Europo, venim! Si inca n-ai vazut nimic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Mai 2014, ora 23:17
10231 citiri
Europo, venim! Si inca n-ai vazut nimic (Opinii)

Dupa ce a exportat in Parlamentul European controversati, unii penali, precum Becali si Severin, politica romaneasca mai face un export remarcabil, acela de traseism. Si nu orice fel de traseism, ci cu iz de tradare.

Eu inteleg strategia miscarii lui Crin Antonescu de a muta europarlamentarii PNL din grupul ALDE in cel popular. Tinteste cred mai multi iepuri.

In primul rand, propria recredibilizare, in raport cu zona politica europeana pe care a oripilat-o in 2012 si careia ii aduce acum ofranda niste mandate importante in ecuatia mai complicata ca niciodata din PE.

Este posibil ca in conditiile unei dominatii mai clare a popularilor, asa cum era pana acum, PPE sa se fi gandit de doua ori inainte de a-i accepta pe cei pe care in vara lui 2012 ii acuza ca au luat cu asalt statul de drept din Romania.

Ce spunea dna Nicolai de dna Reding atunci nu stiu daca vreuna dintre ele vrea sa isi aduca aminte. Dar e un moment in care nazurile sunt mai dificil de facut, spre norocul lui Crin Antonescu.

Si, apoi, popularii europeni nu sunt deloc linistiti cu riscul aparitiei partidului - stat in Romania, odata cu alegerile prezidentiale, asa ca este mai sigur sa securizezi PNL, inclusiv prin acceptarea in grupul popularilor, decat sa il lasi la-ndemana PSD.

In al doilea rand, in opinia mea, este important pentru Crin Antonescu faptul ca unificarea cu PDL sa se faca sub umbrela europeana, ceea ce i-ar da o oarecare legitimitate, macar ideologica, dupa tot ce s-a spus si s-a intamplat intre cele doua partide.

Si, nu in ultimul rand, PNL isi revedica astfel foarte clar si integral statutul de dreapta in conditiile in care ALDE voteaza in PE in mod traditional alaturi de socialisti, iar europarlamentarii liberali erau obligati la o stranie transformare la fiecare drum intre Bucuresti, unde se urcau in avion de centru dreapta, iar la Bruxelles coborau de centru stanga.

Pentru noi nu e o supriza, suntem invatati. Am vazut noi lucruri si mai grele, de exemplu mutarea unui intreg partid, nu dintr-un grup european in altul, ci din Internationala Socialista in PPE, de la stanga cea mai stanga la dreapta cea mai dreapta, asa cum s-a intamplat cu PDL.

Cat despre micul traseism de la stanga la dreapta e plina piata romaneasca, ultimul pe lista, cu voia dvs, fiind chiar Cristian Diaconescu. Asadar, nimic nou sub soare.

Nici politica europeana nu e populata de maici, dar intr-o lume cu reguli clare, miscarea dlui Antonescu provoaca o anumite perplexitate, nu atat prin ceea ce a facut, ci prin felul in care a facut-o.

PNL a candidat ca parte a ALDE. Asa s-a prezentat la vot. Nu ca majoritatea electoratului roman ar fi dat doi bani pe ideologie, dar poate ca unii dau doi bani pe ceea ce s-a intamplat in vara lui 2012, cand ALDE s-a situat cu arme si bagaje de partea a ceea ce popularii numeau asalt asupra statului de drept si chiar lovitura de stat.

Din aceasta perspectiva poate ca electorul liberal a bagat buletinul in urna pentru ALDE, nu pentru populari.

Pana pe 25 mai, Crin Antonescu n-a suflat o vorba despre PPE, zvonuri au existat, insa niciodata nu a confirmat existenta unei autentice dezbateri in partid pe aceasta tema.

ALDE la randul sau, si asa lovit rau la aceste alegeri, miza pe PNL, cu care a fost solidar in 2012 cu tot riscul urias de imagine pe care l-a presupus aceasta solidaritate, singura gura de oxigen in plan extern pe care a primit-o atunci USL, abandonat pana si de socialisti.

Si deodata se trezesc ca PNL se ridica, isi ia jucariile si pleaca fix la cei cu care in 2012 se lupta la baioneta.

Pot intelege asadar de ce liderul ALDE se intreaba daca dl. Antonescu si-a pierdut mintile sau a fost mituit, pentru ca alta varianta nu vede. Nu vede domnia sa, dar ea exista si e cea valabila. Europa face cunostinta cu politica damboviteana in toata splendoarea ei. Acesta este romanian style: traseism, tradare, salturi mortale, pupaturi peste scuipat, amoralitate.

Europo, venim! Si inca n-ai vazut nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#PNL ALDE PNL, #Antonescu Watson , #PNL