Reactii la "amnistia lui Antonescu". Intre "rusinos" si "are dreptate"

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:00
4505 citiri
Reactii la "amnistia lui Antonescu". Intre "rusinos" si "are dreptate"

Declaratia presedintelui PNL si al Senatului, Crin Antonescu, care a spus ca solutia pentru alesii locali aflati in conflict de interese si incompatibilitati o reprezinta amnistia din partea Parlamentului, respectiv recurs in interesul legii din partea ministerului Justitiei a starnit mai multe reactii, unele de aprobare, altele total impotriva unor asemenea masuri.

Consilierul onorific al premierului pentru probleme juridice, externe si de minoritati, Gyorgy Frunda, a spus pentru Ziare.com ca ar trebui facut ceva, intrucat legea in ceea ce-i priveste pe alesii locali care sunt si membri in consiliile de administratie ale unor societati ce tin de administratia locala e una care se contrazice.

"Domnul Antonescu are dreptate cand spune a legea e contradictorie, au observat-o mai multi ministri ai Justitiei, de la Predoiu si Mona Pivniceru la Cazanciuc, pentru ca pe de o parte ii obliga pe presedintii consiliilor judetene sa aiba reprezentanti in comisiile de administrare pentru canalizarea apei, pentru ca e normal sa fie acolo, pe de alta parte o alta lege ii declara incompatibili pentru ca sunt acolo.

Unele instante judecatoresti i-au achitat pe unii presedinti de consilii, altele i-au achitat. Din cate stiti, la ora actuala, Agentia de Integritate i-a declarat incompatibili pe Cancescu la Brasov, pe Iohannis la Sibiu si altii. Neexistand o legislatie unitara, trebuie ca legea sa fie inechivoca, clara, fara nicio unitate de masura. Din acest punct de vedere, cei care trebuie sa modifice legea sunt parlamentarii. Trebuie sa fie ceva ce poate fi aplicat de toate instantele din Romania", ne-a declarat Frunda.

"In ce priveste recursul in interesul legii, e motivat, se poate face, din cauza faptului ca sunt decizii definitive ale instantelor judecatoresti care sunt contradictorii. Si doamna procuror-sef Kovesi, cat a fost procuror general, a apelat la instrument de unificare a practicii generale prin recursuri in interesul legii. Problema e ca are efecte doar in viitor, cei care au fost condamnati, asta e, nu poti sa-i scapi", a mai comentat fostul senator UDMR.

Referindu-se la amnistie, consilierul premierului nu vede nicio piedica in a o adopta si spune ca orice initiativa politica face valva, nu doar una din aceasta categorie.

"Amnistia e un mijloc al Parlamentului, poate sa adopte o lege de amnistie, pentru ca in legislatia din Romania s-a intamplat ca oameni aflati in situatii asemanatoare sa primeasca decizii diferite. Un exemplu - fostii parlamentari, care au fost pensionati pe Legea parlamentarului, a venit legea lui Boc si pensiile s-au dus sub 2.000 de lei. Unii au castigat in instanta, altora li s-a respins. Nu e normal! Nu poti ca pentru doi oameni in aceiasi situatie sa aplici masuri diferite.

(...) politic, orice lege noua poate crea valva. Marirea TVA, scaderea salariilor nu a creat valva? E o decizie politica", a mai comentat Frunda.

Luam in calcul propunerea domnului Antonescu

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat ca ceea ce a propus Antonescu e doar una din variantele care se vor discuta in USL.

"Se va discuta in interiorul USL, ii vom intreba pe cei care se pricep la chestiuni juridice si vom avea un punct de vedere comun. E un punct de vedere al domnului Antonescu, pe care il luam in calcul, e o varianta de lucru. In acest moment, cautam solutii, e o problema care trebuie rezolvata", a precizat europarlamentarul pentru Ziare.com.

E rusinos, el are primari condamnati

Vicepresedintele PDL Cezar Preda spune ca o asemenea initiativa e rusinoasa, mai ales ca PNL are primari, precum cel din Ramnicu Valcea, condamnati si carora nu li se cere sa demisioneaze.

"Sunt total impotriva unei asemenea iniative, inseamna ca politicul romanesc, in special USL, calca in picioare justitia si egalitatea cetatenilor romani in fata legii. De ce sunt mai presus alesii care incalca legea decat cetateanul obisnuit?

Eu cred ca e o initiativa cu bataie mai lunga si fata de alte categorii, nu numai fata de greselile primarilor, asta e doar prima faza. Vrea sa ajunga la a-si proteja si alti oameni", a declarat Preda pentru Ziare.com

"E foarte rusinos din partea domniei sale ca, in loc sa iasa si sa ceara primarilor PNL condamnati si ramasi pe functii desi sunt condamnati (Emanuel Francu, primarul PNL de Ramnicu Valcea, condamnat la 4 ani cu suspendare - n.red) sa plece, el spune ca da amnistie pentru toti cei care au fost condamnati. E rusinos!

Cum sa stai tu in fata tarii, sa vrei sa fii presedinte, cand ai primari condamnati pentru coruptie, nu dintr-o greseala. Cel din Valcea e condamnat pentru coruptie si se intoarce la primarie sa ce, sa fure din nou? Am vazut ca pe Antonescu il lauda domnul Mazare - sacul cu petecul s-a intalnit! ", a mai comentat deputatul PDL.

Solutia lui Crin: amnistie si recurs in interesul legii

Presedintele PNL, Crin Antonescu, le-a luat apararea alesilor locali incompatibili sau in conflict de interese, spunand ca vrea amnistie pentru ultimii si recurs in interesul legii pentru primii.

"Solutia mea apropo de retroactiv sau solutia pe care doresc sa o discutam si cred ca o putem adopta pentru a scoate toti acesti oameni care nu au gresit dintr-o situatie imposibila este, pe de-o parte, o lege de amnistiere in ceea ce priveste conflictul de interese, pentru ca aceasta este o acuzatie penala si amnistierea poate sa actioneze retroactiv strict pe aceste spete, nu pe toate conflictele de interese, pe aceste spete (ale alesilor locali care s-au regasit in societatile de utilitati publice, n.r.ed), iar in ceea ce priveste incompatibilitatile cred ca aici trebuie sa ne adresam si sa solicitam cel putin ministrului Justitiei un recurs in interesul legii. Si atunci lamurim aceste lucruri. Modificam legea pentru viitor", a declarat Antonescu la Romania TV.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu amnistie reactii, #Crin Antonescu amnistie recurs incompatibili , #PNL