Crin, suna-l pe Stolojan! (Opinii)

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 13:18
6712 citiri
Crin, suna-l pe Stolojan! (Opinii)
Foto: Arhiva

Alianta Dreptate si Adevar s-a destramat din cauza lui Theodor Stolojan. In ziua in care noua alianta, de data aceasta intre PSD si PNL, se oficializeaza, putina istorie nu strica.

Poate Crin Antonescu ar trebui sa ii dea un telefon presedintelui PNL dinaintea lui Tariceanu sa invete din experienta acestuia.

Stolojan i-ar putea povesti lui Antonescu cum a impus, pur si simplu, alianta cu partidul lui Basescu in 2003 in forurile PNL. Poate Crin Antonescu isi aminteste si singur, pentru ca a fost unul din oponenti. Un fel de Ludovic Orban de astazi, altfel, acesta ramanand consecvent fundamentalist al liberalismului istoric.

Stolojan a procedat, mai mult sau mai putin, ca si Antonescu azi. A batut cu pumnul in masa. Nu s-a obosit prea mult sa aduca argumente (de altfel lui nici nu prea ii place sa vorbeasca mult), nu a incercat sa isi convinga colegii. El stia ca asa e mai bine pentru PNL (si avea dreptate) si si-a impus punctul de vedere, amenintandu-si oponentii cu retragerea din fruntea partidului.

Alianta D.A. s-a facut. Obiectivul era sa vina la guvernare. Si-a atins obiectivul cu varf si indesat. A luat si functia de premier si cea de presedinte. Si, totusi, in mai putin de doi ani, alianta s-a facut pulbere.

Miscarea centrifuga a plecat din PNL. Chiar oameni care nu s-au exprimat public in 2003 impotriva aliantei s-au intors impotriva ei in 2007. Ceea ce arata ca au inghitit-o cu noduri, dupa care, la prima ocazie, au scuipat-o.

Nu acelasi lucru s-a intamplat cu democratii lui Blaga si Videanu. PD a intrat clar dezavantajat in alianta. Au mormait la distributia locurilor in Parlament (1,3 la 1 pentru liberali). Au scrasnit la impartirea functiilor (liberalii s-au "sucit" ca o mireasa de la presedinte la premier). Cu toate acestea, democratii au ramas indragostiti de liberali si dupa ce acestia i-au executat fara mila intr-o zi de primavara de 1 aprilie.

Nostalgia greilor din PD dupa oamenii lui Tariceanu s-a manifestat intens pana tarziu, in 2010. Acestia au trimis ocheade galese liberalilor ori de cate ori urma sa se faca un guvern.

De unde se vede ca "dictatorul" Basescu nu a batut cu pumnul in masa cand s-a facut Alianta D.A. La fel de ferm in credinta sa ca si Stolojan, Basescu a pierdut noptile in Modrogan incercand sa isi convinga colegii ca este un compromis necesar, cu toate dezavantajele la impartirea beneficiilor pentru pedisti.

Atat de adanc le-a inoculat Basescu lui Blaga si ai lui, in 2003, dragostea de liberali, incat din 2008 incoace a fost greu sa le-o mai scoata din suflet.

Mai zgarcit cu vorbele, Stolojan "a dispus" PNL sa intre in alianta. Si s-a intrat. Dar repede s-a si iesit. De unde se vede diferenta intre un lider slab si unul lider puternic.

Sa te fereasca Dumnezeu de liderul slab care mai e si popular la mase, asa cum era Stolojan sau cum e Crin acum. Ca pana nu isi rupe gatul nu scapi de el. Dar atunci s-ar putea sa fie prea tarziu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Crin Antonescu Theodor Stolojan, #constituire alianta PSD PNL , #PNL