Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

O declaratie idioata a lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 17 Martie 2012, ora 08:38
9863 citiri
O declaratie idioata a lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Adevarul e ca mitul asta cu somnul lui Crin Antonescu nu putea sa prinda decat in tara unde poporul "stie" ca Adrian Nastase a furat un miliard de dolari, Traian Basescu bea de rupe, injura si arunca dupa oameni prin birou cu scrumiere, iar Elena Udrea face vizite nocturne pe dealul Cotrocenilor pentru a alimenta. Masina.

E foarte probabil ca nimic sa nu fie adevarat. Sau doar unele. Ori partial toate. Nu m-ar mira nici contrariul. Dar....

In mitologia credintelor populare nu este vorba despre realitate si adevar, ci despre faptul ca fiecare isi duce crucea asa cum o primeste, pentru ca aproape toate exemplele mentionate mai sus nu au luat nastere fara a avea la baza un pretext, un zvon cu sambure de adevar, ceva de unde s-a rostogolit povestea initiala si a devenit cunoscuta de toti in forma stiuta aproape oficial.

Sa luam cazul lui Crin Antonescu. Cu zero prezente la voturile finale in Parlament, asupra liderului liberal a fost lansata, indreptatit oarecum, banuiala ca s-ar trezi dupa ce soarele incepe sa coboare din varful cerului. Dar pentru ca a critica doar faptul ca nu vine prea des la munca nu are un asa de mare impact, a fost inventata povestea trezitului lui Antonescu la asfintit.

Neavand ce sa spuna prea multe despre co-presedintele USL, nefiind nici colaborator al Securitatii, nici traficant de blugi pe mare, nici banuit ca ar fi deturnat miliarde in timp ce s-ar fi aflat la guvernare, aparatul de propaganda a gasit punctul slab - doarme tot timpul, chiar si cand e treaz.

O prostie, dar o prostie care prinde. Acelasi lucru l-a spus Traian Basescu si despre Sorin Oprescu, cand medicul s-a hotarat sa candideze la Primaria Capitalei, in 2008 - vine la serviciu dupa-amiaza. S-a demonstrat ca, daca e nevoie, omul se mai poate trezi si cu noaptea in cap. In sfarsit.

La Crin Antonescu problema somnului a devenit una de interes national - o buna parte a politicienilor Puterii si multi comentatori dintr-o anumita sectiune a presei gaseau de cuviinta sa faca dezvaluiri despre somnul prelungit al liberalului.

Si? Ghiciti ce s-a intamplat. Crin Antonescu, omul care vorbeste totusi mai mult decat doarme, a insistat sa transeze (in mult prea multe randuri) si enigma asta.

"Adevarul este ca ma trezesc cand vreau eu, indiferent ce cred despre asta prieteni, adversari. Ma trezesc cand vreau eu, foarte, foarte des ma trezesc devreme, nu ca sa le dau lor socoteala. Ma trezesc devreme pentru ca, inainte de toate, ma ocup de educatia unui copil inca mic, care are scoala de dimineata.

Ma trezesc devreme pentru ca e un timp, cel al diminetii, mai putin poluat de televizor, de telefoane, de breaking-news. Dar nu cred ca cineva foarte serios poate sa ia in discutie asa ceva. Cand ajungi sa discuti despre un om si principala acuza pe care i-o aduci este ca ai auzit tu ca se scoala tarziu, inseamna ca esti un gainar din punct de vedere ideologic, din punct de vedere politic. Ma scol cand vreau!" - Crin Antonescu.

Referinta politicianului strict pe aceasta tema are mult mai multe randuri, am selectat doar un fragment. Desi corecta si de bun simt in fond, explicatia devine penibila in sine din momentul in care este exhibata public.

Pe langa faptul ca e din filmul "Eu cand vreau sa fluier, dorm...", apelul la bun simt intr-o problema mult prea personala, oricat de lamuritor ar fi, devine el insusi neserios, penibil si idiot.

Basca faptul ca se reduce la "tac'tu-i gainar!". Aceasta "explicatie" ramane, totusi, chiar si pentru Romania, una indecenta in sine.

Aici nu este vorba nici despre faptul ca e mai bine sa fii somnangiu decat hot harnic, nici mai bine chiulangiu decat mincinos riguros. Probabil romanii s-au saturat atat de mult de sarguinta si tenacitatea celor care guverneaza pentru a fura, ca ar prefera mai degraba niste somnorosi cinstiti si onesti.

Chiar si asa, nu poti sa te cobori pana intr-acolo incat sa dai replica pe orice subiect doar pentru ca adversarii si-au epuizat arsenalul, pe care oricum nu l-au avut niciodata, si se folosesc doar de atacul la persoana pentru a compensa uriasele suspiciuni in ce-i priveste.

Sa ne imaginam ca in campanie disperarea va conduce la acuzatii despre virilitate. Ce va urma? Demonstratii in direct de invartosare? Expozeul lui Crin despre somn si veghe spre asa ceva conduce. La demonstratii precum cea a candidatului Traian Basescu, din 2009, care le arata Carcotasilor cum beau oamenii destepti whisky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Crin Antonescu somn dormit, #Antonescu explicatii somn , #presedinte PNL