Opinii: Cacealmaua lui Crin

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 23:58
6822 citiri
Opinii: Cacealmaua lui Crin
Foto:bzi.ro

In ultimele saptamani, Crin Antonescu face balet. Balet politic. Se distanteaza de cel mai bun aliat pe care l-a avut in ultimii ani. Adica PSD.

Ba chiar il ataca la baioneta. Totodata, da impresia ca nu exclude o alianta cu PD-L. Asa sa fie ? E reala distantarea de PSD si apropierea de PD-L? Nu. Nici gand. Nicicum. PSD si PNL vor ramane deocamdata in aceeasi stransa alianta, indiferent de atacurile verbale. Doar ca Antonescu are nevoie sa dea impresia asta. Pentru ochii oamenilor care voteaza. Si pentru propria lui strategie de pozitionare si negociere.

Speriem PSD!

Antonescu stie ce face cand atunci cand pune distanta intre PNL si PSD. In principiu, are doua obiective. Primul e sa se creasca pe sine si partidul sau, lucru greu de realizat daca ar sta in continuare la trena PSD. Al doilea, sa sperie PSD. Sa-l faca un aliat dependent.

Sa le luam pe rand. E clar ca, din punct de vedere electoral, are nevoie sa fuga de PSD. Sau macar sa nu mai fie asa apropiat de el. Sa nu uitam ca, in general, oamenii care voteaza sau ar putea vota PNL sunt anti-PSD.

Asadar, sunt derutati cand vad conducerea liberala atat de strans legata de partidul lui Ponta, Iliescu sau Vanghelie. Si chiar daca nu ar fi reticenti la PSD, tot ar aprecia un lider care e in stare sa se ia de beregati cu orice partid si sa-i arate minusurile. Un lider care nu sta in trena nimanui e realemente un lider. Iar Crin Antonescu stie asta.

Dincolo de asta, un partid mai mic, precum e PNL, trebuie sa tina in sah un partid mai mare, precum e PSD. Trebuie sa-l sperie. Un PSD care nu mai e asa sigur ca PNL va fi aliatul sau la guvernare in orice conditii e un partid mai moale. Mai putin agresiv. Mai controlabil. Mai dispus sa cedeze in negocieri.

Iar marele atu al lui Antonescu e ca PSD stie ca PNL are si solutia unei aliante cu PD-L la guvernare, in timp ce pentru PSD e mai mult ca sigur ca aceasta usa s-a inchis. Practic, PNL e singura sansa a PSD sa inchege o alianta de guvernare. In timp ce liberalii au, cel putin in aparenta, doua optiuni.

De aceea pesedistii sunt mai curand mielusei in fata atacurilor lui Antonescu. Strategia e fara fisura. Pentru ca e greu de crezut ca PSD ar obtine un scor asa de bun la parlamentare incat sa poata forma guvernul de unul singur sau doar cu UDMR. Greu de crezut, dar nu imposibil de realizat. Asa ca omul care sperie PSD trebuie sa fie, undeva in ungherele mintii sale, speriat ca social-democratii ar putea sa nu mai depinda de el. Deocamdata insa, depind.

Asa ca isi permite sa-i terfeleasca, sa-i acuze, sa-i catalogheze drept comunisti sau sa le aminteasca de petele lor negre. Asta nu va schimba mare lucru. Cele doua partide vor actiona monolitic in aproape toate actiunile anti-Basescu si anti-PD-L. Se vor coordona si se vor sprijini. Pana unul din ele considera ca trebuie sa schimbe macazul.

Imposibila ADA

De fapt, e o cacealma. In acest moment sau in 2011, refacerea unei aliante intre PD-L si PNL e imposibila, oricat ar vrea Crin sa dea impresia ca se poate face. De ce imposibila? Pentru ca nimeni n-o vrea cu adevarat.

N-o vrea PD-L, care nu are niciun motiv serios sa se alieze cu un partid care nu i-a fost si nu i-ar putea fi niciodata obedient. Sau cu care ar putea macar sa se inteleaga. Si mai ales, nu o vrea nici Crin Antonescu. N-o vrea pentru ca asta ar insemna scaderea sa si a PNL. Cresterea in sondaje a liberalilor, care au ajuns la 27%, a venit ca urmare a prabusirii PD-L si a opozitiei partidului lui Antonescu la masurile nepopulare ale Guvernului.

Sa imparti o guvernare cu un partid care a luat si va mai lua masuri nepopulare inseamna sa preiei alaturi de acesta nemultumirea populatiei. Iar pentru Crin, inseamna sa-si ruineze sansele de a ajunge presedinte. Nu poate lasa PSD ca lider al Opozitiei. Ca unica alernativa.

Atat timp cat Basescu e conducatorul suprem al PD-L, cat Udrea e asa de puternica in partidul condus de Boc, cat PNL si Crin Antonescu personal ar avea de pierdut, alianta PNL-PD-L e imposibila. Iar ceea ce face Antonescu e o cacealma politica. Fata de PSD, mai ales. Una care insa care ajuta. Strategia e buna. Cinica, dar buna.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Antonescu atacuri PSD, #alianta PNL PDL , #presedinte PNL
Comentarii
Poza surianu
surianu
rank 5
Romanii au ales de 20 de ani FSN in fruntea tarii. Alesii romanilor au fost Iliescu cu fiul sau spiritual Basescu si cu FSN, FDSN, PDSR, PSD, PD, PDL – derivand din PCR. PSD s-a mai reformat. PD a devenit cel mai comunistoid partid.
Poza morcoVELU
morcoVELU
rank 1
Dl strateg din UK io spus lu' crin cum se traduce corect BLUFF-ul in limba romana!!