Jocul periculos al dublului discurs (Opinii)

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 00:45
6081 citiri
Jocul periculos al dublului discurs (Opinii)
Foto: Arhiva Reuters

"Vreau sa fim nationalisti!", a tunat Crin Antonescu de la tribuna Congresului extraordinar PNL.

E drept, liderul PNL a incercat imediat si o nuantare a mesajului: "Cat de nationalisti? Cat francezii, englezii, germanii, ungurii, grecii, nici mai mult, nici mai putin".

Dar arareori precizarile sau nuantarile au aceeasi forta de penetrare ca mesajul initial, iar dl. Antonescu face politica de prea multa vreme pentru a nu sti acest lucru.

Crin Antonescu a incercat in aceeasi fraza doua tipuri de mesaj. Cel initial de uz intern, si cel nuantat de uz extern. In plan intern, domnia sa vizeaza de multa vreme electoratul nationalist, mai ales pe cel pierdut de PRM.

Sigur ca procentele pe care le poate aduce acesta sunt cu mult mai putine decat imensa masa de nehotarati pe care ar trebui sa o vizeze Crin Antoenscu, dar pe care acest mesaj nationalist o lasa rece, daca nu cumva chiar o ingretoseaza.

Dar dl. Antonescu nu are ce sa ofere acestui electorat demobilizat, care nu vrea lozinici, care nu cade in trase isterice, ci asteapta proiecte, viziune si luciditate. Crin Antonescu nu are asa ceva. Si atunci apasa pedala nationalista, facila si fara substanta, pentru a pune mana pe un electorat mai mic, dar manipulabil si disciplinat, intotdeauna primul la vot, spre deosebire de pretentiosul si schimbatorul electorat educat.

In exact aceeasi linie se inscrie si toata isteria legata de infiintarea facultatii cu predare inclusiv in limba maghiara din carul UMF Targu Mures. Miscarea nu vizeaza atat rasturnarea Guvernului Ungureanu, pe care nu sunt convins ca USL chiar si-o doreste, ci captarea electoratului nationalist.

Nuantarea masajului este de uz extern, ca sa nu se sperie prea tare UE. Ba eu cred ca se va speria, tocmai pentru ca nu a fost vorba despre o fraza aruncata la intamplare, intr-un context oarecare si manipulata de presa dupa bunul ei plac.

Dupa cum motiunea de dupa Paste este, in esenta, una indreptata impotriva acordarii unor drepturi pentru minoritati.

Daca Crin Antoenscu isi imagineaza ca Bruxelles-ul este populat cu fraieri, se insala amarnic. Fiind vorba despre un potential viitor presedinte al Romaniei, fiecare discurs al domniei sale este chiar mai bine cantarit acolo decat in tara, iar tusele nationaliste agresive care razbat din el sunt foarte bine notate si evaluate.

Ele arata un politician oricand dispus la orice compromis, oricat de antieuropean, daca procentele electorale i-o cer. Un om care astazi se joaca atat de usor cu o carte atat de periculoasa precum nationalismul, oricum in ascensiune intr-o perioada de criza, maine poate face acelasi lucru cu orice tema, oricat de sensibila, de la pedeapsa cu moartea la mai stiu eu ce alta enormitate.

In plus, dl. Antonescu isi neaga insasi apartenenta ideologica, cu mult mai importanta la Bruxelles decat in Romania. Un discurs nationalist agresiv nu poate fi discursul unui liberal convins, cu adevarat patruns de valorile liberale.

Circula la un moment dat pe retelele de socializare o poza cu Crin Antonescu pe chipul caruia fusese asezata o mustacioara subtire. Un ultim detaliu, adaugat expresiei, discursului si autoritatismului pentru ca similitudinea sa fie completa si terifianta.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Antonescu nationalisti, #Antonescu candidat prezidentiale USL , #presedinte PNL