Opinii: Alianta Grivco, ghiuleaua de piciorul PNL

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 00:25
8966 citiri
Opinii: Alianta Grivco, ghiuleaua de piciorul PNL
Fotomontaj: Ziare.com

Politica romaneasca a facut la acest inceput de an nou un mare pas inapoi. Inca unul. Alianta dintre PNL si PC, Alianta Grivco, nu face decat sa lege o ghiulea mare si grea de piciorul liberalilor, singura alternativa de dreapta la actuala putere.

Daca PC ar fi avut vreodata o doctrina clara, o orientare politica certa, daca ar fi produs vreodata macar un politician de marca sau vreo initiativa cu adevarat notabila, am fi avut despre ce sa discutam. Asa insa, nu asistam decat la o alianta dintre doua obsesii comune si intalnirea, nefericita pentru Romania, a doua interese complementare. In rest nu exista nimic.

De altfel, marea alianta votata de conducerea PNL nu are la baza nici macar un principiu comun enuntat cu subiect si predicat, nici macar o schita de program.

Obsesia comuna este Traian Basescu, desigur, pe care si Dan Voiculescu, si Crin Antonescu il vor mazilit cu orice pret. Unul ca sa se razbune si sa-si vada linistit de afaceri, celalalt ca sa-i ia locul. Dincolo de asta, interesele sunt si transparente: Dan Voiculescu are nevoie de un nou vehicul electoral pentru 2012, caci partidul sau de lift nu are nicio sansa sa intre de unul singur in Parlament, in vreme ce Crin Antonescu are nevoie de trustul de presa Intact si, mai ales, de Antene pentru a-si atinge visul de a chiuli de la Palatul Cotroceni chiar mai vartos decat o face din Parlament.

Si pentru a-si indeplini acest vis, Crin Antonescu este dispus sa-si manjeasca partidul prin asocierea cu unul dintre cele mai murdare personaje ale politicii romanesti, asociat de electoratul cat de cat informat cu prototipul securistului veros, imbogatit peste noapte cu bani dubiosi si prin afaceri mizerabile.

Cel putin in privinta colaborarii cu fosta Securitate, verdictul CNSAS, confirmat de instanta, nu mai lasa loc niciunui semn de intrebare. Felix a facut politie politica.

Si totusi, Crin Antonescu, liderul unui partid ale carui mari personalitati au murit rapuse de Securitate, este dispus sa inghita cu seninatate, chiar voiosie, aceasta broasca raioasa.

"PC este, dupa parerea mea, unul dintre cele mai onorabile partide care sunt in Parlamentul Romaniei. Nu PC este vinovat de marile rele ale Romaniei, pe ultimii doi ani, pe ultimii sapte ani, pe ultimii 20 de ani. PC are niste oameni, unde-s si putini, dupa parerea mea de calitate, iar transformarea domnului Voiculescu anume intr-un fel de om rau al Romaniei este o parte destul de plicticoasa deja din povestea lui Traian Basescu despre politica din Romania, unde cauza tuturor relelor sunt domnii Voiculescu, Vintu, Patriciu, dupa caz", spune, fara sa se inece, Crin Antonescu.

Cand e sa-si niveleze drumul catre Cotroceni, pentru Crin Antoenscu chiar fosta Securitate este o poveste plicticoasa, iar reziduurile ei sunt niste oameni onorabili, numai buni de frecventat. Oare acolo jos, in mormant, de cate ori s-or fi rasucit pana acum Bratienii?

Nu cred ca electoratul liberal va priza o astfel de alianta contra naturii, indiferent cu cat aplomb incearca dl. Antonescu sa spele cadavrul ei. Dimpotriva, este posibil ca, in timp, PNL sa plateasca un cost electoral destul de mare pentru aceasta asociere rusioasa. Cert este ca presedintele PNL nu vadeste un respect prea mare pentru cei dispusi sa-l aleaga, cat timp ii socoteste mai sensibili la manipularile Antenelor, pe care arde sa si le contabilizeze in exclusivitate, decat la principii si minime criterii morale.

Dar cel mai greu de digerat aceasta alianta este, probabil, pentru Victor Ponta. Caci presedintele PC (pun pariu ca nici nu-i stiti numele) a anuntat deja ca in momentul parafarii aliantei cu PNL, conservatorii se vor retrage din combinatia cu PSD. Electoral nu e nicio pierdere pentru social democrati, insa mediatic este.

Si va fi chiar mai greu de dus daca zvonurile se vor confirma si in curand PSD va suferi o noua hemoragie, insa de aceasta data cu destinatia PC. Vor acuza si atunci social-democratii traseismul politic si racolarile de membri?

Cert este ca nota de plata va veni pe adresa lui Victor Ponta, care va fi acuzat ca nu a stiut sa profite de momentul politic extrem de favorabil, ba chiar ca PSD a iesit din el mai prost decat a intrat. Probabil ca singura lui sansa este sa intre la randul sau in Alianta Grivco, sub inteleapta indrumare a lui Felix.

Daca la asta se reduce Opozitia din Romania, nu vad de ce am schimba actuala Putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#alianta PNL PC, #alianta Antonescu Voiculescu , #presedinte PNL
Comentarii
Poza cation
cation
rank 5
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
”Întrebat dacă trecutul brătienist al PNL nu-l încurcă atunci când se cunună cu PC, Antonescu a declarat că doar prezentul contează. Aici are dreptate. PNL trăieşte în direct. La TV şi exclusiv acolo'