Crin Antonescu si Proiectul Pentru Natiune: Vezi ce isi propune

Duminica, 04 Martie 2012, ora 21:50
4119 citiri
Crin Antonescu si Proiectul Pentru Natiune: Vezi ce isi propune
Foto: Antena 3

Co-presedintele USL Crin Antonescu a prezentat cinci directii principale ale asa-numitului Proiect Pentru Natiune: depolitizarea, descentralizarea, debirocratizarea, reprezentantivitatea si asocierea elitelor.

"Inseamna o batalie care se duce cu noi insine, un proiect de durata. Sansa ca el sa fie realizat, daca vom asuma si vom avea atata vointa, tine de faptul ca, in fond, USL va putea juca rolul unui guvern de uniune nationala. El reuneste partidul mai mare de stanga cu partidul autentic de dreapta - poate incheia un nou pact intre clasa politica si cetateni, care sa se poata prelungi chiar daca, dupa 4 ani, ne despartim", a explicat Crin Antonescu, la Antena 3.

In privinta primului punct, depolitizarea, seful PNL sustine ca este vorba de a scapa de mentalitatea ca, de cate ori un partid ajunge la guvern, incepe o invazie a politicului nepermis de mare in societate.

"Vorbim de retragerea politicului in teritoriul ei legitim, despre faptul ca justitia trebuie scoasa de sub influenta politica. Retragerea grupurilor clientarale din economie. Economia nu este cu adevarat libera atat timp cat contractele se dau dupa relatia unor grupuri cu partidele. Retragerea criteriului partizan, inclusiv a adminsitratiei. Da, se candideaza cu programul unui partid politic. Dar vorbim de sfarsirea obiceiului nenorocit cu alocarea banilor publici pe criterii strict partizane", a explicat liderul liberal.

De asemenea, el a precizat ca si mass media trebuie depolitizata, mai ales in cazul televiunii nationale, care ar trebui sa ramana o institutie standard.

"Trebuie sa punem capat acestor proceduri si nu sa ne substituim. Stiu ca, in activul nostru politic, exista oameni care ar vrea doar atat: sa-i dam la o parte pe astia, ca sa avem si noi acelasi mecanisme de imbogatire. Eu spun ca acest lucru nu poate sa continue", a afirmat Antonescu.

Debirocratizarea se refera la faptul ca, indiferent de partidul de la putere, in Romania exista prea multa organizatii birocratice, iar birocratia inseamna coruptie. "Niciunul din partidele din Romania, nici PNL, nu a luptat cu birocratia, pentru ca exista tentatia de a folosi aceste organizatii. Trebuie sa vedem pe cine trebuie sa multumim mai intai: pe oamenii din propriul partid sau pe romani", a spus co-presedintele USL.

In cazul descentralizarii autentice, Antonescu a facut referire ca, in Romania, in multe din localitati, exista o multime de oameni a caror soarta depinde de primar, prefect sau presedintele Consiliului Judetean.

"Romania este, azi, intr-un feudalism neacceptabil pentru locul si secolul in care ne aflam. Noi vorbim in Bucuresti, in Cluj, Timisoara, Constanta, dar in Romania indepartata e foarte greu sa te ai rau cu primarul, prefectul etc. Sunt niste pachete de votanti a caror soarta depinde de primar, prefect, indiferent de culoarea politica", a declarat Antonescu.

Reprezentantivitatea in politica si institutiile romanesti s-ar putea face, sustine acesta, prin modificarea legislatiei si a constitutiei, astfel incat sa se delimiteze mai clar, de exemplu, atributiile presedintelui. Astfel, acesta ar trebui sa aiba mai mult un rol de reprezentare si negociere la nivel international, avand in vedere ca, in mod normal, un presedinte este deasupra intereselor politice.

Nu in ultimul rand, asocierea elitelor face referire la colaborarea cu experti din afara partidelor politice, in momentul realizarii unor programe sau legi.

"In Romania, deciziile politice si guvernamentale se iau in doua moduri: dupa interesele grupurilor cu care este aliat partidul care guverneaza - da o hotarare de guvern legat de energie, pentru ca avem niste prieteni care trag folos de aici - sau se elaboreaza pornind de la studiile pe care comisiile de specialitate ale partidelor respective le fac. Nu este de ajuns. Exista romani ultracalificati", a spus liderul liberal.

Acesta a adaugat ca partidele politice trebuie sa aiba dialog cu experti de diverse varste, optiuni politice, din Romania sau romani din afara tarii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Crin Antonescu, #Pactul Pentru Natiune, #program politic Crin Antonescu , #presedinte PNL