Ponta - premier, Antonescu - presedinte (Opinii)

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:10
10709 citiri
Ponta - premier, Antonescu - presedinte (Opinii)
Foto: Reuters (Arhiva)

Victor Ponta va fi prim-ministru al Romaniei din partea Aliantei PSD-ACD in 2012 dupa alegerile parlamentare, iar Crin Antonescu presedintele Romaniei incepand cu 2014, sustinut de aceeasi alianta.

Cat de naiv trebuie sa fii sa intri intr-un asemenea aranjament cu vulpoii batrani din PSD? Care sunt garantiile ca acest aranjament va fi dus la bun sfarsit? Caci dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta in 2012, am mari indoieli ca social-democratii vor renunta la o candidatura la functia de presedinte.

Sa-si fi temperat Nastase ambitiile prezidentiale? Se vor fi ostoit orgoliile baronilor PSD indata ce au obtinut haturile de la Palatul Victoria? Vor sta din 2014 la mana lui Antonescu asa cum au stat liberalii patru ani la cheremul lui Traian Basescu dupa care au fost zvarliti in Opozitie?

Ma gandesc ca pesedistii de frunte au invatat ceva in ultimii 10 ani de erori consecutive din care as enumera cateva: au modificat Constitutia in 2003 pentru un Traian Basescu atotputernic, au sacrificat functia lui Nastase in 2006, au intrat la guvernare cu PD-L in anul decisiv pentru Traian Basescu, au iesit de la guvernare cu o luna inainte de prezidentiale lasand parghiile internelor in mana lui Blaga. Acum ar fi, chipurile, pe cale sa ii dea puterea imprevizibilului Antonescu incepand cu 2014.

Cred ca numai un liberal tare naiv ar putea sa isi imagineze asta. Si ca povestea sa para si mai credibila pesedistii le propun acelasi troc liberalilor in cazul in care ar reusi sa il suspende pe Traian Basescu in 2011 si, simultan, sa-l trimita pe Boc la plimbare.

In cele 30 de zile de suspendare, Geoana, ajuns in sfarsit pe tronul de la Cotroceni, va numi un pesedist premier, iar dupa cele 30 de zile, daca (doar DACA!) referendumul de demitere reuseste, tot PSD-ul se va incolona in spatele lui Antonescu sa-i sustina candidatura la alegerile anticipate. Inclusiv interimarul Geoana.

Stiu ca am starnit multe zambete, dar, in fond, asa suna intelegerea pe care pesedistii o fac cu liberalii lui Voiculescu si Antonescu in aceste zile. Garantii? Niciuna. Ah, pardon, semnatura de pe anexa secreta a protocolului de alianta intre PSD si ACD. Acum am starnit si mai multe zambete.

Si totusi liberalii pot cere o garantie. Si e foarte simpla. Nicio semnatura pe niciun protocol din lumea asta nu-i va garanta lui Crin Antonescu ca el va ajunge presedinte dupa ce Ponta se va fi vazut in rolul de premier. Dar un semn de buna credinta din partea PSD si, in acelasi timp, o garantie imediata este sa-i dea functia de presedinte al Senatului lui Crin Antonescu. Este senator, probabil ca putini senatori stiu asta, deci, la inceputul sesiunii parlamentare, se poate face rocada Antonescu-Geoana.

E si modalitatea prin care Ponta inchide definitiv conflictul deschis cu antecesorul sau pe linie de partid (majoritatea e suficient de fragila la Senat ca PSD-PNL si PC sa faca rocada. Doar Blaga si Frunda, prietenii lui Crin, ar fi de ajuns sa il instaleze pe liberal al doilea om in stat). In cazul in care marea coalitie reuseste suspendarea sefului statului in acest an, Crin Antonescu devine presedinte interimar. El il numeste pe Ponta premier.

Daca referendumul de demitere reuseste, Antonescu mai ramane trei luni la Cotroceni, loc din care isi va prezenta si candidatura la anticipate sustinut de alianta PSD-ACD. Sanse maxime de castig. O sa spuneti ca si Crin Antonescu poate sa tradeze si sa-l numeasca pe Voiculescu, de exemplu, premier. E adevarat. Doar ca in acest caz liderul PNL nu va mai beneficia de sustinerea PSD (totusi un partid de 35%) la anticipatele prezidentiale.

Invers e mai complicat: dupa ce Geoana numeste pesedistul premier, Antonescu va fi suficient de manjit de zoaiele unei prietenii nedigerate de propriul electorat ca sa mai conteze in competitie chiar si ca victima a unui siretlic.

De altfel, Antonescu ar trebui sa stie ca la romani victimele castiga doar cand sunt inteligente. Cand au de suferit ca urmare a unor malversatiuni numeric covarsitore. Victima care isi baga singura capul in lat e indeobste dispretuita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte , #presedinte PNL