Planul kamikaze al lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 00:08
10288 citiri
Planul kamikaze al lui Antonescu (Opinii)
Foto: Ziare.com

Ideea de baza a strategiei lui Crin Antonescu e simpla: nu negociez cu nimeni in lupta pentru Cotroceni; nu fac aliante nici cu Ponta, nici cu Basescu si cu atat mai putin cu PMP sau alte formatiuni satelit din jurul celor doua personaje principale ale politicii de astazi.

Creionarea unui profil de candidat care se bate nu doar cu sistemul politic in intregul sau, ci si cu reprezentantii sai de varf ar putea fi cea mai atractiva carte pe care Crin Antonescu ar putea-o juca la prezidentialele din toamna.

In acelasi timp, strategia liderului liberal pare sortita esecului din start, din motive ce rezulta din noua sa conditie, din moment ce, dupa demisia din functia de presedinte al Senatului, Antonescu a ramas o voce izolata si marginalizata in noua ordine politica a Romaniei.

Realitatea se imparte acum in felii egale intre cei doi centri de putere: premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.

Dincolo de faptul ca cei doi isi impart si cea mai mare parte a presei, ei nu doar vorbesc in emisiuni cand si unde vor si fac declaratii de presa de la pupitrele celor doua institutii pe care le conduc, dar pot si actiona concret asupra realitatii prin infinite parghii ce le stau la dispozitie.

In comparatie cu cei doi, Crin Antonescu nu mai are nimic. A ramas un simplu lider al unui partid parlamentar, mare e adevarat si important in jocul eventualelor noi schimbari de majoritati, dar tot un politician ca oricare altul.

Din acest punct de vedere, diferenta in comparatie cu Victor Ponta sau Traian Basescu este esentiala si, in an electoral, fundamentala. Premierul si presedintele pot tine prima pagina a ziarelor, televiziunilor si site-urilor de stiri zi dupa zi, mai ales daca isi propun sa se ajute reciproc, in timp ce liderul PNL poate sa dispara cu totul din agenda publica.

In timp ce Ponta se cearta cu Basescu in jurul accizei la carburanti si amandoi influenteaza viata cetatenilor de zi cu zi prin deciziile pe care le iau sau nu, tot ce poate face de pe margine Crin Antonescu este sa comenteze realitatea celor doi.

Tocmai din cauza locului de unde sunt facute declaratiile, el poate sa nici nu apara in atentia publicului, mai cu seama ca liberalii nici nu au un trust de presa in spate, asa cum se pare ca si-au asigurat ceilalti.

Crin Antonescu si PNL raman astfel la marginea curiozitatii jurnalistice si la mana celor, nu multi, care sunt interesati si au timp sa urmareasca atent viata politica.

Insa, pentru a trece in turul doi al alegerilor, nu mai spun pentru a le castiga, e necesar ca liderul liberalilor sa iasa din umbra si sa reintre in agenda publica macar din postura de principal candidat la prezidentiale.

PNL poate juca, desigur, si cartea motiunii de cenzura, lucru care i-ar propulsa pe liberali in prim planul politicii si l-ar trimite pe Crin Antonescu in ring alaturi de Victor Ponta si Traian Basescu. Ea este, insa, o sansa care nu poate fi jucata decat o data sau de doua ori maxim, iar rezultatul trebuie sa fie o impresie puternica pentru a nu fi considerata un rateu.

Intrucat exclude si varianta sa continue cu Victor Ponta premier, in cazul in care va castiga Cotroceniul, lui Crin Antonescu nu-i ramane decat sa se apropie in timp de PDL-ul lui Vasile Blaga. Dar pana si un astfel de scenariu vine la pachet cu o intelegere, in schimbul sustinerii din turul doi.

Pana acolo, insa, seful liberalilor trebuie sa reziste in fruntea partidului, in atentia publicului si in topul sondajelor si, nu in ultimul rand, trebuie ca oferta sa electorala sa castige suficiente voturi in primul tur.

La prima vedere pare o strategie kamikaze, o idee aparent sortita deja esecului si un pariu a carui cota este extrem de scazuta. Pe de alta parte, poate ca e singura carte care inca il mai tine in jocul prezidentialelor.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#PNL candidat prezidentiale, #PNL Antonescu sanse Cotroceni , #PNL