Scandal in PNL inainte de Congres: Exista viata si dupa Antonescu

Marti, 19 Februarie 2013, ora 18:41
7990 citiri
Scandal in PNL inainte de Congres: Exista viata si dupa Antonescu
Foto: Arhiva

Organizatia liberala a Sectorului 1 s-a scindat marti dupa-amiaza, cand era anuntata delegatia permanenta a formatiunii. In timp ce aripa Chiliman-Tariceanu-Orban se afla la sediul partidului din Sectorul 1, o alta parte a filialei a anuntat sedinta la Parlament, la ora 20:00.

Andrei Chiliman, Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban il acuza pe Crin Antonescu ca a suplimentat numarul de delegati ai acestei organizatii pentru Congres, punandu-si peste 50 de oameni apropiati lui in aceasta filiala, astfel incat la congresul de la sfarsitul acestei saptamani sa nu se voteze modificarile la statut propuse de Tariceanu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu sustine ca decizia "brusca" a 56 de membri de partid de a se transfera la filiala PNL Sector 1 este o dovada a "deficitului enorm de democratie" din partid si a opinat ca miscarea este nejustificata.

"Am asistat cu stupoare la un gest nemaivazut. Brusc, 56 de membri au dorit sa se transfere la PNL Sector 1. Se pare ca exista o temere la nivelul conducerii PNL cu privire la delegatii care vor participa din partea Sectorului 1 la Congres, temere nejustificata avand in vedere ca nu exista nicio competitie.

Domnul Antonescu este, din ce stiu eu, singurul candidat la presedintia partidului, deci nu vad motivul ingrijorarii. Unii dintre liderii actuali considera ca 'cine nu este cu noi, este impotriva noastra' si atunci la Sectorul 1, unde au fost luari de pozitii neagreate, trebuie schimbata structura delegatiei permanente.

Si atunci ne vom trezi la congres cu delegati desemnati de alta majoritate decat structurile existente la PNL Sector 1. Este o miscare injusta, lipsita de o minima etica in politica si care arata ca exista o atitudine care nu are nimic de a face cu esenta comportamentului intr-un partid liberal", a acuzat Tariceanu.

Tariceanu: Am senzatia ca au adus consultanti din Coreea de Nord pentru statutul PNL

"Ce s-a intamplat luni la Biroul Politic teritorial a fost de fapt un model tipic de ce inseamna democratie in partid pentru Crin Antonescu. Este exact ca in povestea cu doi lupi si un miel, care s-au adunat la masa sa voteze ce mananca la pranz. Ce s-a intamplat a fost ca Antonescu a trimis 56 de turisti de partid in organizatia Sectorului 1. Ca are niste cozi de topor pe care le foloseste nu ma mai mira absolut deloc", a declarat si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Andreea Lambru si Ramona Manescu, transferate peste noapte

Prin aceste transferuri, Daniel Chitoiu (presedinte interimar al PNL Sector 1 - n.red.) a reusit, practic, sa-si asigure majoritatea in conducerea acestei filiale. Cei mai multi din liberalii transferati sunt parlamentari, asa ca au un loc de drept in conducerea PNL Sector 1 si in delegatia care va reprezenta organizatia la Congres.

Chiliman a declarat ca printre politicienii transferati peste noapte la PNL Sector 1 se afla Ramona Manescu si Andreea Lambru.

La randul sau, Ludovic Orban a avut un mesaj pentru actuala conducere a PNL.

"Le-as transmite si domnului Chitoiu si celor care isi aduc armata in PNL Sector 1 ca exista viata in PNL si dupa Antonescu", a declarat Orban.

Antonescu: O armata de propagandisti cu zurgalai sunt ingrijorati de calitatea vietii in PNL

Ulterior, edilul Sectorului 1 a declarat, intr-o interventie la B1 TV, ca partidul nu ar trebui sa fie supus "obsesiilor unei singure persoane".

"Nu e bine ca partidul sa fie supus obsesiilor unei singure persoane, in felul asta se duce la autodistrugere. Domnul Antonescu nu vorbeste cu mine direct, o face prin presa, iar eu nu primesc oferte de posturi numite in partid. Daca voi candida vreodata pentru o functie in partid, nu voi candida decat daca exista functii eligibile.

Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian vor tine cuvantari la Congresul PNL

In niciun caz nu voi candida acum impotriva domnului Antonescu pentru sefia PNL", a asigurat Andrei Chiliman.

Pentru ca a avut cel mai mare scor la alegerile parlamentare de la sfarsitul anului trecut, filiala PNL Sector 1 va avea, la Congresul de la sfarsitul saptamanii, cel mai mare numar de delegati.

Modificari la statutul PNL

Primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, si fostul vicepresedinte PNL Vlad Moisescu au prezentat, duminica, o lista cu 10 reforme pe care le doresc in interiorul partidului - amendamente la statutul PNL.

Printre cele mai importante dintre acestea se numara alegerile interne in PNL pentru desemnarea prezidentiabilului, propunere facuta initial de Calin Popescu Tariceanu, stabiliarea candidatilor la alegerile locale de catre filialele partidului, precum si respectarea unor criterii de integritate pentru liberalii care ocupa functii guvernamentale.

Chiliman si Moisescu cer 10 modificari ale statutului PNL

Edilul sectorului 1 a afirmat ca alternativa la aceste modificari o reprezinta "subordonarea totala a partidului fata de interesele unei singure persoane".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#PNL sector 1 scandal, #Tariceanu scandal PNL, #Chiliman razboi PNL Antonescu , #PNL