Crin Antonescu, sub pulpana lui Liviu Dragnea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 13:07
8548 citiri
Crin Antonescu, sub pulpana lui Liviu Dragnea (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Cand esti un mare lider de partid, care isi impune vointa neconditionat, adesea dictatorial, cand revendici cea mai inalta functie electiva din stat, pe care ai si ocupat-o ca interimar o vreme, cand esti prezidentiabilul unei imense coalitii, ar fi de presupus ca a castiga un colegiu senatorial, oricare ar fi acesta, este floare la ureche.

Cand esti convins ca poti obtine peste 5 milioane de voturi, cum sa te temi ca nu vei obtine cateva zeci de mii?

Cand esti pe deplin sigur ca populariatea ta este uriasa, ca forta ta electorala este strivitoare, cu atat mai mult iti alegi un colegiu greu, cu a carui capturare sa dai o lovitura usturatoare adversarului si sa-ti reafirmi anvergura impresionanta, in partid, in alianta din care el face parte, dar si in fata Opozitiei. Sau nu esti asa de sigur si de puternic?

Aceasta este marea problema a lui Crin Antonescu. De cand a inceput impartirea candidaturilor, n-a facut decat sa ezite. Intai a optat pentru colegiul din Sectorul 1 pe care l-a reprezentat in ultimii ani, apoi, temandu-se probabil de relatia mizerabila cu Andrei Chiliman, s-a reorientat spre Sectorul 3. Ceva l-a speriat si acolo si a parasit Bucurestiul, principalul sau fief, si a plecat sa candideze in Teleorman, la Liviu Dragnea, acolo unde masinaria electorala anchetata de Parchet este la maxima ei eficienta, acolo unde exista sate cu prezenta la vot de 200%.

Toate acestea ne arata ca dl. Antonescu este foarte nesigur pe el. Stie din proprie experienta ca poti foarte bine sa castigi colegiul, dar daca ai mai putin de 50%, mandatul il poate lua invinsul de pe locul al doilea. Asa cum l-a luat si el, dupa ce a fost invins de Ionut Popescu in 2008.

Si atunci are nevoie ca de aer sa inchida colegiul cu peste 50%. Nu-si permite un esec.

Auzeam un comentator din garda personala a liderului PNL cum aplauda desprinderea lui Crin Antonescu de controversatul Robert Negoita. Da, intr-adevar, este un mare salt calitativ sa sari de la Robert Negoita la Liviu Dragnea. Nu mai discutam despre suspiciuni de gainarii si evaziuni, discutam despre fraude electorale de proportii anchetate de Parchet.

Dar cum sa se teama Crin Antonescu ca nu va obtine in Bucuresti peste 50% in oricare colegiu, indiferent daca Andrei Chiliman sau Robert Negoita n-ar trage pentru el? In paranteza fie zis, pentru cine sa traga Robert Negoita, in Sectorul 3? Pentru d-na Sanda Pralong?

Pana la urma, Crin Antonescu ar trebui sa fie candidatul care n-are nevoie de masinaria de partid pentru a invinge. Prezidentiabilul Antonescu ar trebui sa scoata oamenii la vot fara ca Andrei Chiliman sau Robert Negoita sa miste un deget. Chiar impotriva lor. Sau nu este acest tip de candidat?

Sondajele de opinie arata ca, dupa aventura prezidentiala din vara, Crin Antonescu a intrat in picaj. Asta inseamna ca a inchide un colegiu nu mai este chiar floare la ureche, asa ca alegerea trebuie sa fie foarte sigura. Pentru ca o eventuala infrangere ar insemna pentru Crin Antonescu nu doar ratarea mandatului, ci finalul carierei politice.

In secunda a doua, ar pierde nu numai candidatura la presedintie, deja destul de incerta, ci si sefia partidului de unde ar fi spulberat de multii dusmani pe care si i-a facut printre liberali.

Dar, daca inteleg ratiunile, chiar spaimele lui Crin Antonescu, ele nu justifica lasitatea unui politician care se doreste presedintele tarii si care, teoretic, este la apogeul carierei sale.

Intr-o asemenea pozitie a fugi de lupta este la fel de rau, daca nu mai rau, decat infrangerea.

Este adevarat ca lasitatea aceasta este la moda in clasa politica romaneasca, inclusiv in oOozitie unde liderii s-au refugiat in colegii sigure. Dar niciunul dintre ei nu are discursul si pretentiile lui Crin Antonescu.

Chiar asa, singurul aparator al romanilor impotriva dusmanilor basisti de la Washington si Bruxelles, omul care are in spate, nu-i asa, nu mai putin de 7 milioane si jumatate voturi, sa se refugieze sub pulpana lui Liviu Dragnea pentru un prapadit de colegiu probabil rural cu prezenta 200%? Nu se face, zau asa!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Antonescu candidat Teleorman, #Antonescu candidatura Liviu Dragnea , #PNL