Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Crin Antonescu, strans in coltul cotei unice (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 20:17
4804 citiri
Crin Antonescu, strans in coltul cotei unice (Opinii)

Strategia bugetar-fiscala 2014-2016, publicata de Ministerul Finantelor, prevede renuntarea la cota unica si inlocuirea ei cu o cota progresiva, cu trei trepte, in functie de venituri: 8%, 12% si 16%.

Ministerul Fianantelor este un minister liberal, condus pana acum de Daniel Chitoiu si care urmeaza sa treaca sub conducerea lui Eugen Nicolaescu.

Situatia din acest moment a ministerului este destul de neclara cat timp informatia oficiala este ca premierul nu a semnat demisiile ministrilor liberali, intre care si Daniel Chitoiu.

Fostul ministru este acuzat de multe voci liberale ca a fost mai apropiat de Victor Ponta decat de propriul partid, motiv pentru care Crin Antonescu ar fi si luat decizia inlocuirii sale, ipoteza infirmata oficial de liderul PNL.

Strategia nu a fost elaborata acum, dupa cum a comunicat MF, ci in 2013, si a fost adoptata de Guvern in noiembrie anul trecut, deci in plin mandat al d-lui Chitoiu. Dar faptul ca aceasta poveste, ramasa discreta vreme de cateva luni, este adusa la lumina tocmai acum in timpul scandalului din USL pare o stranie conicidenta.

Victor Ponta a tinut de altfel sa precizeze ca ideea acestui impozit progresiv nu este noua: "Apreciez foarte mult ca azi s-a aflat un lucru pe care l-am stabilit in USL in urma cu 3 ani, l-am pus in acordul de parteneriat al aliantei, in programul de guvernare: nu creste cota unica de 16%, iar pentru anumite categorii de persoane defavorizate, vom incerca sa le reducem la 8% si la 12%, asa cum vrem sa reducem CAS si TVA."

Si totusi liberalii au opus o rezistenta permanenta, cel putin in luarile de pozitie oficiale, nu si in sedintele de guvern se pare, la ideea renuntarii la cota unica.

Poate ca nu e lipsit de importanta in evaluarea acestei coincidente sa ne amintim si o declaratie de marti a lui Liviu Dragnea: "Daca vor sa iasa (liberalii de la guvernare - n.red.) e bine sa o spuna pentru ca suntem in februarie, e un an intreg in fata, sunt masuri serioase care trebuie adoptate in urmatoarea perioada".

Dupa cum ar putea fi incluse in aceasta coincidenta atat aparitia zilele acestea a USD, alianta PSD, PC, UNPR, despre care Victor Ponta afirma ca reprezinta doua litere din USL, cat si faptul ca premierul doreste o ampla restructurare a Guvernului prin adaugarea a trei ministere USD (pana acum departamente conduse de ministri cu delegatie) si prin suplimentarea numarului de vicepremieri, cate unul pentru fiecare din cele patru componente ale USL, care sa ia deciziile inaintea fiecarei sedinte de guvern impreuna cu premierul.

Pare destul de clar ca PSD este gata sa scape de partenerul liberal, de a carui sustinere Guvernul nu mai depinde in matematica parlamentara si care a incercat o miscare de forta prin introducerea in Executiv a lui Klaus Iohannis intr-o pozitie simbolica destul de evidenta de premier alternativa.

Doar ca darea afara a PNL este foarte riscanta sub aspect electoral. Cine va fi gasit vinovat pentru ruperea USL va deconta destul de mult din punct de vedere electoral. Asa ca daca nu poti sa-ti dai nevasta afara din casa, atunci o bati pana cand pana la urma pleaca singura macar pentru ca e degradant sa apara zilnic in public cu ochii umflati.

Aceasta readucere in discutie a cotei progresive de impozitare pune PNL intr-o situatie la limita imposibilului. Nu cred ca USD-ul majoritar in ecuatia guvernamantala este dispus sa renunte la ea, decat, eventual, in schimbul unor cedari uriase si umilitoare din partea liberalilor.

La randul sau, PNL, daca abandoneaza cota unica, da o lovitura mortala electoratului sau liberal si se pulverizeaza. Singura cale de a iesi cat de cat onorabil din aceasta poveste ar fi sa plece din Guvern. Dar atunci isi asuma ei fractura ruperii USL.

Dar si sa plece, lovitura de imagine oricum e incasata cat timp un ministru liberal a mosit aceasta renuntare la cota unica, iar dezicerea de aceasta strategie ar fi automat taxata cu acuzatia de duplicitate.

Si mai e ceva. Ce va face oare aripa Rusanu-Chitoiu daca aceasta cota progresiva din strategie va fi motivul oficial al plecarii liberalilor de la guvernare? Ar putea ramane ea alaturi de Victor Ponta rupand PNL? Si cine ar putea sa o urmeze? Poate mare parte dintre liberalii care au mult de pierdut prin desprinderea de beneficiile guvernarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#rupere USL, #PNL cota unica, #cota progresiva impozitare salarii , #PNL