Un divort reciproc avantajos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:57
3408 citiri
Un divort reciproc avantajos (Opinii)

Crin Antonescu a anuntat decesul de facto al ACD, nu si de jure pentru a nu destabiliza juridic USL. ACD este acea alianta de centru dreapta despre care nu stiu daca va mai aduceti macar aminte, creata de PNL si PC, care a tractat conservatorii in parlament si i-a pus lui Crin Antonescu la dispozitie Antena 3. ACD a devenit parte din USL.

Fiecare parte si-a facut treaba si acum are alte interese.

Crin Antonescu este in plina operatiune de rebranduire. Nu numai ca lider de facto al Opozitiei de la Putere, ci si de captare a electoratului lui Traian Basescu. Liderul PNL stie ca sansele sale de a ramane prezidentiabilul USL sunt minime, asa ca pregateste o candidatura pe cont propriu. Electoratul PNL nu ii ajunge, are nevoie de un nou bazin electoral. De la PSD nu are cum sa prea ia, de la PC nu are ce sa ia, pe nehotarati daca nu i-a capatat pana acum, slabe sperante sa o faca si nu are nici cu ce. Deci ramane electoratul lui Traian Basescu.

Presedintele a ramas cu un nucleu dur, care a inghitit si trocul procurorilor, si pe Elena Udrea, si coabitarea voioasa cu Victor Ponta, un electorat magnetizat, care pare a fi dispus sa accepte mai toate reevaluarile si tumbele lui Traian Basescu si actioneaza disciplinat la semnul acestuia. Si semnul incepe sa se profileze. Traian Basescu pare dispus sa il accepte pe Crin Antonescu, caruia ii trimite in ultima vreme semnale de prietenie, si personal, si prin Elena Udrea, dar cu siguranta nu il va putea accepta la brat cu Dan Voiculescu.

Nu mai indraznesc sa invoc principii, pentru ca ele ar trebui sa-l faca si pe Antonescu, "pucistul sef", "paiata de Cotroceni", absolut indezirabil. Ceea ce face cu adevarat imposibila acceptarea lui Felix este ura. Intre el si Traian Basescu e prea multa ura pentru a fi depasita. Cum multa ura este intre Traian Basescu si SRS.

Asa ca dl. Antonescu s-a debarasat de amandoi aproape ritualic, cu ochii spre un bazin electoral important care i-ar putea compensa, cel putin partial, pierderea sustinerii PSD. A si recunoscut ca vizeaza acest electorat. Sigur ca parte dintre liberali, aripa radicala antiBasescu, va inghiti cu noduri aceasta schimbare de strategie, dar PNL a devenit un partid de lider, foarte disciplinat.

E clar ca prin ruptura violenta de PC, Crin Antonescu va pierde sustinerea trustului Intact, care este de asteptat sa inceapa sa traga in el cu toata artileria din dotare. Dar din asta poate rezulta o victimizare si o legitimare exact in fata electoratului care vede in Intact doar o trompeta a lui Voiculescu, valorizand automat ceea ce trustul lui Voiculescu demonizeaza. In plus, Crin Antonescu are si el Realitatea TV si, cine stie, poate va avea si B1, pentru ca l-am vazut deja descalecand acolo destul de neincomodat de cine stie de severitate jurnalistica.

De partea cealalta, PC nu prea mai are nevoie de Crin Antonescu. PNL nici nu vrea, dar nici nu este in pozitia electorala suficient de buna pentru a-l mai tracta si la europarlamentare. Este clar ca PC nu are absolut nicio sansa sa treaca de unul singur pragul electoral. Deci are nevoie sa se suie intr-un vehicul solid, exact asa cum a facut la toate alegerile de pana acum.

Si cel mai bun vehicul al momentului este, nu-i asa, PSD? Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in ipoteza plecarii PNL de la guvernare, conservatorii vor sa ramana la putere. Au doua portofolii, ceva pozitii prin deconcentrate, poate mai pica ceva la marea schisma.

Sa nu uitam ca primul care a denuntat ACD a fost cu cateva luni in urma insusi Dan Voiculescu, atunci cand liberalii l-au anuntat ca drumurile PNL si PC se despart la europarlamentare. Schimbarea barcii a inceput de atunci. Acum e doar oficializata.

De partea cealalta, Victor Ponta are nevoie de tot sprijinul mediatic posibil. B1 si Realitatea TV il ataca furibund, are Romania TV, dar nu-i ajunge pentru prezidentiale. In plus, are nevoie exact de publicul Antenei 3. Acela este electoratul sau prin excelenta. Pierderi de imagine pentru asocierea cu Voiculescu pe zona sa de interes electoral nu poate sa aiba. Deci in schimbul unor locuri pe lista de europarlamentare si a mentinerii PC in guvern, capata ceva important.

Crin Antonescu scapa de un balast de imagine, Victor Ponta capata inca un trust de presa, Dan Voiculescu ramane la putere si asigura PC prezenta in Parlamentul European. Ce va obtine Traian Basescu prin asocierea cu Crin Antonescu ramane de vazut.

Cine pierde? Fraierii care au votat si au crezut.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Antonescu Voiculescu ACD, #Antonescu candidat prezidentiale, #PC europarlamentare , #presedinte PNL