Presa de azi: Antonescu salveaza democratia militarizand PNL

Vineri, 05 Martie 2010, ora 07:29
2495 citiri
Presa de azi: Antonescu salveaza democratia militarizand PNL
Foto: Romania Libera

Toti cei trei aspiranti la sefia liberalilor au viziuni total diferite asupra votului de la Congres. Daca Antonescu este sigur pe victorie, obtinand ieri un prim succes, Orban spera la rasturnari de situatie, iar Catarama se bazeaza pe sondaje pe care le-ar fi facut in teritoriu.

Un Congres, trei versiuni, titreaza Adevarul. Delegatia Permanenta ce a avut loc ieri la PNL a reconfirmat sustinerea liberalilor pentru actualul lider Crin Antonescu.

Acesta a obtinut majoritatea voturilor chiar si intr-o problema spinoasa - modul de alegere a noii conduceri. Din cei aproape 180 de liberali participanti la Delegatia Permanenta, doar 42 au votat impotriva votului pe liste dorit de Antonescu.

Printre acestia se numara si contracandidatul sau la sefia partidului, Ludovic Orban, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, precum si deputatii Dan Motreanu, Adriana Saftoiu si Cristian Busoi. Au existat si cinci abtineri, pe lista indecisilor aflandu-se si fostul ministru al Apararii Teodor Melescanu.

Chiar daca victoria lui Antonescu este data ca sigura de majoritatea liberalilor, cei doi principali contracandidati au parut ieri ca au participat la sedinte diferite. Ambii optimisti, vorbind fie de propuneri acceptate, fie de solutii de rezerva. Antonescu si Orban, doi fosti parteneri politici, s-au pandit pentru a da declaratii si au parut increzatori in sansele lor.

"Sunt multumit ca discutiile, cu o miza destul de mare, au decurs intr-o atmosfera nu doar civilizata, ci si foarte interesanta din punct de vedere intelectual. Rezultatul in cele din urma a consacrat adoptarea, ca proiect de Statut, a propunerii pe care am facut-o, pe care Delegatia Permanenta o va supune Congresului", a spus Antonescu. Acesta l-a ironizat pe Viorel Catarama, sustinand ca "daca PDL nu s-a gandit sa-l invite" la sedinte, nici el n-a gasit oportun.

"Am obtinut sustinerea a 42 de membri importanti. Ii felicit pentru curajul lor", a spus si Orban. El a mentionat ca spera sa convinga, pana la Congres, si mai multi liberali ca varianta de candidaturi individuale este cea potrivita.

Al treilea candidat, Viorel Catarama, este convins ca are sanse reale la sefia PNL, invocand un sondaj realizat de el printre liberali. Potrivit analizei lui Catarama, 62% din liberali sustin intrarea la guvernare alaturi de PDL, si implicit candidatura lui.

Crin Antonescu - victorie pe linie, anunta Jurnalul National. Delegatia Permanenta a PNL a aprobat ieri statutul partidului in varianta propusa de Crin Antonescu (foto). Votul a fost covarsitor in favoarea actualului presedinte liberal, la fel ca in sedinta Biroului Politic tinuta cu o seara inainte.

Articolul din statut referitor la alegerea Biroului Politic pe o lista propusa de candidatul la sefia partidului a fost aprobat de membrii DP cu 131 de voturi favorabile, 42 impotriva si cinci abtineri. Noul document, care trebuie aprobat azi si de congresul partidului, prevede alegerea presedintelui PNL pe baza unei motiuni si a unei echipe de conducere, echipa formata din 32 de membri - 15 vicepresedinti si 17 membri simpli.

Articolul din statut referitor la alegerea Biroului Politic pe o lista propusa de candidatul la sefia partidului a fost aprobat de membrii DP cu 131 de voturi favorabile, 42 impotriva si cinci abtineri. Noul document, care trebuie aprobat azi si de congresul partidului, prevede alegerea presedintelui PNL pe baza unei motiuni si a unei echipe de conducere, echipa formata din 32 de membri - 15 vicepresedinti si 17 membri simpli.

Antonescu s-a razgandit in privinta membrilor de drept ai Biroului Politic, oferindu-le acest privilegiu presedintelui refondator - Radu Campeanu si celui de onoare - Mircea Ionescu Quintus. Functia de prim-vicepresedinte, ocupata pana acum de Ludovic Orban, se va desfiinta. Cu totul in afara echipei de conducere va ramane fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care isi pierde astfel si statutul de membru de drept al BPC.

Crin, fata in fata cu nemultumitii din PNL: "Ne-ati adus de la revolutia bunului-simt la revolutia bunului-plac", scrie Gandul. Presedintele PNL Crin Antonescu a castigat lejer, ieri, un meci foarte important cu Ludovic Orban, cu o zi inaintea congresului care va alege noua conducere si va modifica statutul.

Crin Antonescu n-a avut nicio problema reala in a-si impune punctul de vedere, fara sa aduca argumente noi in fata sefilor de filiale si a parlamentarilor. Antonescu a spus ca este constient de nemultumirile fata de gradul mai mic de democratie adus de noul statut, dar ca el este hotarat sa isi asume raspunderea pana la capat pentru proiectul politic pe care-l propune PNL.

Ca de fiecare data cand s-a discutat o problema politica, Antonescu a inclinat balanta in favoarea sa cu amenintarea ca nu mai candideaza daca nu i se accepta propunerile.

Ludovic Orban a evitat sa-si atace contracandidatul, preferand sa-si expuna atuurile si sa le aduca aminte colegilor cat de mult a muncit pentru PNL, cum a facut rost de contributii pentru campania electorala si cum s-a concentrat asupra reorganizarii partidului.

"Tot ce cer in schimb este sa am dreptul sa candidez", a spus Orban, conform unor surse de PNL. Pentru votul individual si contra alegerii pe liste s-a pronuntat si fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, reintors special de la Salonul auto de la Geneva. Speech-ul cel mai aplaudat a fost cel al deputatului Dan Motreanu, fost secretar general.

"Ne-ati cerut acum trei luni sa sustinem revolutia bunului-simt (sloganul de campanie al lui Antonescu - n.red.). Acum ne cereti sa sustinem revolutia bunului-plac. O sa va fie foarte greu sa explicati cetatenilor de ce urmati modelul lui Traian Basescu, al despotului luminat. Singura diferenta este ca Basescu spune ca vrea sa modernizeze tara, dvs. - ca vreti sa modernizati partidul. Sa nu credeti ca ati castigat razboiul. Au mai fost decizii impuse cu forta in PNL, dar n-au rezistat", a spus Motreanu, aplaudat chiar si de catre sustinatorii lui Antonescu.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Orban a cerut voturi si s-a ales cu prietenia. Mai multi sustinatori ai lui Orban au virat spre tabara Antonescu. Explicatia: "Ludovic mi-e prieten, dar in viata faci alegerile care te avantajeaza".

Ludovic Orban n-a reusit sa-i incurce planurile lui Crin Antonescu, multi dintre liberalii pe care se baza alegand tabara actualului sef al PNL care a rezolvat, practic, problema congresului cu o zi inainte de a incepe.

Delegatia Permanenta i-a acceptat, ieri, cu 131 de voturi pentru si 42 impotriva, propunerea de alegere pe baza de motiuni. Sefii de filiale si parlamentarii care au votat pentru Antonescu ii pot asigura, lejer, 900 din cele 1.400 de voturi de la congres.

In aceste conditii, sansele lui Orban - care se opune alegerilor pe baza de motiuni - sa intoarca rezultatul par destul de reduse.

Votul pentru articolul care prevede schimbarea modalitatii de alegere s-a dat nominal, fiecare membru al Delegatiei exprimandu- si pe rand si in mod deschis optiunea. Ulterior, intregul statut propus de Antonescu a fost adoptat cu 154 de voturi pentru si 24 contra, consfintind, printre altele, si desfiintarea functiei de prim-vicepresedinte detinuta in prezent de Orban.

Surse liberale au precizat ca reprosurile la adresa sistemului de lista au venit in principal din partea acestuia din urma, dar si a lui Dan Motreanu si a lui Calin Popescu- Tariceanu.

Fostul presedinte al PNL ar fi punctat ca, desi in trecut Antonescus a criticat alegerile pe baza de liste, acum se produce reintoarcerea la aceeasi formula.

Antonescu salveaza democratia militarizand PNL, potrivit Romania Libera. In ajunul Congresului Extraordinar de astazi, liderul PNL Crin Antonescu a reusit sa-si asigure supunerea partidului dinamitand vechile reguli ale liberalilor.

Conducerea extinsa a partidului a adoptat cu 131 de voturi pentru, 42 impotriva si 5 abtineri ca PNL sa treaca la votul pe motiuni. Desi se putea baza pe o majoritate confortabila la alegerile de sambata, Crin Antonescu a reusit sa impuna Delegatiei Permanente a PNL trecerea de la votul uninominal pentru alegerea conducerii partidului la votul pe lista.

Se asteapta ca proiectul noului statut al PNL avansat de Crin Antonescu sa treaca fara probleme de congresul extraordinar de astazi si pe baza noilor reguli sa aiba loc "congresul ordinar" de sambata.

Pe scurt, fiecare dintre candidatii la presedintia partidului va prezenta in fata delegatilor la congres o motiune (program politic) si o echipa de 32 de persoane. Echipa candidatului castigator va ocupa toate locurile din Biroul Politic Central al partidului, 15 dintre membri ei avand dreptul la titlul de vicepresedinte.

In plus, daca pana acum Biroul Politic Central cuprindea sub titlul de membri de drept toti fostii presedinti ai partidului, aceste posibile voci critice sunt impinse acum in cel de-al doilea cerc al conducerii, adica in Comitetul National Executiv.

Mai mult decat atat, noul presedinte va avea toate armele cu care sa-si apere puterea capatata in partid, pentru ca va avea dreptul sa numeasca componenta viitoarei comisii pentru statut si regulamente, iar in cazul in care in Delegatia Permanenta apare un post vacant, tot Crin Antonescu este acela care va alege din randul celor sase supleanti. Secretarii generali adjuncti si executivi si secretarul pentru relatiile internationale vor fi numiti de liderul partidului, si nu de Biroul Politic Central ca pana acum, la propunerea secretarului executiv.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#PNL Congres presedinte, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Orban presedinte PNL, #Catarama presedinte PNL , #presedinte PNL