Crin Antonescu: Romania nu trebuie sa se comporte ca o colonie a UE

Vineri, 17 August 2012, ora 22:57
6279 citiri
Crin Antonescu: Romania nu trebuie sa se comporte ca o colonie a UE
Foto: Realitatea TV

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca Romania a jucat un rol minor in Uniunea Europeana, din cauza lui Traian Basescu.

"Romania n-a fost actor in UE, cu Traian Basescu a avut o atitudine pasiva. Nu este intamplator ca oameni dintr-un stat mic, Luxembourg, sunt respectati, pentru ca ei joaca. Romania lui Traian Basescu n-a facut asta, a fost un partener comod pentru altii si putin profitabila pentru ea insasi", a sustinut Crin Antonescu intr-un interviu acordat Realitatea TV.

Presedintele interimar a negat ca oficialitatile UE si SUA il sustin pe Traian Basescu, interesul acestora fiind, de fapt, ca Romania sa ramana un stat usor de cotrolat.

"Nu a fost o reactie in favoare lui Traian Basescu. Traian Basescu este un pretext, desi reactia a fost mai puternica decat ma asteptam. Traian Basescu s-a lasat folosit de Merkel, nu a fost interesat sa aiba un rol mai mare, ci doar de jocurile interne, prin care sa teasa un regim cvasi-autoritar, a oferit partenerilor externi facilitati in legatura cu Romania, ceea ce l-a facut sa fie foarte pretios, astfel incat SUA si Germania sa nu aiba chef de complicatii in Romania.

Nu admit sa fim folositi. (...) Nu trebuie ca Romania sa se comporte ca o colonie, ca un subordonat. Romania nu-i o tara oarecare, este a saptea tara ca marime din Europa, cu o pozitie geostrategica exceptionala, are resurse energetice, carti de jucat. Oamenii care conduc Romania trebuie sa fie constienti de aceste lucruri", a spus Crin Antonescu.

Presedintele interimar l-a acuzat si pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, ca s-a pozitionat fatis de partea lui Traian Basescu.

"In momentul in care domnul Gitenstein ii propune domnului Gordon drept societate civila o lista in care apare institutul de politici crestine de pe langa PDL si nu pomeneste Pro Democratia sau Transparency International, cand cineva ca fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, nu poate gasi, desi doreste, un loc pe lista acestor reprezentanti ai societatii civile, asta spune totul. Eu stiu multe alte lucruri. Pe Gitenstein nu-l interesa motivarea Curtii Constitutionale, ci numai erata", a dezvaluit presedintele interimar.

El a incheiat spunand ca nu-i este frica de eventualii contracandidati de la prezientiale, Mihai Razvan Ungureanu sau Sorin Oprescu, ci numai de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Crin Antonescu relatii externe Romania, #Crin Antonescu Traian Basescu , #presedinte interimar