Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cum a ajuns Crin Antonescu sa gafaie in urma lui Tariceanu

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 12:06
7462 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Cum a ajuns Crin Antonescu sa gafaie in urma lui Tariceanu
Foto: Arhiva (EVZ)

Un sondaj de opinie realizat de CCSB (un institut aflat sub aripa lui Dan Voiculescu) a facut mare valva in aceasta saptamana.

Primul motiv - a relevat o crestere puternica in incredere a lui Traian Basescu, acesta a ajuns la 25%, si al doilea pentru ca a aratat faptul ca presedintele PNL Crin Antonescu se afla pe un trend descendent, undeva la 30%, fiind depasit de Calin Popescu-Tariceanu, fostul premier liberal, cu trei puncte procentuale.

Acest sondaj realizat la sase luni de la instaurarea regimului USL, in fapt, reprezinta prima analiza a opiniei publice dupa perioada de gratie, atunci cand o noua putere e creditata neconditionat de electorat.

Cifrele nu arata prea bine pentru Crin Antonescu si ce banuia toata lumea inca de anul trecut de la interimatul dezastru din timpul suspendarii, drumul pe care a luat-o Crin Antonescu a fost unul riscant, atat pentru el, cat si pentru partidul pe care-l conduce.

Cea mai mare eroare de judecata politica pe care a facut-o Crin Antonescu a fost aceea ca s-a bazat pe electoratul PSD in ce priveste actiunea politica, sacrificand electoratul liberal. Aceasta contorsionare a mesajului, trecerea de la unul profund democratic, bazat pe valori europene, pe democratie si pe drepturile omului, la unul total antieuropean, a fost brusca si de neinteles pentru sustinatorii si simpatizantii partidului.

Inlaturarea brutala a vechilor fruntasi liberali, conflictul cu Andrei Chiliman, asocierea cu Dan Voiculescu au sapat adanc la baza credibilitatii celui care se afla in pole-position pentru a prelua fotoliul de presedinte al Romaniei.

O a doua eroare de judecata politica facuta de Crin Antonescu e aceea ca nu a reusit sa-si construiasca o relatie personala cu alegatorii. E singurul candidat la cea mai inalta pozitie in stat care nu se bazeaza pe sustinerea puternica a unui segment electoral major.

Hai sa ne amintim de Ion Iliescu in 1990 "...cand apare, soarele rasare", sa ne amintim de Emil Constantinescu care se baza pe Alianta Civica si armata de militanti din Piata Universitatii, sa ne amintim de baile de multime ale lui Traian Basescu incepute din vremea cand inca era primar al Capitalei.

Cei trei au ajuns la carma tarii pentru ca, intr-un fel sau altul, au reusit sa entuziasmeze si sa inspire o parte din electorat.

Crin Antonescu e un candidat care pleaca spre Cotroceni, folosindu-se de sustinerea exclusiva a unui trust media si a controversatului proprietar. Candidatii care nu au reusit sa-si stabileasca o relatie puternica cu electorii, chiar daca au fost sustinuti la randul lor de trusturi de media, de moguli sau de un aparat de partid de o forta fara precedent, au pierdut.

Ma refer aici la Mircea Geoana in 2009, sponsorizat de Vintu, Patriciu si Voiculescu, la Adrian Nastase in 2004, sustinut de un PSD organizat ca o armata, avand la dispozitie toate resursele tarii.

Calin Popescu-Tariceanu creste in sondaje nu pentru ca il uraste mai putin pe Traian Basescu, nu pentru ca a fost un premier bun, ba dimpotriva, despre el se poate spune ca a ingropat in 2008 economia romaneasca, nu pentru ca oamenii cred ca are o solutie magica prin care poate aduce bunastarea, Tariceanu creste pentru ca reprezinta exact ce nu mai reprezinta Crin Antonescu - un liberal, un sustinator al democratiei, un lider care nu pare atat de insetat de putere si o personalitate mai putin corupta.

Chiar daca astazi e liniste pe scena politica, noile cifre vor produce mutatii puternice in urmatoarele luni si nu va asteptati la minuni. Dan Voiculescu nu crede in minuni!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Crin Antonescu scadere sondaj incredere, #Antonescu Tariceanu candidat prezidentiale , #PNL