Crin Antonescu despre poporul roman: Avem o predispozitie catre umilinta

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 23:04
4732 citiri
Crin Antonescu despre poporul roman: Avem o predispozitie catre umilinta
Foto: Antena 3

Liderul PNL Crin Antonescu si-a expus, vineri, parerea despre poporul roman, al carui presedinte ar vrea sa fie incepand de anul viitor.

"Suntem foarte usor de descurajat, suntem oameni care ne pierdem foarte repede curajul si ne resemnam. Nu ne pretuim suficient oamenii de valoare, nu am facut-o niciodata", a afirmat Antonescu, la Antena 3, inainte de a vorbi despre personalitatile Romaniei care sunt comemorate, dar nu au devenit modele ale romanilor.

"Sa ne gandim la persoanalitati romane, de la Avram Iancu pana la Gavrila Ogoraru (celebru luptator in munti, impotriva comunismului - n.red). Acestia sunt oameni care au fost tradati, oameni a caror memorie nu a fost suficient pastrata, oameni care nu au devenit modele, in adevaratul sens al cuvantului. Sunt oameni care au fost pusi in paginile cartilor de istorie, care sunt comemorati formal in fiecare an, dar nu le sunt recunoscute si urmate invatamintele", a opinat liderul PNL.

"Avem o predispozitie catre umilinta si ma doare acest lucru", a mai spus Crin Antonescu, care anterior afirmase ca simte ca "aceste defecte colective" il afecteaza si pe el.

Nici proverbele romanesti nu-i prea plac liderului liberal, care a lasat sa se inteleaga faptul ca va candida la presedintia Romaniei.

"Proverbele romanesti sunt frumoase, dar cand incepi cu capul plecat, sabia nu-l taie sau fa-te frate cu dracu' pana treci puntea, se vede adevarata fata a poporului roman", a spus Antonescu.

Imbranceala romanilor de Ziua Nationala pentru o farfurie de mancare nu a scapat atentiei liderului liberal.

Antonescu, despre Romania si romani: Suntem ca niciodata si nicaieri

"De Ziua Nationala, niste oameni au stat la cozi de sute de persoane pentru o farfurie de fasole. Este dreptul lor, nu judec pe nimeni, dar acest lucru spune ceva. Sunt partile noastre slabe, de asta merge si atat de greu democratia", a mai afirmat liberalul, co-presedinte al USL.

Cat despre politicienii romani, ei nici nu pot fi comparati cu cei straini.

"O sa tipam in pustiu ca avem politicieni mincinosi si caraghiosi. Politicienii din alte tari salveaza macar aparentele. Cine si-ar permite, in straiantate, sa treaca la un alt partid pentru ca are un dosar de rezolvat?", s-a intrebat Crin Antonescu.

Romanii, inca prizonieri ai comunismului

In viziunea liderului liberal, romanii sunt inca prizonieri ai perioadei comuniste, desi a existat o perioada in care Romania a avansat cu ajutorul elitelor sale, care au facut "un pact" pentru respectarea obiectivelor nationale.

"Noi suntem in continuarea unui festivism cu care ne-a invatat comunismul si nu reusim sa patrundem in semnificatia Zilei Nationale. Pentru mine, o natiune sau o comunitate se duce in sus sau in jos prin elitele sale. (...)

In Romania, din 1877 pana la comunism, era jale. Societatea a avansat pentru ca oamenii din varf au facut destule lucruri nepotrivite - exista si atunci coruptie - dar la un anumit nivel a existat un fel de pact, respectarea unor obiective nationale. Aceste lucruri s-au realizat si Romania a mers inainte", a subliniat liderul liberal.

"Incapacitatea de a iesi definitiv din apucaturile comunismului face ca noi sa stam pe loc si sa vedem serbari nationale organizate, unde dl Oprea sau dl Ontanu aduc oameni pentru seful statului", a mai deplans Antonescu cramponarea romanilor de comunism, la 20 de ani dupa Revolutie.

Despre perioada de dupa alegeri, cand se presupune ca USL va ajunge la guvernare, liderul liberal a vorbit in termeni negativi despre o colaborare cu UDMR. "Ce se intampla cu UDMR-ul astazi este un pedelism jenant care este o rusine pentru Romania", a spus Crin Antonescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Crin Antonescu PNL, #Crin Antonescu comunism, #Crin Antonescu presedinte , #PNL