasi singur, exista si tratamente de specialitate. Ar fi o solutie cu mult mai buna decat sa tarasca partidul intr-o aventura viscerala, cu potentiale consecinte extrem de periculoase.

Victor Ponta, in schimb, a ales calea rationala si, mai mult decat atat, a incercat sa intoarca in favoarea sa demersul presedintelui. Liderul PSD nu numai ca se duce la Cotroceni sa discute despre situatia ANI, ci are si idei in aceasta privinta. Ba chiar vrea sa abordeze acolo inca un subiect: legea functionarului public si incercarile repetate ale guvernului de a politiza administratia.

Sigur, dl. Ponta nu-si mai aminteste ca a facut parte din guvernul PD-L + PSD care a emis in 2008 ordonanta de modificare a legii functionarului public, numita atunci "a iesirii din ipocrizie". Chiar si asa, miscarea politica a lui Victor Ponta este una inspirata si abila, pentru ca lasa impresia unei Opozitii constructive, gata sa participe, sa discute, sa negocieze cu oricine atunci cand este vorba de aspecte importante.

In plus, subiectul ANI este unul extrem de delicat. Daca si PSD il trata ca pe unul marginal, asa cum procedeaza PNL, s-ar fi expus criticii ca nu vrea decat sa-si protejeze coruptii. Tocmai pentru ca numarul lor este atat de mare, nu stiu cat de mare este disponiblitatea reala a lui Victor Ponta de a salva ANI. Dar daca o luam asa, sunt discutabile si realele diponiblitati ale multor democrat liberali, mai ales ale celor care se stiu cu musca pe caciula.

Coruptia e transpartinica, iar lupta impotriva ei ar trebui sa fie la fel. Este un mesaj pe care Crin Antonescu, spre deosebire de Victor Ponta, l-a ratat, spre nesansa PNL. Pana la urma, discutiile de la Cotroceni au ca scop crearea unui consens in privinta ANI. Tratate cu seriozitate si buna credinta, aceste discutii pot netezi o cale rapida spre adoptarea noii legi. Asa ca PNL nu a facut decat sa se autoexcluda dintr-un demers anticoruptie absolut necesar.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#competitie Antonescu Ponta, #PNL consultari Cotroceni, #Opozitie Crin Antonescu , #PNL