Crin Antonescu - vocea disperarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:36
6496 citiri
Crin Antonescu - vocea disperarii (Opinii)

Candva rasfatatul sondajelor si pe jumatate presedinte al Romaniei, Crin Antonescu pare acum o umbra a politicianului care conducea ostile USL in vara lui 2012 in acel atac furibund imporiva statului de drept.

Cel mai grav nu e ca si-a pierdut vigoarea si energia. Uzura e fireasca atunci cand esti la varf. Cel mai rau este ca si-a pierdut total coerenta.

Crin Antonescu pare acum mai degraba un politician incoltit, unor disperat si fara solutii, incercand sa fie de toate, dar fara m ai fi nimic anume. Cam asta e concluzia turului mediatic realizat de liderul PNL in ultimele zile.

Doua sunt temele pe care Crin Antonescu incearca sa apese cu putere. Pe de-o parte, domnia sa incearca sa fie liderul opozitiei din mijlocul puterii. Ne spune ca satul de debil si guvernul este slabit. Sigur, in principiu are dreptate, asa e, numai ca partidul pe care il conduce inseamna si el guvernul in egala masura cu PSD.

E adevarat ca PNL este fratele mai saracut al guvernarii, este adevarat ca nici sa fi vrut, ceea ce nu e cazul, PNL nu ar fi putut sa impuna masuri de dreapta in cabinetul socialist Ponta. Este adevarat, altfel spus, ca PNL a luat, pe romaneste, o teapa. Dar nimic pe lume nu ii obliga pe liberali sa stea la guvernare. Nu sunt tinuti cu pistolul la tampla, nu sunt lipiti cu adeziv de scaune.

O semnatura in josul catorva randuri pe o foaie A4 sub titlul demisie rezolva aceste probleme. Nu vor liberalii sa plece din macelarie? Desi pica mai putin decat la PSD, tot pica mai mult decar ar pica in opozitie? Atunci sa stea cu gura plina, sa se scobeasca intre dinti, dar sa taca.

Principiul functionarii cabinatului este cel al solidaritatii. Tot ministrii, indiferent de culoarea politica si portofoliul pe care il detin sunt in egala masura responsabili pentru orice decizie a guvernului in orice domeniu.

Desi Crin Anonescu ar dori asta, nu exista o parte buna a guvenrului, cea liberala, si una slaba, cea social democrata. Exista guvernul USL, PSD+PNL. Punct.

Asa ca oricate flick-flack-uri incearca sa faca dl. Antonescu, ca opozant de la putere, nu merge. Nu sugereaza deat lasitate si ipocrizie. Ori faci parte dintr-o structura, ti-o asumi cu bunele si relele ei si mergi mai departe, incercand sa impui corectii din interior, ori socotesti ca nu mai esti compatibil cu ea si atunci pleci lansad fleica in urma.

O alta linie pe care merge Crin Antonescu este incercarea de a revitaliza electoratul si starea din vara lui 2012, momentul lui de maxima glorie electorala. Si cum sa o faca mai bine decat repetand felul in care a declansat ofensiva anul trecut, adica printr-un atac la CCR?

"Modificarea Constitutiei se amana pentru faptul simplu ca ignorand Constitutia, nu ezit sa o spun, o majoritate a Curtii Constitutionale a decis, in mod arbitrar, ca nu doresc dansii, nu au nicio baza, niciun text constitutional, niciun izvor de drept pe care sa se poata intemeia, (...) dar nu vor dansii. Nu poti incalca hotararile Curtii.

Vara anului trecut (...) aceasta Curte Constitutionala a falsificat de fapt rezultatul unui referendum raportand cvorumul la o alta lege decat la cea la care trebuia sa o faca. (...) Retinem faptul ca sase cetateni romani ai CCR au falsificat, nu au mai raportat cvorumul la legea referendumului, ci la legea alegerilor prezidentiale.

Asta nu a fost facuta de americani, nu de Barosso, ci de sase cetateni romani, membri ai CCR, care si-au batut joc si au anulat voturile a 7.400.000 de cetateni romani. Suntem intr-o situatie similara, mai putin grava, in care dansii inventeaza ca nu vor dansii un an ca legea sa se aplice", ne spune Crin Antonescu.

Sigur, nu e nimic nou. A spus-o de zeci de ori, dar inainte de a incepe ofesniva sustinuta de recuperare a imaginii externe. S-a gudurat pe langa toti liderii externi, le-a trimis bezele si asigurari ca pentru el statul de drept si justitia sunt ca mama si tata. Disperarea bate strategia.

Lipsit de substanta si proiect, dependent de retorica violenta exclusiv negativa, Crin Antonescu este prizonierul unui discurs uzat. Nu ma astept sa se prabuseasca acum pentru ca PNL va tine cu in dintii de guvernare. Nu ma astept sa renunte la candidatura prezidentiala, devenita obsesie. Ma astept insa ca dupa prezidentialele de anul viitor sa dispara cu totul de pe scena politca, fara sa lase abosolut nimic in urma.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Crin Antonescu CCR, #Crin Antonescu Guvern Ponta, #Crin Antonescu referendum demitere , #presedinte PNL