Schimbari in Guvern: Iohannis, Atanasiu si Busoi primesc portofolii, Nicolaescu e mutat la Finante

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 16:21
24427 citiri
Schimbari in Guvern: Iohannis, Atanasiu si Busoi primesc portofolii, Nicolaescu e mutat la Finante
Foto: Arhiva

PNL a anuntat schimbari la patru ministere, decise in sedinta de vineri a partidului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, trece la Finante, dupa demisia de joi a lui Daniel Chitoiu. Klaus Iohannis e propus pentru posturile de vicepremier si ministru de Interne si se va autosuspenda de la Primaria Sibiu.

La Ministerul Economiei, i s-a retras sprijinul lui Andrei Gerea si este sustinut Teodor Atanasiu iar la Sanatate va merge Cristian Busoi, fost europarlamentar si presedinte al CNAS.

Premierul Ponta, care trebuie sa-si dea acordul pentru schimbarile din Guvernul sau, se afla vineri la Soci, pentru debutul Jocurilor Olimpice de Iarna. Antonescu a precizat ca, in principiu, seful Executivului nu ar avea obiectii, insa lideri din PSD au spus ca este posibil sa apara probleme de incompatibilitate in cazul lui Iohannis in ce priveste functia de vicepremier.

Astfel, este posibil sa apara modificari in lista anuntata vineri de Antonescu. Totodata, si presedintele Traian Basescu va trebui sa avizeze aceste numiri.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante informatii si declaratii referitoare la schimbarile din Executiv:

16:00 - Dupa ce social-democratul Catalin Ivan a anuntat ca nu e clar daca Iohannis poate fi si vicepremier, ministrul Dan Sova sustine, pe pagina sa de Facebook, ca acest lucru nu este posibil cu siguranta.

"Potrivit Hotararii nr. 45/2012, Guvernul Romaniei are, in acest moment, un viceprim-ministru care are in coordonare chestiunile economice si fiscale (care detine si functia de Ministru al finantelor publice), unul care se ocupa de securitate nationala si ordine publica (fara portofoliu in Guvern) si un altul responsabil cu administratia publica (care detine si functia de ministru al dezvoltarii regionale).

Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, in mod concret, sa fie viceprim-ministru pe probleme economice si fiscale, aceasta pozitie apartinand titularului de la Finante. (...) Concluzia este una simpla: pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL, structura Guvernului Romaniei ar trebui sa se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate", scrie Sova pe contul sau de Facebook.

15:37 - Vicepresedintele PDL Roberta Anastase a afirmat, vineri, ca schimbarea unor ministri liberali este "o recunoastere a incompetentei" Guvernului.

15:13 - PSD, prin vocea purtatorul de cuvant Catalin Ivan, sustine ca Iohannis "este un om de valoare si poate fi un castig pentru guvern".

Schimbari in Guvern: Se asteapta pozitia lui Ponta. Ce urmeaza

Totusi, Ivan arata, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca nu e clar daca Iohannis poate ocupa si functia de vicepremier.

"Sper ca dorinta PNL de a-l numi pe domnul Iohannis si vicepremier sa nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul si institutiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur ca vor fi gasite cele mai bune solutii in USL pentru ca acest lucru sa nu se intample, dupa ce liderii vor discuta acest subiect", transmite Catalin Ivan.

14:20 - "Decizia (propunerii lui Iohannis - n. red.) a fost luata azi dimineata. De ce insist sa va spun acest lucru? Pentru ca contrazice stupida legenda cum ca eu nu as fi matinal", a spus Antonescu.

14:07 - Klaus Iohannis anunta ca nu va renunta la Primaria Sibiu.

14:05 - "Premierul a luat act de ele, nu a ridicat obiectiuni sau refuz, dar mai departe asteptam momentul in care premierul se va pronunta. Motivul pentru care am facut aceste propuneri este ca trebuia sa le facem, aveam niste vacante pe posturi", a continuare Antonescu.

14:03 - Primarul Aradului, Gheorghe Falca (PDL), a declarat pentru Ziare.com ca actualul cadru legislativ nu permite unui primar sa se autosuspende din functia de edil sau sa ocupe simultan si o functie in Guvern.

"Nu, nu se poate. Dar el poate ocupa, cum a ocupat si Liviu Dragnea cand a devenit vicepremier, pe o perioada de 30 de zile aceeasi functie (de primar, n.red.) si poate emite apoi, din pozitia de ministru de Interne, o Ordonanta de Urgenta, cu aprobarea premierului pentru a modifica incompatibilitatea intre primar si ministru", a explicat acesta.

14:02 - "Intr-o tara precum Romania, care trebuie sa recupereze decalaje majore, politicile publice nu pot fi decat liberale in Economie", a declarat, la randul sau, Atanasiu.

14:01 - Crin Antonescu se arata deranjat de colegii liberali sare susotesc in sala. "Stimati colegi din spatele canmerelor, din PNL, va atrag atentia ca aici nu suntem intr-o autogara! Va pun in fata alternativei iesiti sau taceti. Va rog inchideti usa", a spus, iritatm Antonescu.

14:00 - Si Klaus Iohannis ii raspunde premierul Ponta: "Si eu sunt liberal".

Klaus Iohannis, propunerea PNL pentru Interne. Antonescu: Astept mai multa ordine si civilizatie

13:56 - "Astept da la Teodor Atanasiu sa atace marile probleme ce tin de privatizari, de perspectiva reindustrializarii Romaniei, sa construiasca impreuna cu colegii si premierul formule rapide si eficiente pentru solutii la marile dosare, intre care Rosia Montana.

Asteptam de la Cristian Busoi, unul dintre cele mai bune produse ale PNL, sa-si puna energia si experienta in continuarea reformei sanatatii", a mai spus Antonescu.

13:53 - Antonescu prezinta si asteptarile pe care le are de la Nicolaescu, in calitate de ministru de Finante: "De la Eugen Nicolaescu astept sa dovedeasca aceeasi claritate, curaj si tenacitate in realizarea proiectelor. Astept o viziune si o practica pe care sa o impuna in structurile enrome ale acestui sistem, prin care sa se inteleaga ca sunt la dispozitia cetateanului roman, a celor care fac bugetul Romaniei".

Klaus Iohannis, propunerea PNL pentru Interne. Antonescu: Astept mai multa ordine si civilizatie

13:52 - Antonescu ii traseaza sarcini lui Iohannis: "De la domnul Iohannis in aceasta noua calitate astept mai multa ordine in guvern si in tara, mai multa civilizatie in sensul liberal, de functionare a institutiilor in favoarea cetatenilor si o reprezentare puternica a pozitiilor liberale in acest guvern.

Asteptam o colaborare cat mai buna si un dialog permanent cu premierul, intr-un guvern de mare coalitie cu responsabilitati enorme, pana in 2016".

13:44 - Antonescu anunta noii ministri: vicepresedinte si ministru de Interne - Klaus Iohannis, ministru de Finante - Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii - Cristian Busoi, ministrul Economiei - Teodor Atanasiu.

Eugen Nicolaescu pleaca de la Sanatate. PNL il vrea la Finante, in locul lui Daniel Chitoiu

13:40 - Liderul liberal Crin Antonescu face declaratii de presa. Acesta ii raspunde premierului Ponta, care s-a intrebat cine mai e liberal in aceasta tara.

"Noi sunt liberali, noi suntem un partid de drepta. Da, exista liberali in Romania, noi suntem liberali si nu avem niciun fel de confuzie. Ce mai inseamna azi liberalism? Ce a insemnat intotdeauna. Liberalismul inseamna sa pornesti de la ideea ce cetatenii unei tari chiar daca functioneaza ca o natiune, sunt intotdeauna, de la inceput pana la sfarsit, niste indivizi, ale caror drepturi trebuie aparate si sporite. Noi suntem liberali si liberali inseamna sa lucram cu si pentru individ, nu pentru gloata", a declarat Antonescu, intr-o conferinta dupa BPN a PNL.

13:37 - Klaus Iohannis a confirmat: "am acceptat postul de la MAI si de vicepremier".

13:30 - Cristian Busoi (Sanatate), Teodor Atanasiu (Economie), Eugen Nicolaescu (Finante) si Klaus Iohannis (Interne) au fost validati de BPN al PDL.

13:28 - Andrei Gerea face declaratii. El a confirmat ca a pierdut sprijinul PNL pentru Ministerul Economiei si va fi inlocuit de Teodor Atanasiu.

13:20 - Liberalii au votat ganitura de ministri. Se anunta mai multe schimbari in Guvern.

13:15 - Biroul politic al PNL recomanda retragerea lui Gerea de la Ministerul Economiei, dupa ce acesta a refuzat sa demisioneze.

13:12 - Iohannis a acceptat sefia MAI, insa nu vrea sa renunta la Primaria Sibiu. Acesta se va autosuspenda sase luni de la Primarie, anunta surse citate de Realitatea Tv.

13:04 - Deputatul PNL Mircea Dolha a declarat ca PNL nu va renunta niciodata la Ministerul de Interne.

"PNL nu va renunta sub nico forma la acest important portofoliu care este Ministerul de Interne", a precizat Dolha

13:00 - Adrian Gerea refuza sa demisioneze de la Ministerul Economiei, potrivit unor surse citate de Antena 3.

12:40 - "Vreau sa ma implic total in treburile partidului", a declarat vineri Iohannis.

12:38 - Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar fi acceptat sefia MAI, potrivit unor surse citate de Digi.

12:35 - Fostul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, s-ar fi plans in sedinta liberalilor ca este o victima. "Nu sunt sobolanul PSD", ar fi spus Chitoiu, conform unor surse citate de Antena 3.

12:24 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat intr-o interventie telefonica la B1 Tv ca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, fost europarlamentar, ar putea prelua Ministerul Sanatatii, in locul lui Eugen Nicolaescu.

"E greu sa fac aprecieri, fiind vorba de colegi ai nostri de coalitie. Ramanem la ceea ce decide partidul. (...) Conflicte nu vad de unde ar putea sa apara, sunt posturile care le revin liberalilor si ei fac mutari cu aceste portofolii.

La Santate am inteles va veni domnul Busoi, a fost europarlamentar, acum e la casa de Santate. Cel mai bun lucru e sa asteptam discutiile", a spus Sarbu. Intrebat daca PSD-ul se poate opune anumitor numiri din Guvern, social-democratul a precizat ca "discutiile vor avea loc cu premierul cu apoi vom discuta in cadru organizat, in USL, si vom vedea care e situatia".

12:19 - Deputatul PSD Miron Mitrea le cere colegilor din PNL si presedintelui partidului Crin Antonescu sa fie atenti.

"Am fost usor surprins de pozitia PNL. Ar trebui sa aiba multa atentie Crin in acest an, noi ne-am aratat disponibilitatea de a ne respecta angajamentele din USL, dar exista niste limite. Am fost foarte deranjati cu legea privind creditele, dupa ce a fost discutata si sa ni se spuna ca ei nu stiu despre ce e vorba. Fratilor, fiti atenti la discutie! Este o neseriozitate care ne deranjeaza", a spus Miron Mitrea.

12:17 - Surse citate de Realitatea Tv arata ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost propus si pentru functia de vicepremier.

12:02 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a adresat, vineri, membrilor BPN reuniti la Palatul Parlamentului, in discursul de deschidere a sedintei, spunandu-le ca nu isi doreste ca partidul sa iasa de la guvernare, ci "sa intre" la guvernare, au relatat, pentru Mediafax, surse din PNL.

11:52 - Surse citate de B1 Tv arata ca Iohannis, primarul Sibiului, este a doua propunere pentru MAI, dupa Frunzaverde, varianta care nu ar fi agreata de premierul Ponta.

11:35 - Deputatul PNL Mihaita Calimente sustine ca remanierea din guvern nu este un rezultat al activitatii ministrilor.

"Cred ca aceasta remaniere nu are legatura cu prestatia ministrilor liberali, este o remaniere care doreste sa improspateze activitatea guvernamentala", a spus Calimente la Digi 24.

11:28 - Gerea a declarat pentru Antena 3 ca nu a demisionat.

11:26 - Andrei Gerea a declarat ca s-a pus la dispozitia partidului. El a facut afirmatia dupa ce informatiile din spatiul public aratau ca a demisionat de la Ministerului Economiei.

11:21 - "Fac precizarile pentru cei interesati ca in atributiile BPN intra propunerile pentru ministri. La ora 13:30 este programata sedinta delegatiei permanente. Avem pe ordinea de zi si desemnari si propuneri de ministri avand in vedere vacantarea unor pozitii in Guvern. La finalul BPN veti fi informati", a declarat liderul liberal Crin Antonescu.

11:10 - Ministrul Andrei Gerea a declarat pentru Digi24 ca s-a "pus la dispozitia partidului".

11:10 - Eugen Nicolaescu, a fost intrebat, vineri, de jurnalisti daca va accepta portofoliul Finantelor, el raspunzand: "Of, Doamne, nu mai speculati".

10:59 - Atanasiu a declarat ca el va fi noul ministru de la Economie.

Atanasiu spune ca Gerea a demisionat de la Ministerul Economiei, un consilier neaga

10:51 - Informatiile legate de demisia lui Gerea sunt contradictorii. In timp ce Eugen Nicolaescu si Teodor Atanasiu au confirmat demisia, Ionel Danca, consilierul lui Andrei Gerea, spune ca informatiile privind aceasta demisie sunt neadevarate.

10:44 - Eugen Nicolaescu sustine o declaratie de la Ministerul Sanatatii. Nicolaescu a comentat demisia lui Gerea, mentionand ca "e optiunea lui, acesta nu a inteles directia in care trebuie sa mearga PNL". "Evident ca stiu cine il va inlocui, dar nu pot sa spun decat dupa votul colegilor mei".

Nicolaescu a evitat alte intrebari legate de schimbarile din Guvern, vorbind despre faptul ca MS a cerut joi Curtii de Conturi sa verifice modul in care au fost folositi banii publici primiti de Institutul Cantacuzino si sa stabileasca valoarea prejudiciului pentru productia de vaccin antigripal in care s-a gasit o concentratie foarte mare de endotoxine.

10:39 - Ministrul Economiei, Radu Gerea, a demisionat. Inlocuitorul sau ar urma sa fie fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.

10:31 - Reprezentantii presei l-au intrebat pe Antonescu de rezerva la MAI, in contextul in care surse vehiculate de presa sustin ca liberalii l-au propuns pe presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, Sorin Frunzaverde, pentru a prelua portofoliul acestui minister, iar Ponta nu este de acord cu aceasta nominalizare. "Nu avem nevoie de rezerva la Interne", a spus Antonescu.

Ziua schimbarilor in Guvern: Frunzaverde la Interne? Antonescu: Nu avem nevoie de rezerve la MAI

10:25 - O alta informatie pe surse arata ca PSD va cere Ministerul de Interne de la PNL. In schimbul acestui minister la sefia caruia se afla un liberal, PSD ar da la schimb MApN. Liderul grupului PNL de la Senat, Puiu Hasotti, a dclarat insa vineri dimineata ca "in politica aproape totul este posibil. Dupa cunostinta mea, nu vrem sa schimbam Ministerul de Interne".

Ziua schimbarilor in Guvern: Nicolaescu nu neaga ca pleaca de la Sanatate

10:20 - Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu infirma ca va pleca la Ministerul de Finante, in locul lui Daniel Chitoiu, insa a precizat ca va da un raspuns sigur dupa sedinta BPN a partidului.

Remanieri si rocade pe bursa zvonurilor

Tot scandalul declansat de reesalonarea creditelor a generat o adevarata bursa a zvonurilor, in legatura cu schimbarile preconizate de PNL in garnitura de ministri.

Potrivit surselor vehiculate de presa, vicepremierul si ministrul de Finante Daniel Chitoiu ar urma sa fie schimbat, in locul lui fiind pregatit colegul sau de la Ministerul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

In locul lui Eugen Nicolaescu, PNL ar intentiona sa-l aduca pe Cristian Busoi, care in prezent este presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.

Chitoiu: Remanierea mea e exclusa, dar exista posibilitatea demisiei

Klaus Iohannis, vicepresedinte al PNL si primar al Sibiului, este, potrivit unor alte zvonuri, candidat pentru functia de vicepremier in locul aceluiasi Daniel Chitoiu.

La Ministerul de Interne, in locul lui Radu Stroe, care si-a prezentat demisia in urma gestionarii defectuase a operatiunilor de cautare si salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni, ar urma sa fie propus presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, Sorin Frunzaverde, care insa, potrivit unor informatii relatate de posturile de stiri, pune conditii ca PNL sa ramana la guvernare.

Si Ministerul Muncii, care este condus acum de Mariana Campeanu, ar urma sa treaca printr-o schimbare, conducerea acestuia fiindu-i oferita Cristinei Pocora, cea care detine functia de purtator de cuvant al PNL.

Potrivit unor surse citate de Gandul, si Ministrul Economiei, Andrei Gerea, ar putea fi remaniat, postul sau fiind ocupat de fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbari Guvern PNL, #scandal USL remanieri Guvern, #rocade Guvern Nicolaescu Frunzaverde , #presedinte PNL
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Si cum pestele de la cap se-npute, asteptam demisia lui Ponta.
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa-l desemneze pe Gigi in locul lui Gerea.