Propunerea de nerefuzat a lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 22:13
3725 citiri
Propunerea de nerefuzat a lui Antonescu (Opinii)

Din varful unei coalitii care paraie din toate incheieturile, Crin Antonescu lanseaza scenarii de viitor, de ca si cum USL ar fi la inceputul organizarii sale.

Desi nimeni nu stie daca alianta va prinde macar primavara lui 2014, presedintele PNL vorbeste despre schimbul de functii si palate intre el si Ponta, de parca nimic nu ar putea sa determine PSD sa-i trimita pe liberali la plimbare si sa guverneze cu o noua majoritate stransa de urgenta de comisarii social-democrati prin Parlament.

Crin Antonescu se comporta la nivel de discurs public asa cum ar fi de asteptat din partea unui politician care isi respecta angajamentele si acordurile incheiate in interiorul USL. Acelasi lucru il spune si Victor Ponta. La nivel de declaratii, totul e bine. De unde isteria cu ruperea USL? Evident, din declaratiile si actiunile aproapiatilor celor doi lideri, care parca nu ar avea drept scop decat dezmembrarea cat mai rapida a aliantei.

Presiunea uriasa produsa de zgomotul de fond din jurul celor doi vicepresedinti USL a condus la un conflict deschis intre PSD si PNL, in fata caruia Crin Antonescu vine si pluseaza in sensul ultimelor speculatii lansate dinspre PSD.

Daca PSD isi doreste presedintia, spune Crin Antonescu, PNL va face rocada si va obtine postul de premier:

"Daca la momentul respectiv, un om din PSD, premierul sa zicem, va fi cel mai bine plasat in sondaje ca intentie de vot pentru presedintie, nu in alte sondaje - incredere, frumusete, simpatie - atunci el ar putea spune: 'Bine, eu candidez la presedintie si atunci postul de prim-ministru revine PNL'", a declarat liberalul intr-o emisiune de la Pro Tv.

Propunerea lui Crin Antonescu trebuie sa sune pentru PSD ca o lovitura sub centura. Pentru ca ea reprezinta o developare a viitorului, potrivit prevederilor din protocolul USL, in fata caruia PSD nu poate decat sa se supuna potrivit aceluiasi raport de 1 la 1, obtinut de liberali inca de la fondarea aliantei. Pe de o parte, nu exista tentatie mai mare pentru Ponta si PSD, asa cum nu poate nu exista risc mai mare PNL decat sa-si pune soarta in mainile largi ale social democratilor tot mai insetati de putere.

Odata cu instalarea la guvernare pesedistii se simt tot mai incomodati de liberali si suporta tot mai greu impartirea pe din doua a "ciolanului", la fel cum si ministrii liberali se simt sabotati si inselati de partenerii de guvernare. Iar asta pare destinul oricarei aliante politice ajunsa la putere in Romania - scandaluri, conflicte si crize de isterii, iar in final ruperea intelegerii inainte de termen cu costuri uriase pentru tara.

Este simptomul etern al politicienilor romani care pot colabora doar pana ajung la putere, iar apoi guvernarea ii cucereste intr-atat incat nu vor sa mai imparta cu nimeni prada abia obtinuta. Pe acest fond al nervilor intinsi la maximum, propunerea lui Crin Antonescu deruteaza si mai mult PSD, pentru ca ii lasa mana libera de actiune: ce sa isi doreasca cel mai mult - Guvernul sau Cotroceniul? Social democratii stiu ca daca se vor lupta deschis si fatis pentru ambele posturi la pachet, risca sa ramana fara niciunul.

Asa ca pesedistilor le ramane sa revina constant la Crin Antonescu, pana in ziua in care vor fi suficient de puternici incat sa scoata PNL de la guvernare si sa-l trimita pe Antonescu la plimbare fara niciun risc. Constient de scenariu, liderul PNL duce la extrem respectarea acordului aliantei pentru a castiga timp. Crin Antonescu tine in sah ditamai partidul, ca si cum PNL ar fi egalul PSD. De aici si tensiunile si frustrarile si unica sansa a liberalilor de a deveni cu adevarat egalul social-democratilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Antonescu lider USL, #tensiuni USL, #Antonescu premier USL , #presedinte PNL