Crin Antonescu, scheletul din dulapul liberal (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 August 2012, ora 11:48
14091 citiri
Crin Antonescu, scheletul din dulapul liberal (Opinii)

Nu am crezut nicio clipa ca dl. Antonescu avea intentia ferma de a parasi viata politica in cazul revenirii lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. A folosit demisia ca mijloc de presiune si santaj, ca artificiu electoral.

Dar n-a avut nicio clipa intentia sa se retraga. Dar ar trebui sa o faca, iar discursul prin care a comentat decizia CCR nu face decat sa intareasca aceasta necesitate. De ce? Generic, pentru ca dl. Antonescu este noul Vadim Tudor al politicii romanesti si transforma PNL intr-un fel de PRM.

Pentru Crin Antonescu lumea se imparte intre el, partidul lui si cei care au votat impotriva lui Traian Basescu pe de-o parte si restul lumii de cealalta. Din restul lumii fac parte nu numai PDL si presedintele, ci si romanii care n-au mers la vot, mai ales cei din strainatate, Curtea Constitutionala, procurorii, presa "basista", guvernatorul BNR, liderii occidentali care trateaza Romania ca pe o colonie.

Este absolut inadmisibil pentru lider responsabil dintr-o Europa civilizata sa atace virulent o decizie a CCR si sa indemne practic la anarhie:

"Basescu poate sa coabiteze cu Parchetul General, cu majoritatea CCR, cu serviciile secrete, cu autoritatile internationale, dar nu mai poate coabita cu 7,5 milioane de romani, o majoritate covarsitoare a corpului electoral. Obligatia noastra nu este fata de CCR, fata de Traian Basescu si prietenii lui dinauntru si dinafara, este fata de acesti 7,5 milioane de romani (...) Decizia CCR este nedreapta. Chiar daca respectam decizia CCR si Traian Basescu va redeveni presedinte, pentru noi Traian Basescu nu mai este presedinte legitim al Romaniei, iar noi nu-l recunoastem (...)Vointa a sase politruci a invins vointa poporului roman".

Crin Antonescu refuza sa aplice regulile statului de drept, pozand intr-un cavaler alb al apocalipsei politice. Dar ce fel de Romanie vrea Crin Antonescu? O Romanie in care institutiile, inclusiv cea prezidentiala, sunt sufocate de visceralitati? O Romanie rupta intre 7,5 milioane de electori si restul? O Romanie la limita anarhiei in care fiecare respecta doar acele decizii care ii convin din punct de vedere politic? O Romanie izolata de restul Europei si al lumii pe care sa le priveasca cu dusmanie pentru ca e "basista"? Unde poate duce Romania un astfel de lider?

Un politician responsabil si cu adevarat european stie foarte clar ca democratia nu inseamna doar vot si majoritate. Democratie inseamna si reguli. Reguli clare, puternice, deasupra oricaror emotii si interese. Daca la referendum a fost indeplinita conditia de majoritate nu a fost indeplinita si regula de cvorum. Iar primul care a subliniat acest lucru dupa anuntarea hotararii CCR a fost insusi liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, care numai de "basism" nu poate fi acuzat.

Un lider politic atat de agresiv, atat de nationalist, cu atat de putin apetit democratic, cu tuse dictatoriale certe, este descalificat. Pentru lumea politica civilizata, in care, indiferent daca dl. Antonescu vrea sau nu, Romania inca evolueaza, liderul PNL este un paria, un personaj venit din epoca de piatra a politicii si ale carui mentalitati sunt inacceptabile. I-a spus-o in fata Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de Afaceri Europene al Bundestagului: "Trebuie sa fie atent (Crin Antonescu - n. red.) pentru ca nu va mai fi luat in serios la nivel european".

PNL este acum in fata unei mari alegeri. Crin Antonescu nu vrea sa renunte la politica si la liberali, dar liberalii il mai vor pe el? Sunt liberalii autentici dispusi sa derapeze spre zona unui nationalism excesiv, sa se izolze politic sa devina un fel ciumati ai politicii? Isi asuma liberalii autentici transformarea PNL intr-un PRM condus de un nou Vadim, cu mult mai inspaimantator decat originalul?

E cutremurator sa auzi un ministru liberal, fie el si nostalgicul sectoristilor (sau al securistilor, tot nu m-am lamurit) spunand ca "membrii CCR nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap". Sau un alt lider liberal, anchetat pentru fapte grave de coruptie, Relu Fenechiu pe numele lui, care dupa ce a instigat romanii sa dea navala peste procurori acuza CCR ca a comis o lovitura de stat.

Ar fi o teribila tragedie pentru partidul condus candva de Bratieni, partidul care a avut o contributie majora la crearea Romaniei moderne, sa ajunga la periferia politicii si sa impinga Romania la periferia lumii civilizate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Crin Antonescu presedinte interimar, #Crin Antonescu PNL, #Crin Antonescu demitere Traian Basescu , #presedinte interimar