Antonescu critica si la Londra unicameralismul si reducerea numarului de parlamentari

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 18:24
1969 citiri
Antonescu critica si la Londra unicameralismul si reducerea numarului de parlamentari
Foto: Ziare.com

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat vineri ca unicameralismul sau reducerea numarului de parlamentari nu reprezinta solutia pentru cresterea increderii opiniei publice in legislativ in contextul crizei economice, punctand ca rolul bicameralismului este de a amenda derapajele de la democratie.

Antonescu participa la Londra la reuniunea Asociatiei Senatelor (ASE) din Europa, in cadrul careia a vorbit despre democratie si bicameralism in contextul crizei. El a subliniat ca una dintre consecintele crizei in Europa este "profund politica".

Crin Antonescu la Londra: Romanii nu sunt infractori, isi platesc contributiile cinstit

"Atunci cand vorbim despre criza in Europa, ne gandim automat la masuri economice, la austeritate, bugete sau miscari sociale. Dar una dintre consecintele nevazute sau poate prea putin sesizate ale acestei stari de fapt este profund politica. Ea vizeaza intarirea guvernelor, cresterea puterii lor in materie de legiferare, in detrimentul Parlamentului. In fata crizei a fost nevoie de masuri rapide, de multe ori impopulare, care trebuiau asumate politic imediat. Iar acest lucru nu putea fi decat apanajul Guvernului. De aici si pana la eludarea Parlamentului sau slabirea rolului sau nu e decat un pas", a afirmat Crin Antonescu.

Potrivit presedintelui Senatului, un alt efect al contextului actual este tentatia crescanda a populismului, iar Parlamentele sunt vulnerabile in prezent deoarece "deconteaza neincrederea in clasa politica".

Crin Antonescu nu crede ca unicameralismul sau reducerea numarului de parlamentari ar fi solutia pentru cresterea increderii opiniei publice in institutia legislativului.

"Increderea publica nu vine din numere sau structuri - vorbesc aici de numarul de Camere si de parlamentari -, ci vine din performanta si responsabilitate. Performanta in activitatea Parlamentului inseamna exercitarea mai eficienta a functiei de control, iar responsabilitate inseamna o legatura mai stransa si mai concreta cu corpul electoral, inclusiv in materie de dezbatere si legiferare. Structura Parlamentului trebuie sa raspunda unor realitati politice, dar mai ales nevoii de reprezentare eficienta", a mentionat el.

Presedintele Senatului a subliniat ca bicameralismul este o modalitate de a garanta exercitiul drepturilor si libertatilor cetatenesti si de a da cat mai multa substanta reprezentarii democratice.

"Desi exista diferite formule ce pot fi tipologizate, sistemul bicameral din orice tara reflecta, finalmente, traditiile si imaginatia constitutionala ale natiunii respective", a spus Antonescu.

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

El a amintit de modul de alegere a parlamentarilor si atributiile acestora prevazute in Constitutiile Romaniei din 1991 si 2003 si a aratat ca in prezent dezbaterile din comisia parlamentara privind revizuirea Legii fundamentale merg catre o separare mult mai accentuata a atributiilor celor doua Camere.

Antonescu, despre avantajele bicameralismului

Presedintele Senatului a spus ca bicameralismul poate fi regandit, in special acolo unde nu este expresia regionalizarii sau federalismului. El a subliniat ca sistemul bicameral este mai bine plasat pentru a indeplini misiunea de a sesiza si amenda derapajele de la democratie.

"Existenta a doua Camere creeaza o competitie de prestigiu, initiativa si atributii menita sa faca ca interesele si vointa cetatenilor sa se exprime mai bine si mai apasat. Pe fondul crizei, as spune, avem nevoie mai mult ca oricand de Parlamente puternice si relegitimate. (...) Cand Parlamentul este puternic, democratia este puternica", a punctat presedintele Senatului.

Crin Antonescu participa, joi si vineri, la Londra la cea de-a 15 reuniune a Asociatiei Senatelor din Europa, care are doua teme - "Relatiile dintre Camerele superioare si Camerele inferioare" si "Senatele si utilizarea retelelor de socializare".

Reuniunea ASE a fost deschisa de Baroana Frances D'Souza, presedintele Camerei Lorzilor din Marea Britanie, si are loc in Queen's Robing Room a Palatului Parlamentului britanic, unde regina Angliei isi pune coroana si roba pentru discursurile in fata Parlamentului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu critica Parlament unicameral, #Antonescu reducere numar parlamentari, #Antonescu vizita Londra, #Antonescu incredere opinia publica, #Antonescu bicameralism , #presedinte PNL