Masura neputintei lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 23:57
9186 citiri
Masura neputintei lui Crin Antonescu (Opinii)

Crin Antonescu incearca sa resusciteze mortul care isi mai asteapta doar certificatul de deces. Propunerea domniei sale de rediscutare a protocolului USL nu are cum sa produca vreun efect din motive precis expuse de chiar colegul de partid al domniei sale, deputatul Ludovic Orban.

"Ce sa modifici in protocolul USL? Sa scrii acolo ca guvernul nu poate veni cu proiecte de legi care sunt impotriva programului de guvernare, cum a fost Rosia Montana? Sau ca parlamentarii sunt obligati sa voteze toate prostiile guvernului, cum a fost legea circulatiei terenului, care este o restrangere a dreptului la proprietate? Daca ii intrebati pe multi colegi din USL despre protocol, putini o sa fie capabili sa va dea informatii din el. Nimeni nu l-a mai citit.", a explicat dl. Orban intr-un interviu acordat Ziare.com.

Marea problema a USL nu tine de bucata de hartie numita protocol. Ci tine de alegerile prezidentiale si de impartirea prazii, inclusiv electorale, a guvernarii. Pe de-o parte, social democratilor nici prin cap nu le trece sa renunte la functia prezidentiala, cu atat mai mult cu cat mandatul viitorului presedinte nu va fi amputat prin noile prevederi constitutionale.

Pe de alta parte, PSD incearca sa-si maximizeze avantajele de a fi prima vioara a guvernarii, adica cea mai mare putere, cei mai multi bani si cele mai multe beneficii in raport cu electoratul propriu, cel captiv, neinformat si foarte putin interesat de chestiuni precum justitia. Si sigur ca toate acestea nu se pot realiza decat in detrimentul liberalilor. Chir minime, sacrificiile facute pentru a-i pastra alaturi devin total inutile si impovaratoare in conditiile in care PSD a reusit sa-si constituie deja propria majoritate.

Din pozitia de anexa a guvernarii, obligata sa inghita toate masurile socialiste ale PSD, liberalii n-au decat de pierdut. Si Crin Antonescu la fel, in perspectiva unei candidaturi pe cont propriu la prezidentiale. Ceasul europarlamentarelor a inceput sa ticaie, iar PNL stie ca daca nu scoate undeva intre 20-25%, visul prezidential al lui Crin Antonescu e mort.

Liberalii ar trebui sa paraseasca acum corabia, PSD le da motive in fiecare zi, dar iata ca nu o fac. De ce nu este un secret. Greii lor, mufati la banul public prin functiile pe care le detin, mai ales cele ministeriale, nu se indura sa-si paraseasca pozitiile.

Iar Crin Antonescu pare a se teme de o confruntare directa cu ei. Cvasicertitudinea ca PSD nu il va sustine la prezidentiale i-a diminuat cu mult puterea in partid si exista un risc enorm ca o parte dintre liberali, cei avantajati de mentinerea la guvernare, sa nu il urmeze intr-o aventura cu sanse din ce in ce mai mici de reusita. Cu alte cuvinte, de ce si-ar sacrifica ei binele de acum, pentru o discutabila reusita a domniei sale, despre care, si sa devina fapt implinit, nu au nicio certitudine ca le va readuce binele la care ar trebui sa renunte acum.

In aceste conditii, cartile sunt exclusiv in mana PSD. Se va debarasa de PNL in momentul pe care il va socoti cel mai favorabil pentru partid. Si acesta va fi, cel mai probabil, in buza europarlamentarelor. Astfel incat liberalii sa intre in aceste alegeri fara avantajul de a fi in pozitii de putere, la nivelul ministerelor si al prefecturilor, si fara avantajul de a avea ceva de oferit clientilor politici in schimbul alimentarii pusculitei de partid. Dar si fara a le lasa liberalilor timpul de a capitaliza avantajul de imagine al opozitiei, fara a le da posibilitatea sa atace esecurile guvernarii de care sa fie inca foarte legati.

Crin Antonescu stie, cu siguranta, toate aceste lucruri. Dar faptul ca nu le contracareaza, paralizia pe care o vadeste in fata unor riscuri politice iminente, este proba elocventa a neputintei sale.

Presedintele PNL a intrat intr-un punct mort din care nu pare a avea nici vointa si nici strategia de iesire. Nu reuseste sa scoata partidul dintr-o guvernare extrem de paguboasa din punct de vedere politic, iar profilul sau politic este din ce in ce mai sters. Nu mai are nici vigoarea antibasismului al carui campion era pe vremea cand facea cariera, dar nici nu are mari sanse sa capteze electoratul basist pentru care amintirea verii 2012 este cu mult prea proaspata si imposibil de sters.

Asa ca incet, incet se stinge trist, ingropat de interesele de grup ale propriilor ministri si de propriile erori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Crin Antonescu prezidentiale, #PSD PNL USL , #PNL