Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Singura sansa a PNL, Opozitia (Opinii)

Marti, 04 Iunie 2013, ora 22:52
2706 citiri
Singura sansa a PNL, Opozitia (Opinii)

Trebuie sa nu fii deloc dus pe la biserica politichiei ca sa nu observi criza subterana in care a intrat de ceva vreme cel de al doilea partid al coalitiei de guvernare, PNL.

Si asta in pofida ifoselor de prezidentiabil ale lui Crin Antonescu, a portofoliilor guvernamentale, a functiilor si sinecurilor generos remunerate din aparatul de stat de care beneficiaza corifeii si activistii sai, a contractelor cu dedicatie si a tuturor beneficiilor dulci ale guvernarii, in general.

Scurta istorie a asocierii cu PSD, sub stindardul falnic al alcatuirii care poarta numele USL, a fost un sir neintrerupt de afronturi si deposedari ale PNL de ceea ce credea ca i se cuvine, adica de 50% din puterea reala dobandita in urma alegerilor.

Printre ele amputarea atributiilor ministerelor adjudecate de liberali, crearea de dublete ale acestor ministere, atribuirea preferentiala a posturilor in aparatul de stat, in deconcentrate in favoarea PSD etc., operatiuni complexe si insidioase care au delimitat rolul PNL ca ruda mai saraca a unei guvernari subordonate principiilor si vointei partidului conducator.

Dar bomboana de pe coliva sperantelor liberale a fost asa-numita coabitare, adica acordul, nici macar tacit, al premierului Ponta cu inamicul public de odinioara, Traian Basescu, facut fara acordul, ba chiar in raspar cu vointa PNL si mai ales cu aspiratiile presante ale presedintelui sau de a accede cat mai repede (si mai sigur) la ravnitul fotoliu de sef al statului.

De aici incolo scandalurile, ironiile, atacurile subterane si frontale, crizele ciclice au devenit marci ale relatiei interpartinice si interpersonale dintre cele doua entitati, pana aproape de iminenta ruptura. O ruptura care pentru cei mai multi observatori si comentatori nu e decat o problema de timp. Pentru ca este aproape logic ca PSD sa nu accepte in cele din urma sa renunte la ceea ce militantii sai cred ca li se cuvine de drept - prima demnitate in stat.

Ultimele evenimente nu fac decat sa confirme aceste predictii. Criza Antenelor si povestea cu iz mafiot legata de ele sunt o lovitura naprasnica, chiar daca indirecta, la adresa aceluiasi Crin.

Intunecarea imaginii Antenelor si a patronului lor se va repercuta inevitabil si asupra companionului lor favorit, actualul presedinte al PNL. Daca episodul a avut concursul sau macar acordul tacit al premierului ori a fost doar rezultat al elanului justitiar dezinteresat al procurorilor nu prea mai are importanta. Conteaza numai efectul si suspiciunile inerente.

De aceea, optiunea PNL este doar intre a pleca singur sau de a fi la un moment dat aruncat peste bord, explicit sau implicit. Sau, dupa caz, de a suporta umilinte din ce in ce mai mari, care nu vor putea sa duca decat tot la prima optiune. PSD asteapta doar momentul in care va fi sigur ca se poate dispensa de voturile PNL. Lucru perfect posibil intr-o perspectiva nu foarte indepartata.

Alegerea nu e usoara si pentru Crin Antonescu poate fi lesne sinucigasa. Partidul se va dezice rapid de el daca va vedea ca este un pariu necastigator. Daca sansele prezidentiale se vor spulbera, daca trecand in opozitie, sinecurile de partid se vor volatiliza, daca echipa alternativa se va uni si va dobandi vigoare. Deja Tariceanu isi face incalzirea pe margine.

In esenta, sortii partidului si cei ai lui Antonescu nu ar trebui sa se identifice. PNL trebuie sa fie in ciuda accidentelor de parcurs un partid de dreapta al carui rol firesc este de a fi in opozitie cu stanga reprezentata astazi de PSD.

Ca alternativa la actuala guvernare, eventual impreuna cu alte partide cu orientare similara, poate sa devina un partid major, de sine statator, apt sa ofere solutii reale la gravele probleme ale tarii care astazi sunt doar amanate si escamotate.

Ramanand doar un fel de anexa a unei stangi discutabile, isi va submina iremediabil substanta si sansele de viitor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PNL opozitie, #PNL iesire USL, #Antonescu PNL Opozitie , #PNL