Antonescu: Sa fie limpede, presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 19:53
18782 citiri
Antonescu: Sa fie limpede, presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni
Foto: Romania TV

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri seara, de la Palatul Cotroceni, ca presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu va primi ordine de la nimeni, facand referire la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Reactia sa vine dupa ce Barroso ceruse intr-o scrisoare remisa, joi, premierului Victor Ponta, respectarea unei serii de prevederi, printre care cele referitoare la desfasurarea referendumului si la atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu.

Printre cele 11 cerinte ale lui Barroso se numara si aceea ca nicio numire sa nu fie facuta in functiile de procuror general si procuror-sef al DNA, pe perioada in care Crin Antonescu asigura interimatul functiei de presedinte al tarii. Totodata, nu trebuie facute gratieri, pana dupa referendumul din 29 iulie.

Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA

Presedintele interimar a mai declarat ca Barroso nu ar fi putut sa ii dea ordine prim-ministrului Victor Ponta, despre ce trebuie sa faca presedintele in Romania, asa ceva fiind "de neimaginat".

Totodata, Antonescu a mai afirmat ca, in Romania, Constitutia si ordinea de drept nu au fost incalcate nicio clipa si ca oficialii europeni trebuie sa cunoasca Constitutia din Romania, inainte de a examina si a se ingrijora din cauza situatiei statului de drept din tara noastra.

Declaratiile lui Crin Antonescu au durat 25 de minute si vin in conditiile in care o delegatie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei se va afla in vizita, in Romania, saptamana viitoare, pe 18 si 19 iulie. Oficialii europeni se vor intalni cu prim-ministrul Victor Ponta si cu presedintele interimar Crin Antonescu, potrivit Antena 3.

Oficialii europeni, in vizita in Romania - se intalnesc cu Ponta si Antonescu

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu:

- Numai cetatenii Romaniei vor hotari soarta Romaniei. Va multumesc.

- Domnule presedinte Traian Basescu, dati ordine oamenilor dumneavoastra sa nu mai defaimeze imaginea Romaniei.

- Am primit o scrisoare, de la presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu. Raspunsul la ce intreaba Traian Basescu se gaseste in legislatia Romaniei.

Sefii de la Parchetul General si DNA nu vor fi schimbati, dar nu pentru ca asa cere Comisia Europeana

- Am spus ca nu voi acorda nicio gratiere, dar am spus care este motivul pentru care nu o fac.

- Am spus in seara in care am preluat mandatul interimar ca nu vor fi schimbati sefii Parchetului General si ai DNA, dar nu pentru ca cineva mi-ar interzice acest lucru. Ce am spus asta fac, nu sunt Traian Basescu. Ce spun fac.

- S-a vorbit despre faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ar fi spus ca presedintele Romaniei nu are drept sa schimbe sefii Parchetului. Vreau sa fie limpede: presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine de la nimeni. Cu exceptia Parlamentului si a cetatenilor Romaniei. O asemenea ipoteza este intru-totul neverosimila si intru-totul jignitoare pentru noi si pentru domnul Barroso.

- In Romania, suntem intr-un stat de drept, in care exista un traseu constitutional.

Barroso nu poate sa ii dea dispozitii lui Victor Ponta, este de neimaginat

- Cum putea Barroso sa ii dea dispozitii lui Victor Ponta despre ce trebuie sa faca presedintele, fie el si interimar? Asa ceva este de neimaginat.

- Se vorbeste despre cele 11 porunci date de Barroso lui Victor Ponta. Nu exista asa ceva, pentru ca nu avem un document in sensul asta, pentru ca ar fi insemnat o depasire de neimaginat a atributiilor Comisiei Europene.

- Romania este o tara cu o democratie consolidata si recunoscuta.

- Romania este o tara care, macar atat, si-a castigat demult si definitiv credibilitatea ca poate sa organizeze alegeri.

- Am auzit insa lucruri care sunt foarte greu de imaginat si foarte greu de confundat. S-a vorbit despre un moderator care sa fie ales si trimis in Romania. Este pur si simplu o confuzie de traducere. Discutiile se refereau la Avocatul Poporului, si nicidecum la un mediator. Nici nu ar trebui sa ne treaca prin cap asa ceva.

- Premierul a avut discutii la Bruxelles, au fost discutii binevenite.

In Romania, Constitutia nu a fost incalcata nicio clipa

- Cei din afara Romaniei, daca doresc sa examineze, sa se ingrijoreze in legatura cu situatia statului de drept din Romania, trebuie sa faca efortul de a cunoaste Constitutia din Romania.

- In materia referendumului, se face o confuzie, legiuitorul nu este Curtea Constitutionala. Legiuitorul si in aceasta materie este Parlamentul.

- Legile Romaniei se fac in Romania.

- In Romania, Constitutia si ordinea de drept nu au fost incalcate nicio clipa, sunt si vor ramane intacte.

- S-a vorbit despre suspendarea presedintelui, un fapt prevazut in Constitutia Romaniei, savarasita dupa toate procedurile democratice in Parlamentul Romaniei.

- S-a vorbit despre OUG care restrangea o serie de atributii ale Curtii Constitutionale. S-a vorbit despre o drastica amuptare, ceea ce nu a fost adevarat.

- In Romania, nu s-a incalcat Constitutia si in acest moment nu exista niciun fel de incalcare a Constitutiei. Toate actele acuzate ca ar fi incalcat Constitutia au fost perfect legale, perfect constitutionale.

- In Romania, Constitutia nu a fost incalcata, decat de presedintele suspendat Traian Basescu si de nimeni altcineva. S-a vorbit in mod iresponsabil despre aceasta.

- Din fericire, in Romania, drepturile si libertatile pentru fiecare dintre noi. Exista si dreptul de a spune adevarul;

- Exista un intreg ghem de confuzii, de manipulari, care afecteaza foarte serios imaginea Romaniei, afecteaza statutul tarii noastre ca membru al Uniunii Europene, al NATO, ca stat democratic si stat de drept.

- Ma adresez in primul rand compatriotilor mei, cetatenii romani.

- Am petrecut cea mai mare parte a primelor trei zile ca presedinte interimar in discutii cu ambasadori.

Declaratiile lui Crin Antonescu au fost facute dupa ce presedintele interimar a sustinut, marti seara, primul sau discurs la Palatul Cotroceni. El a subliniat atunci in repetate randuri ca Romania este un stat de drept, a prezentat intalnirile pe care le-a avut in prima zi de mandat si a afirmat ca referendumul va fi organizat conform ordonantei de urgenta emise de guvern.

Antonescu, primul discurs la Cotroceni: Garantez buna functionare a statului roman

Crin Antonescu a preluat, marti, mandatul de presedinte interimar al Romaniei, Traian Basescu parasind Palatul Cotroceni cel putin pana la referendumul de la sfarsitul lunii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Antonescu ordine Barroso, #Jose Manuel Barroso cerinte Victor Ponta, #Antonescu respectare Constitutie Romania, #Crin Antonescu declaratii Palatul Cotroceni, #Crin Antonescu presedinte interimar, #oficiali europeni intalnire Antonescu , #presedinte interimar