Mircea Kivu: Crin Antonescu va deveni liderul Opozitiei - Interviu

Luni, 24 Februarie 2014, ora 07:14
5302 citiri
Mircea Kivu: Crin Antonescu va deveni liderul Opozitiei - Interviu
Foto: newsbv.ro

USL trebuia sa se rupa, iar PSD si PNL s-au pandit reciproc pana cand Crin Antonescu a decis sa declanseze "sprintul final" catre alegerile prezidentiale, comenteaza sociologul Mircea Kivu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta isi exprima convingerea ca USL s-a rupt deja, iar, prin trecerea in Opozitie, Crin Antonescu va deveni liderul ei, in conditiile degringoladei actuale din randurile partidelor de dreapta.

Credeti ca intre PSD si PNL exista un conflict punctual, generat de numirea lui Iohannis, sau miza reala este legata de desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale?

Eu am spus inca de la infiintarea USL ca aceasta asociere nu are cum sa dureze multa vreme dupa preluarea puterii. Odata obiectivul detronarii PDL indeplinit, diferentele dintre cele doua partide erau prea mari ca sa poata sa guverneze multa vreme impreuna.

Si atunci, de fapt, problema era cand se rup, care este momentul cel mai favorabil pentru fiecare ca sa se plaseze intr-o pozitie buna pentru cursa prezidentiala. Se pare ca Antonescu a considerat ca asta este momentul.

Se va rupe USL saptamana asta?

Eu cred ca s-a rupt deja.

Multi analisti spun ca aceasta criza din USL a fost prelungita pentru ca PSD si PNL incearca sa nu devina vinovatul principal de ruperea aliantei, pentru ca va pierde electoral.

Nu stiu daca ati vazut vreodata cursele de ciclism "viteza", care se desfasoara in velodrom. Sunt doi ciclisti care merg unul langa altul si se pandesc - care face sprintul. Fiecare asteapta ca celalalt sa faca sprintul final. Cam asta este impresia mea despre ce s-a intamplat tot timpul, de un an incoace, intre Ponta si Antonescu.

Puteti anticipa cine va castiga "cursa"?

Mi-e tare greu, pentru ca mai e multa vreme pana la final si nu mi-e clar cine va candida din partea PSD sau a USD.

Crin Antonescu are mai multe sanse sa castige presedintia Romaniei daca PNL pleaca de la guvernare sau, dimpotriva, ar fi putut sa castige cu sprijinul USL?

Eu cred ca nu ar fi avut sustinerea PSD. Cred ca PSD nu si-ar fi putut permite sa nu aiba un candidat propriu si, atunci, mai devreme sau mai tarziu oricum se separau. Daca o faceau in ultimul moment, e clar ca nu prea mai avea timp Antonescu sa devina lider al Opozitiei.

Si daca PNL iese de la guvernare saptamana asta, Antonescu va deveni liderul Opozitiei?

Cred ca da, in conditiile degringoladei care este in tabara celorlalte partide de dreapta. Eu nu cred ca vor reusi sa se organizeze prea repede, in timp util.

Antonescu ar castiga daca ar candida dupa plecarea din USL? Ce arata sondajele?

S-au publicat recent sondaje cu diverse variante de turul doi, dar eu zic ca inca e prea devreme. Pana nu avem o lista finala a candidatilor inscrisi pentru alegeri, orice sondaj ne pacaleste.

Ati vazut ca si Elena Udrea a declarat ca l-ar sustine in turul doi, iar Traian Basescu se arata mai ingaduitor fata de el, decat fata de Victor Ponta, dupa cum au remarcat analistii.

Asta daca nu cumva e capcana pe care i-au intins-o lui Crin Antonescu. Prea o spune apasat Traian Basescu. Si el, si purtatoarea lui de cuvant.

Ce candidat cu sanse reale ar putea desemna PSD?

Variantele sunt Ponta si Oprescu. Cred ca mai degraba va fi pus Oprescu. E vorba daca evaluarile pe care le vor face in perioada urmatoare vor arata ca un candidat PSD castiga fara probleme. Daca o sa fie asa, atunci probabil ca o sa fie Ponta candidatul. Dar daca vor vedea ca e riscanta lupta, probabil ca se va mentine in rezerva, pentru ca Ponta e inca un politician tanar, care nu are de ce sa se grabeasca. O candidatura esuata acum, i-ar cam afecta cariera.

Credeti ca anii de guvernare ii vor influenta lui Victor Ponta cariera pe termen lung?

Depinde, pana la urma, cum "vinde" guvernarea asta Victor Ponta. Mai sunt doi ani. Iar in cazul plagiatului, daca nu s-a intamplat nimic in primele 2-3 luni, subiectul e depasit.

Ce sanse ar avea Mugur Isarescu daca ar candida din partea PSD?

Poate ca PSD s-ar gandi la aceasta solutie, dar am dubii ca Mugur Isarescu s-ar gandi. El s-a mai bagat o data in povestea asta si a iesit sifonat.

Dar vremurile erau altele, electoratul era altul.

Ma gandesc ca are un final de cariera destul de confortabil si nu vad de ce si l-ar deranja. Sigur ca in sondaje el sta acum foarte bine. Dar asta e o istorie pe care eu o stiu inca din anii '90. Tot felul de oameni care au stat foarte bine in sondaje pana in momentul in care au intrat intr-o cursa politica. Imi amintesc ca in anii '90 Theodor Stolojan batea pe oricine, in toate sondajele, in perioada in care era la Banca Mondiala. Cum a intrat intr-un partid si a candidat la presedintie, nu i-a mai folosit la nimic.

Eu cred ca punctele multe sunt de fapt acordate imaginii tehnocratului, mitului tehnocratului. Daca devine politician, Mugur Isarescu nu mai este un tehnocrat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Antonescu lider Opozitie, #Antonescu rupere USL, #Mircea Kivu candidati presedintie , #presedinte PNL