Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Antonescu si Ponta, un cuplu cum nu s-a mai vazut (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 19:06
4792 citiri
Antonescu si Ponta, un cuplu cum nu s-a mai vazut (Opinii)
Foto: realitatea.net

Crin Antonescu si Victor Ponta au anuntat si au promis la Iasi, pe 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Romane, "o alianta" cum nu a mai vazut Romania.

Nu e o problema in sine unirea Opozitiei intr-o singura entitate, mai stabila si predictibila in perspectiva viitoarelor alegeri. Chiar daca astfel partidul liberal, de exemplu, isi compromite principiile si istoria prin asocierea cu Dan Voiculescu.

In conditiile prezente, trebuie sa existe o alternativa la actuala Putere, care incearca sa faca tot ce este posibil pentru a nu mai pleca de la guvernare nici in 2012.

Dincolo de alternativa pe care Victor Ponta si Crin Antonescu se pregatesc sa ne-o ofere, dincolo de forma in care ne-o prezinta deja - "cum nu s-a mai facut in Romania", viitoarea alianta trebuie isi precizeze cel putin cateva principii si strategii care vor fi adoptate imediat dupa ce, posibil, va ajunge la guvernare. Altfel, discutiile despre cat de rai sunt actualii, cat de diabolici au ajuns oamenii lui Basescu si Boc sa fie pentru popor sunt redundante.

Altfel, fara precizarea clara a viitoarei strategii de guvernare, alianta pe care "nu a mai vazut-o" Romania risca sa devina, din prostie, incompetenta sau criza de identitate, un cosmar si mai trist decat cel pe care il traieste in prezent acest popor. In lipsa unei viziuni clar definite, alianta PSD - PNL - PC risca sa se transforme intr-un haos mai nociv decat cel pe care il experimentam in prezent.

Cei doi lideri sunt insa inca in perioada romantica a relatiei lor. Ei se iubesc acum doar in virtutea iluziei provocate de posibila descindere la guvernare. Este definitoriu cum cei doi lideri ai celor mai importante partide din Romania anunta o alianta "asa cum nu s-a mai facut" fara a-si consulta partidele si fara a supune decizia unui vot general in cadrul partidului. Cea mai importanta alianta realizata vreodata in Romania este pe cale sa ia nastere pe furis, fara consimtamantul total al parintilor.

Sa presupunem ca putem intelege alianta impotriva naturii intre doua partide opuse ca doctrina si orientare politica. Am putea intelege ca depasirea unei situatii deosebite, precum cea din prezent, necesita o alianta deosebita dintre dreapta si stanga. Cu atat mai mult cu cat s-a constatat ca nimeni nu mai tine cont de ideologii in ziua de astazi. Nici partidele, nici poporul. Toate acestea insa nu scuza amatorismul si heirupismul cu care cei doi lideri s-au inarmat in lupta cu "balaurul" din fruntea tarii.

Daca cei doi lideri promit ca au fost elaborate deja "obiectivele majore pentru tara, pentru economia nationala, pentru ce inseamna serviciile pe care statul, Guvernul trebuie sa le ofere tuturor cetatenilor sai", este foarte greu, daca nu cu totul si cu totul imposibil de inteles cum isi poate imagina cuplul vedeta din Opozitie ca ar fi posibil sa dezvolte proiecte in cadrul "aliantei pana la orizontul anilor 2019 - 2020"?

Pe ce anume se bazeaza Crin Antonescu atunci cand face astfel de declaratii? Pe traditia politica romaneasca in privinta aliantelor sau pe "experienta colaborarii" dintre PSD si PNL? Cum romanii au o pasiune pentru a-si exercita doar votul negativ, este de asteptat ca nimeni sa nu se mai intrebe de ce anume il voteaza pe "x", ci doar sa aiba grija sa il sanctioneze pe cel care il conduce in prezent. De asta uitam de fiecare data de ce ajungem mereu in acest punct mort.

Ascensiunea pe primele locuri in sondaje a unor personaje care nu si-au probat niciodata valentele si competentele de conducatori, dar care pretind sa salveze Romania din colaps, are la baza acelasi dezinteres fatidic al romanului fata de derapajele celui care il conduce. Acum platim cu totii pretul ignorantei, al usurintei cu care ne lasam cumparati si al lipsei de seriozitate fata de propriul destin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Crin Antonescu presedinte PNL, #Victor Ponta presedinte PSD, #Traian Basescu presedinte Romania, #Emil Boc presedinte PDL, #alianta psd pnl pc , #presedinte PNL