Opinii: Uimirile lui Crin Antonescu

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 23:32
5160 citiri
Opinii: Uimirile lui Crin Antonescu
Foto: Antena2 (arhiva)

"Cartile sunt in mana PSD si nu inteleg cum le joaca", a spus Crin Antonescu dupa aparitia sondajului IPP, potrivit caruia pentru demiterea presedintelui ar vota 65% dintre romani, si dupa ce Victor Ponta a declarat, fara echivoc, ca partidul sau nu intentioneaza o noua suspendare a lui Traian Basescu.

Cum isi joaca PSD cartile este foarte clar si foarte corect: deocamdata nu are prezidentiabil si nici nu vrea la guvernare pentru ca Opozitia ii aduce procent dupa procent, fara cel mai mic efort. De ce sa fie atunci interesat de eliminarea lui Traian Basescu?

Dupa toate probabilitatile, PSD nu vrea doar o victorie la viitoarele alegeri, ci vrea victoria totala: si presedinte, si guvernare de unul singur, ca in dulcile vremuri ale anilor'90, nu degeaba PSD este condus acum, de facto, de stapanul acelei Arcadii, Ion Iliescu. Iar pentru atingerea acestui scop maret e nevoie de rabdare. De altfel, Ion Iliescu a si declarat ca PSD nu e inca pregatit pentru alegeri.

Ceea ce nu inteleg este uimirea lui Crin Antonescu. Daca intr-adevar nu intelege cum isi joaca PSD cartile ma tem ca, cu tot respectul, nu s-a gandit prea mult. Mai degraba cred ca Antonescu intelege bine, chiar cu disperare acest joc, pe care insa nu-l anticipa si pentru care nu are antidot, ceea ce, de asemenea, nu este prea magulitor pentru inteligenta politica a domniei sale.

La ce s-o fi asteptat oare liderul PNL, care, in mod evident, are un singur gand in cap - sa devina presedinte? S-o fi gandit ca PSD se va arunca la picioarele sale cum i-a aruncat el pe liberali la picioarele lui Mircea Geoana, in decembrie anul trecut, spunand ceva de genul:

"Sigur Crin, draga, ca te facem presedinte. Pentru tine il dam jos pe Traian Basescu, ca sa iesi tu presedinte cu voturile noastre la alegerile anticipate. Si de dragul tau vom intra apoi la guvernare, desi nu ne va aduce niciun beneficiu. De dragul tau, ca sa ai tu sub 1% prezenta la Palatul Cotroceni, ne vom asuma imediat gestionarea si costul politic al unei crize cumplite si ne vor strivi cu mana noastra sansa de guverna singuri la un moment dat. Uite acum, Crin, draga!"

Presedintele PNL ar fi trebuit sa inteleaga de mult timp ceea ce Ion Iliescu si Adrian Nastase au inteles perfect din prima: fiecare alearga pe cont propriu pentru ca dusmanii comuni, PD-L si Traian Basescu, se prapadesc singuri din punct de vedere politic. Asa ca fiecare dintre partidele aflate in opozitie trebuie sa-si valorifice sansele la maximum, inclusiv unul impotriva celuilalt.

Este adevarat ca PSD are, in acest context turbulent, un avantaj major. In perioadele de mare incertitudine economica, in care tot mai multi cetateni sunt impinsi catre pragul saraciei si simt nevoia unei protectii, mesajele populiste de stanga, chiar nesustenabile, prind teribil de bine. Asta cu atat mai mult in cazul unui electorat obisnuit cu statul paternalist, inca prea putin selectiv cu mesajele electorale, foarte vulnerabil la cantece de sirena pentru care nu exista specialist mai mare ca PSD.

Dar aceste tendinte nu trebuie privite ca o fatalitate. Stanga nu a castigat spectaculos in tarile UE, cu exceptia Spaniei, dupa declansarea crizei. Nemtii au pastrat-o pe Angela Merkel, care a inceput sa scada vetiginos de-abia dupa gafele imense cu efecte asupra evolutiei euro, iar bitanicii le-au dat castig de cauza conservatorilor, care au venit cu un set de masuri de austeritate.

In plus, sondajul ne arata ca exista o imensa masa de nehotarati proveniti, in special, de la PD-L. Adica electorat de dreapta, imun la populismele stangii, oameni care lucreaza sau au lucrat pana au devenit someri in mediul privat si care asteapta un proiect concret, viabil si inteligent pe care sa-l crediteze. Acesta ar fi electoratul pe care ar trebui si nu este in stare PNL sa-l atraga, caci dinspre liberali nu se aude decat o retorica antiBasescu si antiPDL goala de continut.

Daca domnul Antonescu va dormi in continuare linistit, bazandu-se pe cele 43 de procente pe care le are in acest moment in intentiile de vot pentru prezidentiale, este posibil ca desteptarea sa fie extrem de brutala. Adica tot in opozitie, alaturi de PD-L, sub o cizma pesedista grea pe care, ma tem, PNL a uitat-o prea repede.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Antonescu prezindetiale, #Antonescu PSD Opozitie , #presedinte PNL