Radu Portocala: PNL e pe cale sa devina un trist bordel

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 15:57
6137 citiri
Radu Portocala: PNL e pe cale sa devina un trist bordel
Foto: crinantonescu.ro

USL nu numai ca nu poate guverna o tara, dar nu poate fi guvernata nici ea insasi, iar "firea primitoare" a lui Crin Antonescu, deschisa catre politicieni precum Prigoana sau Becali, face ca PNL sa devina anexa unor interese, considera Radu Portocala.

"Nu-i mai ramanea d-lui Antonescu decat o singura treapta de coborat. Si a coborat-o negociind posibila fuziune cu Gigi Becali. Mai departe nu se poate merge. Nici mai jos. Scara s-a oprit si un alt subsol, mai in afundurile politicii romanesti, nu exista", comenteaza scriitorul si jurnalistul francez de origine romana pe site-ul Romania Liberala.

Acesta reaminteste declaratia facuta de Crin Antonescu la 21 martie 2009, potrivit careia si-l imagineaza pe Traian Basescu asezat "la intrarea in bordelul politicii romanesti, ca o codoasa batrana".

Exprimarea, considerata vulgara si de neimaginat pentru un politician civilizat, este interpretata, cu ironie, ca o "auto-premonitie" a actualului lider PNL.

"Caci, iata, mult mai repede decat politica romaneasca in general si, pentru a folosi un cuvant aproape uitat, mult mai abitir decat ea, insusi Partidul National Liberal, din ce in ce mai subtil pastorit in ultimii trei ani, e pe cale sa devina un adevarat, un trist bordel", sustine scriitorul.

Radu Portocala reaminteste cum a inceput aceasta "urata metamorfoza" a PNL - prin alianta facuta in ianuarie 2011 cu Partidul Conservator, ceea ce, macar si privind din punct de vedere doctrinar, este "o completa absurditate".

"In ce priveste foarte contestata si contestabila personalitate a d-lui Dan Voiculescu, presedintele liberal a facut pe 27 iulie 2012 o declaratie de un cinism insuportabil, care se poate rezuma astfel: 'Dan Voiculescu n-a fost un simplu turnator, ci un securist important. E un om de bine, deci nu pot decat sa ma inteleg cu el'. E drept ca oricine are dreptul sa intre intr-un bordel, dar e la fel de drept ca prezenta unor clienti e o insulta la adresa decentei", subliniaza Radu Portocala.

Radu Portocala: Inlocuirea lui Crin Antonescu, un lucru bun pentru PNL -Interviu Ziare.com

Au urmat compromisul politic facut prin apropierea de PSD, "adversarul dintotdeauna", ceea ce a dus la un "talmes-balmes", dar si de UNPR, "o suma de tradari pe care s-a lipit eticheta de partid", mai scrie el.

"Intr-o tara unde nici macar aliantele compuse din doua partide, oricare vor fi fost ele, n-au izbutit vreodata sa guverneze pe durata unui intreg mandat fara tensiuni si scandaluri, concordia promisa de cele patru partide inghesuite in Uniunea Social Liberala e imposibil de luat in serios. Aceasta constructie improbabila - Turn Babel pe malurile Dambovitei, cu domnii Antonescu si Ponta la intrare, ademenind musteriii - nu numai ca nu poate guverna o tara, dar nu poate fi guvernata nici ea insasi.

O dovedeste insusi domnul Crin Antonescu cand il mustra enervat-condescendent pe primul ministru. O dovedesc rabufnirile multor social-democrati impotriva sefului liberal. O dovedeste trustul de presa al conservatorilor, hotarat sa-l incondeieze pe domnul Ponta de cate ori are ocazia. O dovedesc animozitatile starnite de impartirea mandatelor - premize ale viitoarelor razbunari si tradari", remarca Radu Portocala.

Cu toate acestea, uniunea "conservatoare-liberala-socialista-progresista" nu pare a satisface "vederile foarte largi" si "firea primitoare" a lui Crin Antonescu, dovada primirea in PNL a "distinsilor domni Prigoana (tatal si fiul)", mai spune acesta, catalogand-o drept "o hotarare nu deplasata, ci indecenta".

Iata ca s-a ajuns si la primirea lui Gigi Becali in partid si oferirea unei candidaturi eligibile.

Antonescu: Sunt de acord cu intrarea lui Becali in PNL

Orban: "Revolutia bunului-simt" nu poate fi facuta cu Becali, Prigoana si Placinta

"Diluat in aceasta magma, cu sufletul amanetat, Partidul National Liberal isi pierde incet-incet identitatea, se depersonalizeaza, devine anexa unor interese care nu sunt decat rareori si ale sale", semnaleaza Radu Portocala in incheierea comentariului sau, nu inainte de a se intreba retoric "E oare firesc sa plateasca intreg partidul pentru ca un singur om s-a incurcat in socoteli?".

Cine crede Tariceanu ca e "nefrecventabil": Becali, Dan Diaconescu sau Dan Voiculescu?

Cine este Radu Portocala

Nascut in 1951, in Romania, nepot al ministrului de Interne liberal cu acelasi nume din perioada 1937-1939, opozant al regimului Ceausescu, Radu Portocala a fost inculpat pentru inalta tradare contra oranduirii socialiste in anul 1977. Exilat in Grecia, in 1982 a plecat in Franta, unde traieste si in prezent. Are masterul in Relatii Internationale luat la Paris.

Practica jurnalismul din 1985, intai la radio (RFI, Vocea Americii, BBC) si in presa scrisa franceza (Le Point, Le Quotidien de Paris, Liberation etc.). A scris numeroase carti. Dupa 1990, a publicat editoriale si comentarii si in presa romana.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Becali PNL, #Becali Crin Antonescu, #Radu Portocala PNL bordel , #presedinte PNL