Crin Antonescu - cand pucistul-sef se vrea erou (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 08:57
8441 citiri
Crin Antonescu - cand pucistul-sef se vrea erou (Opinii)

Crin Antonescu se straduieste din rasputeri sa speculeze cat mai bine momentul teribil al noului asalt asupra statului de drept, pe doua paliere: 1. sa forteze evacuarea PNL de la guvernare, 2. sa pozeze in noul campion al statului de drept. Aceasta este cheia in care trebuie citite declaratiile sale, pasamite de uz intern, de la cel mai recent Biroul Politic al PNL, "scapate", ce sa vezi!, in presa.

Crin Antonescu nu face decat exprime in tuse goase, cu mult mai explicit decat o poate face intr-o declaratie oficiala, ceea ce a tot incercat sa transmita de la inceputul scandalului. Ca nici nu s-a atins de usturoi. Adica s-ar fi opus legii amnistiei si gratierii, ca nici n-a auzit de intentia modificarii Codului Penal, ca este profund marcat de reactiile interne si internationale devastatoare si ca a ajuns o tinta a lui Dan Voiculescu.

Mai mult decat atat, din penumbra acestor declaratii neoficiale ii lanseaza si un averitisment premierului, cum ca si-ar pune scaunul in pericol daca insista, pentru ca ar putea ramane fara sustinerea liberala.

Basme!

Daca tot l-a lovit revelatia statului de drept, al carui principal atacator era in vara anului trecut, Crin Antonescu ar fi trebuit sa nu semneze modificarea Codului Penal si sa nu o apere vreme de o zi si jumatate - adica pana cand au inceput sa curga reactiile internationale cu adevarat devastatoare - cu formulari de tipul "e absurd sa trimiti in penal, pe conflict de interese, pe cel care si-a angajat nevasta." Va reamintesc ca pana sa realizeze amploarea problemei de imagine, primele reactii erau din punctul de vedere al lui Crin Antonescu "isterii de presa".

Crin Antonescu putea sa avertizeze public, dupa intalnirea de luni cu premierul, la care face referire in BP al PNL, ca se pregateste o lege mizerabila a amnistiei si gratierii in care premierul vrea sa repete scenariul Rosia Montana, nu sa incerce sa foloseasca votul in aceasta chestiune ca moneda de schimb pentru alte smecherii, de exemplu mentinerea de catre PNL a sefiei TVR si dupa Claudiu Saftoiu.

Desi pozeaza acum in politistul cel bun, Crin Antonescu nu e cu nimic mai breaz decat Victor Ponta. A fost parte din acest joc, are aceeasi mentalitate profund viciata pe care o etala in vara lui 2012 cand cerea revocarea judecatorilor CCR si modificarea listelor electorale dupa referendum. Este acelasi. Doar ca e speriat de decontul electoral iminent. De aceea se zbate sa se disocieze de ceea ce numeste "o prostie maxima". Cat de credibil o face s-a vazut inclusiv din faptul ca niciun liberal nu a fost invitat la intalnirea de la ambasada SUA.

Declaratiile extrem de dure, insultatoare chiar, la adresa lui Victor Ponta mai au insa un scop foarte precis. Enervarea PSD pana la nivelul la care PNL sa fie scos de la guvernare si trimis in opozitie, acolo unde Crin Antoenscu vrea cu disperare sa ajunga pentru a mai avea o sansa la prezidentialele de anul viitor.

Presedintele PNL stie ca nu ii poate scoate pe liberali de la guvernare de buna voie. Chiar daca au ajuns a cincea roata la caruta si PSD are majoritate si fara ei, liberalii nu s-ar da dusi din macelarie cu niciun pret si sub niciun motiv. Chiar daca halca lor e mai mica decat a PSD, e totusi consistenta si nu am nici cea mai mica indoiala ca si liberalii aflati in contact cu banul public doresc din tot sufletul dezincriminarea conflictului de interese. Crin Antonescu nu ii va determina niciodata pe baronii sai, mai putini decat ai PSD, dar mai puternici decat el in partid, de facto, sa isi paraseasca pozitiile.

Si atunci singura sansa e sa fie dati afara de un PSD furibund pe atacurile tot mai agresive ale lui Crin Antonescu, dar nu oficiale, ca sa nu ii poata fi imputate. Nici nu poate exista un cadou mai frumos pentru liderul PNL decat sa fie dat afara de la putere pentru ca a aparat statul de drept si a incercat sa se opuna superimunitatii. Un vis cu fulgi si globulete aurii. De aceea nici nu cred ca va primi acel cadou. PSD nu va da afara PNL si il va lasa pe Crin Antonescu sa se topeasca.

Dar exista si darul cel mic. Crin Antonescu stie ca PSD este obligat acum sa faca un pas inapoi. Scandalul international e prea mare. PSD are o imensa problema cu socialistii europeni. Hannes Swoboda ii vrea capul lui Victor Ponta pentru o executie ritualica. UE a lasat deja sa se inteleaga ca sanctiunle vor fi extrem de severe in caz ca USL insista. Cel mai probabil CCR va transa chestiunea in luna ianuarie.

Dar pentru publicul mai putin atent la nuante, ar putea parea ca PSD s-a speriat de Crin Antonescu si ca domnia sa a oprit asaltul, cu pieptu-i de arama. Ce bine ca e la putere, ce bine ca e acolo, cum a salvat el tara! Si de aceea ma astept ca replica PSD, poate nu imediata, sa fie demolatoare.

Una peste alta, jocul de-a democratia, statul de drept si eroismul lui Crin Antonescu, pucistul sef de vara trecuta, ar fi comic, prin ridicolul lui, daca n-ar fi atat de tragic pentru ca are ca miza viitorul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Antonescu Ponta aministie, #Antonescu Cod Penal, #Antonescu Ponta USL , #presedinte PNL