Bomba de sub scaunul lui Victor Ponta (Opinii)

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 21:02
9868 citiri
Bomba de sub scaunul lui Victor Ponta (Opinii)

Crin Antonescu a asezat o bomba sub scaunul lui Victor Ponta, din inconstienta sau cu intentie.

Cu doua saptamani inainte de alegerile din 9 decembrie, liderul PNL a anuntat deja doua dintre numele din viitorul guvern: Varujan Vosganian si Relu Fenechiu.

Lasand pentru inceput la o parte identitatea celor doi viitori ministri, mi se pare ca dl. Antonescu nu avea absolut nicio cadere sa faca acest anunt, daca nu cumva domnia sa nu se pregateste sa devina prim ministru. Dupa stiinta mea, premierul desemnat de presedinte isi formeaza echipa si o supune votului Parlamentului.

Teoretic, premierul este singurul care decide daca o persoana face sau nu parte din guvernul sau si singurul in masura sa anunte acest lucru.

Si cum USL pretinde ca nu are alta varianta de premier in afara de Victor Ponta, cred ca dl. Ponta era singurul in masura sa ne spuna ceva despre numele viitorilor ministri. Faptul ca presedintele PNL isi permite sa anunte deja componenta viitorului cabinet este o certa incalcare a autoritatii lui Victor Ponta, indiferent daca o privim din perspectiva protocolului USL sau a Constitutiei, in privinta careia dl. Antonescu este atat de "scrofulos" cand il evalueaza pe Traian Basescu.

Ce ne transmite voit sau nu Crin Antonescu? Ca acest guvern nu este condus de Victor Ponta. Si cum nici domnia sa nu este de capul sau, probabil ca pentru decizie ar trebui sa ne uitam catre Intact, nu-i asa?

Identitatea celor doi ministri este chiar mai problematica pentru Victor Ponta decat aceasta incalcare de autoritate. Varujan Vosganian este minsitrul de Finante care a lasat in urma, in 2008, cel mai mare deficit bugetar inregistrat de Romania dupa 1989 si asta in conditii de crestere economica record.

Nu stiu daca aceasta performanta il califica pentru o pozitie similara intr-un guvern care trebuie sa se incadereze intr-un deficit bugetar strict monitorizat de FMI si CE, in conditii de criza. Dar, cine stie, poate ca dl. Vosganian urmeaza sa primeasca portofoliul Culturii.

Cu adevarat revoltatoare este insa nominalizarea lui Relu Fenechiu. Baronul liberal din Moldova este inculpat intr-un proces penal, mai precis in dosarul Transformatorul, acuzat fiind de procurori ca a vandut catre Electrica ca produse noi zeci de transformatoare si intreruptoare inutilizabile care urmau a fi topite.

Nu stiu daca dl. Fenechiu este sau nu vinovat, dar nu stie acest lucru nici Crin Antonescu. Si pana cand nu primeste un verdict definitiv si irevocabil asupra domniei sale planeaza o suspiciune care il face absolut incompatibil cu o functie atat de importanta.

Comisia Europeana i-a cerut in mod expres lui Victor Ponta sa nu mai numeasca ministri cu probleme penale, de incompatibilitate sau conflicte de interese, adica sa evite clientii ANI si DNA.

Nu era de ajuns ca avem patru ministri cu verdict de incompatibilitate din partea ANI, dar ne pregatim sa avem si un penal cu acte in regula. Cel mai probabil ca dl. Fenechiu ar urma sa primeasca ministerul la care viseaza demult, adica Transporturile, adica un minister care sta pe o caruta de bani europeni nefolositi si caruia de-abia i-au fost blocate cateva miliarde pe motiv de nereguli.

Isi imagineaa cineva ca CE va mai da vreun euro unui minister condus de un minstru penal. Isi imagineaza cineva ca o asemenea sfidare a principiilor si solicitarilor europene nu va costa Romania mai mult decat poate duce? Este clar ca pentru Crin Antonescu statul de drept nu este nimic macar o fictiune.

Este o bataie de joc. Dar domnia sa nici nu mai are nimic de pierdut. Ca politician european este la fel de frecventabil ca noul sau prieten Gigi Becali si din aceeasi categorie cu Corneliu Vadim Tudor. Ma intreb insa cum vrea Victor Ponta sa redevina premier si sa stea la aceeasi masa cu liderii europeni daca sa va inscrie in aceeasi cateogorie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Antonescu ministri guvern Ponta, #Vosganian Fenechiu ministri Ponta, #Antonescu guvern Ponta , #presedinte PNL