Crin Antonescu, de la "pacifist" la "razboinic"

Marti, 22 Martie 2011, ora 22:09
4748 citiri
Crin Antonescu, de la "pacifist" la "razboinic"
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu l-a ironizat, marti seara, pe liderul PNL Crin Antonescu, reamintind ca in 2007 cerea retragerea trupelor romane din Irak, in ciuda angajamentelor asumate, iar zilele acestea doreste o implicare militara in Libia. "Daca vrea sa plece la razboi sa plece, dar singur", a comentat presedintele.

Replicile sefului statului au venit la finalul sedintei CSAT in care s-a decis ca Romania sa participe la embargoul impus asupra Libiei cu fregate "Regele Ferdinand" si 207 ofiteri si subofiteri, decizie luata la solicitarea NATO.

Cu prilejul declaratiei de presa tinute pe tema deciziilor din CSAT, Traian Basescu a reamintit ca pe 26 martie 2007, Crin Antonescu, cel care acum propune o implicare mai activa a Romaniei in conflictul din Libia, ii trimitea presedintelui PD-L, Emil Boc, o scrisoare deschisa in care ii cerea sa sprijine retragerea trupelor din Irak propusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Trupele nu s-au retras pentru ca aveau de indeplinit o misiune. Cat timp eu voi fi presedinte, Romania isi va respecta angajamentele. Luna martie ii aduce acestui lider politic astenii de primavara. Atunci il faceau pacifist, acum vrea sa plece la razboi. Daca vrea sa plece la razboi, sa plece, dar singur. Fortele armate vor pleca atunci cand trebuie, unde trebuie si in limitele mandatelor NATO si ONU", a declarat marti Traian Basescu, vizibil iritat de atacurile repetate ale lui Crin Antonescu pe tema pozitiei rezervate a Romaniei pe tema conflictului din Libia.

O scrisoare uitata

"Consideram ca, prin atitudinea presedintelui Traian Basescu si a ministrului sau de Externe, Romania a fost pusa in aceasta criza, in aceasta imprejurare, intr-o pozitie marginala si echivoca, paguboasa pentru noi", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul sedintei de marti a Biroului Politic Central al partidului.

Potrivit liderului liberal, Romania a ratat in aceste zile ocazia de a avea o pozitie clara si consecventa, alaturi de principalii ei aliati - Statele Unite ale Americii, Franta si Marea Britanie, dand de inteles ca ar sustine o interventie militara similara a Romaniei in Libia, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a anuntat foarte clar ca Romania respecta Rezolutia 1973 din 17 martie a ONU, este solidara cu ea, si "cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo".

Basescu despre razboiul din Libia: Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo (Video)

In 2007 insa, cand lider al PNL si premier era Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu ii trimitea o scrisoare deschisa presedintelui PD-L Emil Boc, caruia ii cerea sa sprijine alaturi de liberali retragerea trupelor romane din Irak, in ciuda faptului ca Romania isi asumase angajamente militare clare, iar incalcarea lor ar fi avut consecinte dezastruoase pentru Romania.

"Partidul National Liberal va solicita public sa va raliati deciziei de retragere a trupelor romanesti din Irak, anuntata de prim-ministrul Romaniei, dl. Calin Popescu-Tariceanu. (...) Vorbiti despre faptul ca Partidul Democrat asculta mereu vocea poporului. Aveti acum ocazia sa ascultati vocea poporului si sa va conformati cerintelor acestuia. Majoritatea zdrobitoare a romanilor doreste retragerea trupelor din Irak si este obligatia noastra, ca oameni politici, sa ne conformam acestei dorinte prin acte politice concrete", explica atunci Crin Antonescu, in scrisoarea deschisa adresata lui Emil Boc.

In cazul in care liderul PNL isi mentine si astazi convingerile exprimate in 2007, atunci rezultatele sondajului IRES dat publicitatii marti ar trebui sa ii arate ca pozitia presedintelui Traian Basescu si a guvernului Romaniei exprima exact opinia majoritatii romanilor.

Romanii nu vor o interventie militara in Libia, se tem de consecinte - Sondaj

Astfel, 68% dintre cei chestionati spun ca nu sunt de acord cu interventia militara in aceasta tara, iar 66% dintre respondenti cred ca Romania ar trebui sa se abtina in a-si exprima o pozitie oficiala cu privire la interventia militara in aceasta tara.

In plus, atunci cand sunt chestionati cu privire la decizia Romaniei de a astepta decizia NATO inainte de a lua o pozitie oficiala cu privire la conflictul din Libia, 65% au o parere buna si foarte buna cu privire la aceasta atitudine, spre deosebire de Crin Antonescu.

"Faptul ca Traian Basescu se ascunde dupa conditia de discretie a unui mandat pe care ambasadorul la NATO il are sau dupa asteptarea unei decizii a NATO, nu ne poate induce in eroare. Una este decizia pe care o va lua NATO, atunci cand o va lua si cum o va lua, si alta este pozitia politica a Romaniei in perspectiva temei, in perspectiva deciziei luate la nivelul politic de principalii nostri aliati", a declarat marti liderul PNL, in totala neconcordanta cu optiunile exprimate de romani in sondajul IRES.

Crin Antonescu: Pozitia Romaniei s-a normalizat

Presedintele PNL, Crin Antonescu a comentat, marti seara, la Realitatea TV, deciziile luate in CSAT, aratand ca in acest moment pozitia Romaniei se normalizeaza.

"Asa cum presedintele a explicat, normal, de data asta, se pun in aplicare deciziile pe diverse paliere pe care le-a luat Alianta si lucrurile reintra in normal. Romania s-a comportat in opinia noastra, a PNL, mediocru, in cel mai bun caz, marginal, din punct de vedere politic, am ratat o sansa de a face din punct de vedere politic loc Romaniei intr-o actiune in care principalii nostri aliati, Statele Unite, Franta si Marea Britanie, au fost implicati", a declarat Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu Libia, #Antonescu Irak, #Crin Antonescu , #presedinte PNL
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Reactiile lui Crin depind de cine-i inscriptioneza creierul
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5