Opinii: Invingatorul de la motiune

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 19:39
6587 citiri
Opinii: Invingatorul de la motiune
Foto:politicon.ro

Crin a castigat. Iar Victor Ponta a reusit sa piarda miercuri de doua ori. Prima data a pierdut meciul de la motiunea de cenzura cu Puterea. A doua oara, meciul din Opozitie contra lui Crin Antonescu.

Liderul PNL nu a ratat nici de aceasta data ocazia sa para omul care are solutii, care propune premieri si care, in general, e un lider mai credibil decat seful PSD. Mai prezidential. Pe scurt, Crin Antonescu a reusit sa para liderul Opozitiei.

Populism si motiune

Ponta a fost populist in ultimele doua saptamani. Crin, la fel. Doar ca presedintele liberal a stiut din nou s-o faca mai bine. Comparativ cu agitatia cvasiisterica, vulgara si slaba din punct de vedere tactic a lui Victor Ponta, Antonescu a reusit sa se vanda mai bine.

In primul rand, a stiut mult inainte de votarea motiunii sa-si asigure alibiul pentru esec, sa-l puna in umbra pe Ponta si sa para un bun strateg. Dintr-o singura miscare. Cea prin care a venit cu propuneri precise de premier. Mai ales dupa esecul motiunii, multi s-au aratat de parere aceasta ar fi avut mai multe sanse daca ar fi avut intr-adevar un cabinet creionat si o propunere concisa de sef de guvern.

Avantaj Crin. Oricum, si daca accepta, Ponta ar fi fost vazut ca stand la remorca lui Antonescu. Singura lui sansa era sa aleaga raul mai mic si sa refuze sa discute despre premier. Nu pentru ca ar fi stiut ca are sanse la post, ci pentru a arata ca e un lider capabil sa actioneze independent.

In al doilea rand, seful PNL a stiut sa-si vanda mult mai bine imaginea. De la inceput, s-a aratat cel mai rezervat atunci cand s-a referit la sansele motiunii. Si s-a ferit de gesturi si declaratii prea teatrale. N-a fost in fruntea protestatarilor, s-a aratat mult mai demn si sigur de el la dezbaterile pe marginea motiunii si a evitat duritatile si vulgaritatile neinspirate ale lui Ponta.

Comparativ cu social-democratul, Antonescu a parut un lider versat. Si nu numai in ziua motiunii. La dezbaterea de dupa de la Antena 3, Crin a reusit sa fie chiar mai concis in populisme. El a propus demisia parlamentarilor Opozitiei, coroborata cu o greva generala, in timp ce Ponta spunea doar ca "vom face tot, vom merge din casa in casa".

Cu un pas inainte

Jocul e de abia la inceput. Crin si Ponta, acesti Fidel Castro si Che Guevara ai Romaniei, sunt aliati contra lui Basescu, dar rivali intre ei. Si rivalitatea lor se va accentua pe masura ce se apropie alegerile parlamentare din 2012. Si daca PD-L ramane la pamant, si daca isi gaseste un lider-locomotiva, Antonescu si Ponta se lupta tot pentru acelasi post. Cel de lider al Opozitiei. Deocamdata, presedintele PNL a luat un start bun. E politicianul roman in care romanii au cea mai mare incredere, depasindu-l cu sase-sapte procente pe tanarul presedinte al PSD.

In plus, este omul cu o strategie. Nu o strategie pentru tara, unde a dovedit ca nu poate oferi mai mult decat generalitati populiste si jumatati de idei. Nu de asta e vorba. E vorba de strategia de pozitionare politica. E simultan aliatul PSD, dar si rivalul pragmatic ce coopereaza pentru ca nu e alta varianta. E altfel de lider decat Basescu si-l lasa pe Ponta sa intre in rolul certaretului care nu face altceva decat sa arunce vorbe.

Dar, mai ales, Antonescu stie sa ia initiativa. Sa fie cu un pas inainte. Sa fie chiar si cu cinci secunde mai destept decat Ponta. Pana acum, Antonescu a castigat meciul din Opozitie. Dar drumul e lung. Si-i trebuie multe meciuri pana sa-i poata aduce exact unde vrea pe Ponta. Si, mai greu de atat, PSD-ul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Crin Antonescu motiune cenzura, #liderul Opozitiei, #Crin Antonescu Victor Ponta , #presedinte PNL