Crin Antonescu, tantarul care se viseaza elefant (Opinii)

Luni, 09 Mai 2011, ora 23:59
7249 citiri
Crin Antonescu, tantarul care se viseaza elefant (Opinii)
Foto: Arhiva

Crin Antonescu are o obsesie. Va ganditi ca nu poate dormi noaptea chinuit de alianta contra naturii cu securistul Felix, in care i-a tarat pe cei care se pretind urmasii Bratienilor. Sau poate il apasa mutarea PNL in stanga politica, in subordinea PSD. Sau poate nu stie cum sa retracteze declaratia potrivit careia cota unica nu este o chestiune imuabila.

Sau, ma gandesc, o avea motive sa se perpeleasca zi si noapte realizand ca un procent de 66% neincredere a electoratului o fi mai important decat cocotarea pe prima pozitie, cu doar 26% incredere, intr-un top care nu arata decat impotenta politicii romanesti.

Niciuna dintre ele. Pe Crin Antonescu il obsedeaza Andrei Plesu si nu pierde nicio ocazie sa-si exhibe aceasta fixatie. Ultima oara a facut-o chiar la congresul tineretului liberal, de la sfarsitul saptamanii trecute.

Va ganditi ca un intelectual liberal, istoric, promotor al revolutiei bunului simt, ar putea fi obsedat de scrierile uneia dintre cele mai luminate minti ale Romaniei. De profunzimea, simplitate si umorul care magnetizeaza orice om cu nitica minte atunci cand il citeste pe Andrei Plesu.

Nu. Prietenul lui Voiculescu-Felix, al lui Iliescu si Nastase si-a facut un dusman preferat din Andrei Plesu. L-o fi injurat dl. Plesu? I-o fi luat nevasta? I-o fi pus magiun pe clanta? Nimic dint toate acestea. Crin Antonescu il uraste pe Andrei Plesu, pentru oglinda pe care i-a asezat-o in fata fara menajamente. Il uraste pentru ca Andrei Plesu nu numai ca a vazut, dar a si afirmat nuditatea imparatului penelist (caci liberal ma indoiesc din ce in ce mai tare ca este).

Andrei Plesu i-a vazut si nu i-a tacut suficienta, lipsa de proiect, narcisismul, mediocritatea intelectuala, inclinatia catre facil si vulgaritate, tatismul, lenea si alergia la critica, pe scurt, esenta profund caragialeasca.

L-a vazut pe "Rica Venturiano care se joaca de-a Vlad Tepes" (aritcolul "Un politician second - hand", publicat in Dilema Veche, este un portret magistral al sefului PNL). Dar Andrei Plesu a facut astfel de exercitii critice cu toti politicienii de frunte ai tarii, inclusiv cu Traian Basescu, caruia nimeni niciodata nu i-a diagnosticat mai bine tarele. Si niciodata motivele nu au fost personale.

Nu sunt personale nici in cazul lui Crin Antonescu. Andrei Plesu a explicat cat se poate de precis si coerent premisele demersului sau: "De ce ma ocup de Crin Antonescu (si nu de Basescu, vor zice distribuitorii de contra-indulgente)? Pai de Basescu m-am ocupat de mai multe ori, chiar daca nimeni nu-si aminteste. Dar Basescu e mai degraba pe culoarul de iesire din scena. Pe cind dl Antonescu tinde sa-mi amaneteze viitorul. Si privesc aceasta perspectiva cu o melancolie istorica. N-avem noroc si nu stim sa ni-l facem. Evident, nimeni nu e definitiv pierdut. Domnului Antonescu trebuie sa i se acorde sansa de a-si veni in fire", spunea Plesu.

Ma tem ca aici domnul Plesu este cu mult prea generos si greseste fundamental (poate ca intre timp s-o fi convins): Crin Antonescu nu are cum sa-si revina in fire. Acesta este. Mascarada s-a consumat in timpul precedentei campanii prezidentiale si a sucit multe minti destupate. Acum Crin Antonescu este doar el insusi: oportunist, gol, artagos si suficient. Si ce daca si-a antagonizat intelectualii care-l parasesc pe capete? Ei oricum nu contau in aritmetica votului prezidential.

Mandatul visat i-l poate aduce electoratul intelectualofob si incult, majoritar, care probabil se intreaba la ce echipa o juca Plesu asta, in ce carciuma frigea mici Noica, ce manelist e din Tescani si daca domiciliul obligatoriu e atunci cand nu te lasa nevasta la o bere cu prietenii.

Acest electorat este cultivat de Crin Antonescu, lui i se adreseaza seful penelist. La Congresul TNL, in acelasi discurs, Crin Antonescu a atacat trecutul, pasamite, comunist al lui Andrei Plesu, s-a declarat monarhist convins si aliat cu Ion Iliescu. Mai e ceva de comentat?

Si totusi, indiferent de grimasele sale de om important, indiferent cate trivialitati, enormitati si laturi va arunca inspre criticii sai din partid si din afara lui, indiferent cat se strofoca si oricate flick-flackuri mediatice va mai face, Crin Antonescu nu-si va putea depasi conditia. Este doar un tantar care bazaie enervant si inutil in timp ce se viseaza elefant.

Daca Andrei Plesu si-a asigurat deja un loc cert in istoria culturii romanesti, Crin antonescu mai are mult de muncit pentru a nu ajunge la "si altii" in istoria politicii romanesti. Iar munca ii este la fel de straina liderului penelist precum bunul simt.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Crin Antonescu Plesu, #Antonescu monarhist, #Antonescu Andrei Plesu , #presedinte PNL
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
VOTATI ....PORUMBACUL,CEL MAI TARE MONARHIST DE PE ARIPA DREAPTA A EUROPEI!
I
I.E.Feher
rank 1
"Acum Crin Antonescu este doar el insusi: oportunist, gol, artagos si suficient. Si ce daca si-a antagonizat intelectualii care-l parasesc pe capete?"