Cand au pierdut liberalii partida (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Mai 2013, ora 07:49
5290 citiri
Cand au pierdut liberalii partida (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Adevarul este ca liberalii au toate motivele de nemultumire in relatia cu partenerii (inca la momentul scrierii acestui text) social democrati. Au fost incalecati in Guvern, au pierdut mai toate partile suculente si s-au ales mai mult cu belele.

Mariana Campeanu da explicatii pentru tot felul de imagini cu batrani si invalizi si se plange ca trebuie sa isi ia notite dupa ce spune seara premierul la televizor.

Eugen Nicolaescu pretinde ca Victor Ponta ii blocheaza reforma Sanatatii. Nu stiu daca e asa, dar stiu ca Lucian Duta, fostul sef al CNAS, declara intr-un interviu pentru Ziare.com ca Victor Ponta a refuzat sa semneze documentele pentru tiparirea cardurilor de sanatate care ar opri mare parte din fraudele cu banii Sanatatii.

Cu ceva vreme in urma, Varujan Vosganian nu prea intelegea care ii mai sunt atributiile dupa ce ministerul sau a fost impartit pe bucati, dintre care cea mai valoroasa, energia, a ajuns tot la PSD, adica la baronul Constantin Nita.

Iar Relu Fenechiu sunt convinsa ca nici acum nu s-a impacat cu gandul pierderii CNADNR. Radu Stroe a ramas fara prefecti, Ministerul Finantelor a ramas fara alcatuirea bugetului, adica liberalii aduna banii, iar PSD ii imparte.

Asa e cand nu ai premierul. Si PNL ar trebui sa fi invatat lectia aceasta din perioada cand era in pozitia PSD, adica din perioada Guvernului Tariceanu cand i-au jucat pe democrati cum au vrut pana cand i-au dat afara din Guvern, de azi pe maine, pasamite tot din cauza unor declaratii.

A invatat si PSD lectia, de pe vremea cand era in Guvernul Boc si, intr-o zi de toamna, premierul si-a anuntat partenerii in sedinta de coalitie ca il va demite pe ministrul de Interne, adica pe Dan Nica, pentru ca strazile nu sunt destul de sigure.

Ce s-a mai enervat atunci Victor Ponta! Sunt informatii ca ar fi sarit la propriu la gatul lui Emil Boc.

Probabil ca dupa ce i-a trecut furia a avut o revelatie de tipul "masinaria lor a functionat mai bine decat a noastra". Adica a realizat ca cine are premierul are painea si cutitul. Un premier poate demite orice ministru, orice secretar de stat, poate trece orice ordonanta, poate asuma raspunderea Guvernului, dar nu poate fi demis decat prin motiune de cenzura.

Dar in 22 de ani asta i s-a intamplat unui singur premier, un independent, atunci cand principalul partid al guvernarii nu l-a mai vrut. Daca propriul partid te sprijina integral, o majoritate se gaseste intotdeauna pentru ca mirajul puterii este mult prea puternic. S-a vazut asta cel mai bine in 2004, cand PC a abandonat in Opozitie chiar partidul care l-a tractat in Parlament.

De fapt, liberalii platesc acum scump ignorarea acestor invataminte simple ale istoriei recente. Daca demiterea presedintelui reusea anul trecut, Crin Antonescu era cel mai probabil presedinte astazi. Singura lui sansa ar fi fost ca prezidentialele sa fi fost inainte de parlamentare sau, cel tarziu, concomitente. Din secunda in care demiterea a esuat, PNL a pierdut partida.

Pentru ca din acel moment a devenit clar ca PSD isi va sui primul sacii in caruta si, vorba lui Miron Mitrea, respectarea promisiunii fata de Crin Antonescu a devenit strict o chestiune de onoare. Onoare in politica romaneasca? Mai ales cand pentru ea trebuie incalcata insasi logica politica? Acea logica in virtutea careia atunci cand esti in cea mai favorabila pozitie cu putinta nu poti sa renunti de buna voie la cea mai importanta functie in stat.

Sa fim seriosi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta Antonescu PNL, #guvernare USL prezidentiale , #presedinte PNL