Antonescu: Alegeri din doi in doi ani, ca la campionatele de fotbal

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 22:36
2943 citiri
Antonescu: Alegeri din doi in doi ani, ca la campionatele de fotbal
Foto: Antena3

Crin Antonescu a declarat, duminica seara, ca el este cel care a propus ca mandatul de presedinte sa fie scurtat la 4 ani, astfel incat sa alterneze alegerile parlamentare cu cele prezidentiale din 2 in 2 ani, asa cum alterneaza campionatele europene si cele mondiale de fotbal.

Invitat la Antena 3, presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei a vorbit despre modificarile aduse Legii Fundamentale, referindu-se pe larg inclusiv la reducerea atributiilor presedintelui tarii.

Crin Antonescu a spus ca romanii vor putea in continuare sa isi aleaga presedintele, sa ii dea acestuia puterea, "dar nu toata puterea", adica acesta "sa nu mai urzeasca, intrigareasca tot timpul" astfel incat "favoritii sai sa fie la putere, avantajati".

Liderul liberal a sustinut ca in niciun caz nu se poate vorbi despre o "transformare intr-o paiata" a presedintelui Romaniei, care de acum inainte va fi recunoscut si declarat oficial si "sef al statului".

Cat despre alegeri, ele vor fi "din doi in doi ani, prezidentialele la jumatatea celor parlamentare (...) cum sunt europenele si mondialele la fotbal, alternate din 2 in 2 ani", a precizat el zambind, referindu-se la faptul ca mandatul lui Traian Basescu expira in 2014, iar alegeri parlamentare vom mai avea in 2016.

"Eu am propus mandatul de 4 ani. E destul", a comentat Crin Antonescu, explicand ca "nu e bine sa lasi foarte mult un sef intr-un loc", pentru ca incepe sa existe o "dependenta personala".

Crin Antonescu a dat drept exemplu pe sefii serviciilor speciale, despre care a spus ca trebuie sa se puna in slujba Romaniei "oricine ar fi presedinte".

Cat despre mandatul de 5 ani al presedintelui, Crin Antonescu a spus inca o data: "E totusi mult!", reamintind ca "si Iliescu si Constantinescu si-au facut ce au avut de facut, si-au dat masura fiecare, in 4 ani".

Pe de alta parte, Crin Antonescu a respins acuzatia adusa de Mihai Razvan Ungureanu ca prin actuala formula de revizuire a Constitutiei se ajunge la o dictatura parlamentara, spunand ca este "inadmisibil" sa se vorbeasca despre asa ceva.

In schimb, el a spus ca "Parlamentul isi intareste puterea in raport cu guvernul", care nu va mai putea fi, de exemplu, "o masina de dat ordonante".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Antonescu mandat presedinte, #Antonescu alegeri fotbal, #Antonescu reducere mandat , #presedinte Senat