Un program prea mic pentru ambitii prea mari

Marti, 14 Iulie 2009, ora 23:51
4735 citiri
Un program prea mic pentru ambitii prea mari

E clar, Crin Antonescu este manat de cele mai bune intentii, adica vrea sa fie bine.

Programul sau electoral este induiosator din acest punct de vedere. Dar, tot documentul lansat miercuri arata la fel de clar ca nu are nici cea mai vaga idee cum sa facem sa fie bine, ba chiar in anumite domenii este pe cale sa paveze cu intentii bune fix drumul Iadului.

Candidatul sarac si cinstit, care sustine ca nu datoreaza nimic niciunuia dintre oamenii care domina Romania de 20 de ani (spijinul lui Dinu Patriciu nu se pune, deci), vrea sa fie presedintele tuturor, responsabil, reper, nejucator si care spune adevarul. Adica un antiBasescu in tuse groase.

Si, ca sa ne fie clara raportarea la actualul presedinte, Crin Antonescu a subliniat din start ca programul sau este unul prezidential nu unul de guvernare, conceput in limtele prerogativelor constitutionale ale sefului statului.

Acest presedinte de tip nou ar urma sa reconstruiasca societatea romaneasca prin reforme profunde la toate nivelele. Dezideratul reformist este perfect, nimic de zis. Dar sa vedem in ce consta, concret, reforma lui Crin Antonescu?

Masuri prezidentiale de premier

In primul rand, prezidentiabilul liberal se gandeste, corect altminteri, sa aiba ce reforma, deci la scoaterea tarii din criza. Ma tem insa ca aplicarea masurilor propuse ar reusi sa-o bage in gropa in timp record: ,,Scaderea cotei unice de impozitare la 10% ; scaderea TVA la 15% ; scaderea contributiilor sociale cu pana la 50%; reduceri intre 5 si 10% pentru plata la termen a impozitelor".

Mangaie urechile astfel de propuneri, nimic de zis, dar bugetul din ce sa se mai tina? Mai ales cand de la acest buget vrei nu numai sa platesti salarii si pensii, ci si sa faci investitii si dai chiar stimulente pentru crearea de locuri de munca.

E drept ca la vreme de criza este de dorit diminuarea fiscalitatii, dar nicio tara normala la cap nu a recurs la astfel de injumatatiri care sa sufoce bugetul, deci insasi functionarea statulului.

Si cum s-o gandi Crin Antonescu sa implementeze ca presedinte astfel de masuri? Prin decret prezidential? Sau poate rugandu-l frumos pe premier, deoarece aceste masuri, incluse in programul 100% prezidential, tin prin excelenta de guvern.

Sau poate dl. Antonescu are deja un plan de schimbare a premierului, ceea ce, sa ma ierte, este exact ceea ce ar face un presedinte jucator, asa cum el se jura ca nu vrea sa fie.

Dar sa trecem peste aceste detalii neplacute si sa presupunem ca avem un stat calit si rezistent care nu va sucomba in urma terapiei soc de inspiratie patriciana. Sa vedem ce vrea sa-i faca mai departe dl. Antonescu?

Reforme intre platitudini si aberatii

Sa-l reformeze, se-ntelegem, adica sa-l descentralizeze, debirocratizeze, sa-l faca suplu si sa asigure separea puterilor in stat. Si gata, l-a reformat in doua puncte de program! Dincolo de aceasta colectie de platitudini, invocate de toti candidatii, ca doar nimeni n-a promis pana acum birocratie si centralizare, nu exista nimic.

Daca-i asa simplu, iar solutia sta in masuri propuse si raspropuse, cum de statul roman tot nereformat o fi? Despre o absolut necesara reforma constitutionala, de exemplu, fara de care Romania se misca precum caruta cu roti patrate, nici o silaba, ca sa nu cumva sa-i dam apa la moara lui Traian Basescu.

Sa trecem la Justitiei, care primeste si ea o portie de reforma! Crin Antonescu vrea ca ea sa fie credibila si independenta, adica mari noutati. Dar la acest punct Crin Antonescu detaliaza, ceea ce isca regrete sincere dupa reforma in doar doua puncte.

Prezidentiabilul liberal ne propune, fara sa fie macar original, reducerea taxelor aferente actului de justitie si asistenta juridica gratuita. Sunt gata sa pun pariu pe cine vor vota procesomanii. Vi se par lungi termnele in justitie, sa vedeti ce ar fi dupa reforma lui Crin Antonescu.

Si de unde va face rost domnia sa de armata de judecatori care sa solutioneze avalansa de procese cu si fara rost care va urma? Mai ales ca le si pregateste magistratilor o oferta de nerefuzat - salarii in functie de sentintele corecte si sanctiuni pentru cele care sunt corectate sau desfiintate dupa caile de atac.

Justitiabilii nedreptatiti se vor simti razbunati, dar dincolo de racoreala populista, cine garanteaza ca a doua solutie e corecta si nu cea initiala, deci ca nu-i sanctionam pe cei corecti si ii recompensam pe cei care gresesc?

In plus, ce ne facem cu cazurile in care suplimentarea probatoriului intre judecati schimba solutia fara vina judecatorilor? Si ce ne facem cu Constitutia care nu permite asa ceva? Reforma lui Crin Antonescu e inoxidabila si nu se impiedica in astfel de detalii.

In economie, Crin Antonescu e cu adevarat profund si original: ,,Cheia prosperitatii romanilor: mai putina politica si birocratie, mai multa economie; Impozite mici, impozite pentru prosperitatea romanilor; Stimularea muncii si stoparea risipei (cine s-ar fi gandit?);

Simplificare si stabilitate legislativa pentru mediul de afaceri". Nimeni n-a zis niciodata contrariul, dar ma intreb cum va reusi presedintele nejucator sa implementeze mai multa economie in detrimentul birocratiei sau sa stimuleze munca? Prin exemplul personal de campion la chiulului din Parlament?

In materie de educatie, Crin Antonescu dovedeste o viziune inegalabila. Vrea sa faca scoala romanesca cea mai respectata din lume orientand-o catre valori, inteligenta si capacitati individuale.

Ati auzit vreun candidat care sa spuna ca va promova nonvalorile si prostia? Planul de reforma in educatie exista, l-a facut deja comisia Miclea, problema este sa fie pus in practica, iar pentru asta dl. Antonescu nu vadeste vreo solutie si nici nu prea poate avea, dar nici reforma constitutionala nu vrea, ca nu da bine.

Acestea sunt solutiile de reformare a Romaniei pe care Crin Antonescu le-a descoperit din martie, cand recunostea, mult mai onest, ca nu le are? Cu acest miniprogram insailat pe genunchi din platitudini, bune intentii si vorbe mari vrea Crin Antonescu sa atace reduta Cotrocenilor, sa trezeasca majoritatea tacuta, sa-l bata mai intai pe Mircea Geoana, iar apoi, intr-o finala apoteotica, tripland scorul propriului partid, pe Traian Basescu?

"Da, am forta" ne spune "obamian", Crin Antonescu. Ma tem ca se amageste. Nu are forta pentru ca nu are consistenta. Cat timp se poate mentine in zona retoricii zornaitoare, prezidentiabilul liberal poate face o figura interesanta, insa atunci cand este nevoit sa fie concret este dezastruos. Retorica a inceput deja sa i se toceasca, prin zonele rarite se vede o goliciune dezarmanta, iar procentele au luat-o la vale. Iar programul sau de presedinte nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Crin Antonescu program, #Crin Antonescu PNL, #Crin presedinte , #PNL