Alegerea apelor

Autor: Radu Portocala - scriitor
Sambata, 01 Martie 2014, ora 12:55
3879 citiri

Actul politic ar trebui, in principiu, sa decurga dintr-un singur considerent: interesul tarii. Nici ambitiile personale, nici tafnele, nici calculele de partid n-ar trebui puse deasupra interesului tarii. Si cu atat mai putin goana frenetica dupa castiguri indoielnice.

Din punctul de vedere al PNL, alianta care pana mai ieri a guvernat Romania contrazice aceasta regula, caci ea a fost gandita nu spre binele colectivitatii, ci pornind de la proiectul unui singur om: acela al lui Crin Antonescu de a fi inscaunat la Cotroceni. Intreg partidul s-a lasat subordonat acestei fantasme, iar cei care se indoiau de izbanda ei au sfarsit prin a fi marginalizati.

Mecanismul s-a pus, asadar, in miscare - e drept, fara prea mult entuziasm - si lucrurile ar fi putut sa ajunga la deznodamantul prevazut daca presedintele intamplator al PNL, scos astfel din penumbra in care supravietuise politic vreme de doua decenii, n-ar fi gasit de cuviinta sa se lanseze intr-o ciudata strategie de auto-sabotaj.

Declaratii contradictorii, iesiri agresive, pretentii de absoluta superioritate - toate il aratau pe Crin Antonescu drept un personaj instabil politic, inapt pentru exercitiul functiei la care aspira.

Dar oare isi mai dorea el cu adevarat sa devina presedintele tarii? E o intrebare pe care, urmarind evolutia ultimei crize, suntem obligati s-o punem. Dupa ce a acceptat cu incantare ministere golite de continut, Crin Antonescu a facut brusc o criza de demnitate politica din pricina lui Klaus Johannis.

Cand vrei cu tot dinadinsul sa ajungi in fotoliul de la Cotroceni si cand stii ca aceasta ambitie e irealizabila fara sprijinul partenerilor de coalitie, a sparge aceasta coalitie de dragul lui Klaus Johannis dovedeste fie o teribila lipsa de logica, fie o schimbare secreta a obiectivului initial. In afara de a se certa cu toata lumea, ce-si doreste de fapt Crin Antonescu?

In toamna lui 2009, am facut greseala de a-i sustine candidatura la alegerile prezidentiale. Am ajuns, un an si jumatate mai tarziu, sa-i cer inlocuirea din fruntea PNL. Printr-un apel adresat liberalilor pe data de 22 august 2012 imi exprimam din nou convingerea ca PNL trebuie sa se desparta de omul fara destin care este Crin Antonescu.

Radu Portocala: Antonescu a profanat memoria Bratienilor, PNL sa se desparta de el!

Invitatii Ziare.com Radu Portocala: Liberalismul in Romania a ajuns o simpla eticheta mototolita

Exasperat de lipsa reactiilor in PNL, am sfarsit prin a scrie: "Inainte de a fi prea tarziu, cei care inca mai gandesc in Partidul National Liberal, cei care mai sunt inca liberali si liberi, cei care mai stiu inca ce inseamna democratia, sa-si regaseasca luciditatea si curajul si sa paraseasca simulacrul PNL-Antonescu pentru a salva ideea liberala in Romania." (22 februarie 2013)

Iata ca speranta pe care o exprimam acum un an prin aceste randuri pare a fi pe cale sa se implineasca. O ruptura este mai buna decat o cearta - fie ea si mocnita - care se prelungeste.

S-a intimplat insa - caci in Romania nimic nu e simplu - sa asistam nu la una, ci la doua rupturi aproape simultane. Parasind guvernul, Crin Antonescu a condamnat practic la moarte alianta care ar fi trebuit sa-i serveasca drept trambulina catre Cotroceni - ceea ce ar putea insemna ca a primit promisiuni de sprijin din alta parte.

Opus conducerii liberale, care, vadind o preatardiva trufie, a aruncat tara intr-o criza grava, Calin Popescu Tariceanu si-a dat demisia din PNL, a anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice si si-a declarat candidatura la alegerile prezidentiale.

Imprejurul deciziilor lui, se fac acum o serie de speculatii de natura pur teoretica. Realitatea, insa, e de o banala stringenta: dincolo de firestile antipatii politice, Romania are nevoie sa fie guvernata. Iar regula democratica vrea ca aceasta sarcina sa revina celor care au primit puterea de la alegatori. Nu putem iesi din cercul acestor adevaruri decat cu riscul anarhiei devastatoare.

Morala in politica e indispensabila, dar, de multe ori, interesul national, care e mai presus de orice, face ca limitele ei sa fie vagi.

Scriitor si jurnalist, Radu Portocala este un cunoscut opozant al regimului Ceausescu. Desi traieste la Paris din 1982, a publicat numeroase editoriale in presa din Romania, dar si carti, cele mai recente vazand lumina tiparului in aceasta toamna.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Radu Portocala Antonescu Tariceanu, #Tariceanu demisie PNL, #Tariceanu Partidul Reformator , #presedinte PNL