Ponta si Antonescu joaca ruleta ruseasca

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:20
3606 citiri
Ponta si Antonescu joaca ruleta ruseasca

Dupa o saptamana si mai bine de scandal continuu la cel mai inalt nivel, cu Guvernul blocat de demisiile lui Chitoiu, Stroe si Gerea, cu USL intins de Ponta si Antonescu pana la limita ruperii definitive, toate semnele si semnalele venite in weekend aratau ca apele se vor potoli si hora fratiei dintre liberali si pesedisti nu se va opri in mijlocul melodiei.

Ultimele pozitionari si regrupari de forte din spatele celor doua partide, PSD si PNL, indica insa ca lucrurile nu vor mai putea fi niciodata asa cum au fost.

Dupa declaratiile de luni, dupa tot ce a iesit la iveala despre interesele pe legea amnistiei, dupa votul in cazul deputatului PSD Vlad Cosma si dupa ce Ponta s-a razgandit iarasi in privinta trecerii STS la Guvern, unde ar fi trebuit sa intre in directa subordonare a viitorului ministru de Interne, viitorul USL a fost in mare masura pecetluit.

Cel putin atat cat se poate vorbi in politica despre certitudine si probabilitati, este destul de clar ca Victor Ponta nu va mai forma niciodata cuplul pe care l-a format cu Crin Antonescu.

Acelasi lucru cred ca poate fi spus, fara teama de a gresi prea mult, despre viitorul colaborarii dintre PSD si PNL, mai cu seama dupa ce majoritatea nou infiintata USD a fost probata la nivelul intregului Parlament, demonstrand ca functioneaza, tot in cazul deputatului Cosma, nu doar la nivel de comisie.

Pe de alta parte, daca cineva ar citi toate declaratiile facute fie si numai in ultima zi, cu greu ar putea sa extraga o concluzie coerenta despre motivele impasului in care au ajuns negocierile sau conflictul din interiorul USL.

Luni, am aflat ca demisiile celor trei ministri liberali nu sunt chiar demisii, cei trei fiind inca in functie, desi nu mai participa toti la sedintele de guvern. Apoi, dezbaterile s-au impotmolit in statul USL, fiecare dintre liderii Uniunii referindu-se la punctele care ii avantajeaza propria viziune despre cum ar trebui sa se iasa din criza si cine ar trebui sa cedeze.

Liberalii vor sa se revina la forma din 2012, Daniel Constantin vrea astazi cele doua functii la care PC a renuntat de dragul PSD si PNL, iar Victor Ponta isi doreste o sinteza updatata a statutului cu noile propuneri si pretentii ale lui Antonescu.

Dar toate punctele din statutul USL, toate neintelegerile si disensiunile din cadrul majoritatii parlamentare useliste par a fi mai degraba consecintele neintelegerii de fond dintre cei doi lideri decat cauze ale disfunctionalitatii Uniunii.

Problema lui Antonescu e ca nu mai crede ca PSD si Ponta il vor sustine pana la capat in cursa pentru Cotroceni, in timp ce liberalii nu s-au decis inca daca, cum si cand sa iasa de la guvernare pentru a pastra cele mai mari sanse sa dea presedintele.

O problema mult prea putin importanta pentru gruparea liberalilor din aripa Rusanu-Chitoiu, care pare interesata doar cum sa smulga de la stat cat mai multe mii de euro pe luna.

Eventuala ruptura definitiva a USL, cu sapte luni inainte de alegerile prezidentiale, ar putea, insa, sa compromita viitorul ambilor sai lideri. Iar acesta ar trebui sa fie un scenariu pe care sa il ia in calcul atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu.

Pentru liderul liberal, sfarsitul carierei ar putea sa vina chiar inaintea alegerilor prezidentiale, cand partidul s-ar putea razbuna pentru scoaterea de la guvernare si intreruperea alimentarii cu bani, in timp ce pentru Ponta ratarea alegerilor prezidentiale ar putea insemna atat pierderea pozitiei de prim ministru, cat si sefia partidului.

Desigur, in cazul desfiintarii USL, scenariul de dupa al celor doi lideri difera ca sanse in functie de evenimentele viitoare, insa probabilitatile ca amandoi sa piarda tot sunt mult mai mari decat cele de a castiga amandoi la fel de mult ramanand impreuna.

Probabil nu exista nicio comparatie mai buna pentru situatia in care se afla cei doi lideri USL decat dilema prizonierului, cu diferenta ca in loc sa mediteze ce optiune i-ar avantaja cel mai mult pe amandoi, Ponta si Antonescu par a juca amandoi o fatala ruleta ruseasca.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Antonescu Ponta rupere USL , #PNL