Drumul Golgotei (Opinii)

Marti, 03 Iunie 2014, ora 21:37
2007 citiri
Drumul Golgotei (Opinii)

Orbiti de evenimentele la varf ale ultimelor zile, suntem pe cale sa ratam declansarea unui nou inceput in politica romaneasca: dupa socul puternic al demisiilor liberalului Crin Antonescu din toate functiile din partid, politica nu se va mai putea face ca pana acum, fara repercusiuni grave asupra imaginii si a notorietatii.

Un nou moment 0

Refondarea institutiei demisiei publice de catre fostul lider liberal alaturi de colegii sai din fruntea PNL poate provoca resetarea jocului politic si intoarcerea la un ipotetic moment 0.

De aici mai departe, cred ca demisia de onoare va ameninta cariera oricarui politician ca o sabie a lui Damocles, ceea ce poate responsabiliza actul de decizie si activitatea curenta a liderilor si a partidelor.

Practic, in acest moment, leadershipul mai tuturor partidelor este repus in discutie. Nimic nu mai poate fi la fel de sigur ca inainte.

Unda de soc s-ar putea rasfrange intai asupra campaniei prezidentiale, declansata ca de obicei cu mult inainte de perioada legala: din cauza pasului inapoi facut de Crin Antonescu, activitatea de desemnare a candidatilor va trebui reluata, inclusiv in coalitia de guvernamant.

Odata cu aceasta decizie si cu anuntata unificare a dreptei, sunt convins ca in cursa pentru Cotroceni vor conta doar doua candidaturi.

Efectele unui gest singular

La prima vedere, gestul lui Antonescu este, insa, unul singular pe prima scena a politicii romanesti, dar cine se asteapta la efecte imediate va avea deziluzii.

Exista precedentul fostului presedinte Emil Constantinescu, din 2000. Nici atunci retragerea candidaturii pentru al doilea mandat nu a zguduit din temelii sistemul urat mirositor de relatii intre politicieni sau intre acestia si presa, nici n-a reusit sa disloce structurile create intre diversi lideri, formatiuni si (foste) servicii.

Asa cum consider ca nici gestul lui Crin Antonescu nu este al unui invingator, dar nici al unuia care se da batut. A realizat la timp ca nu dispune de toate atuurile pentru a reusi. Nu neaparat in calitatea de lider liberal ori in castigarea fotoliului prezidential, cat in activitatea de presedinte. Fiindca responsabilitatile momentului se pare ca depasesc ceea ce ne livreaza mass-media.

Cine vorbeste de lichele?

In plus, atacurile diverselor structuri politice, ale opozantilor care probabil au vazut in el intotdeauna un pericol l-ar fi vulnerabilizat in cea mai inalta demnitate in stat. Pe deasupra, aceasta demnitate trebuie readusa la dimensiunea ei simbolica si reprezentativa.

Din nebagare de seama, sursa atacurilor a fost devoalata recent de "batranul edec", Ion Iliescu, cel ce a repetat mai toate marsaviile din presa ultimilor ani. Semn ca le stia si jubila: lichea, iresponsabil, om fara autoritate, chiulangiu, lipsit de substanta...

Mai lipseau poreclele grotesti colportate probabil de aceiasi insi pe retelele si forumurile de socializare ale principalelor ziare si reviste, pe parcursul tuturor anilor de colaborare PSD - PNL. Comparati aceste ultime declaratii ale celui care cred ca este liderul de facto al PSD cu cele de la alcatuirea USL si veti avea dovada ipocriziei.

Se rescrie istoria

Spargerea USL nici nu trebuie cautata in alta parte. Coalitia aceasta a avut initial o multime de scopuri nobile. Dar pe cat de nobile au fost tintele, pe atat de bine cred ca a fost pusa la punct si strategia PSD de a-si canibaliza aliatul.

PNL singur nu putea castiga aceasta batalie. Caci incet-incet PSD pusese mana pe mai toate parghiile de putere, asa cum celelalte forte politice de dreapta, fara PNL, nu aveau sanse sa lupte cu aceasta masinarie, plus necazurile legate de coruptia devenita endemica si de o Justitie care inca are nevoie de sprijin.

Drumul Golgotei

Acum analistii de casa ai social-democratilor se plang, pe buna dreptate, ca actuala coalitie de guvernamant este izolata de restul spectrului politic.

Corect, dar si-au facut-o "propria manu". Practic se repeta situatia din legislatura trecuta cand acelasi lucru i s-a intamplat coalitiei lui Emil Boc, iar mai devreme sau mai tarziu PSD va reinvata drumul Golgotei si lectiile istoriei.

Abia acela va fi momentul integrarii politicii romanesti in Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Crin Antonescu demisie presedintie, #PNL PSD Iliescu lichea , #PNL