Dupa absente, un nou record marca Antonescu la Senat: O fraza de peste 200 de cuvinte

Vineri, 24 Mai 2013, ora 16:06
4965 citiri
Dupa absente, un nou record marca Antonescu la Senat: O fraza de peste 200 de cuvinte
Foto: Senat

Crin Antonescu a rostit, vineri, in Senat, o fraza de peste 200 de cuvinte in care a vorbit despre Levant, Tulcea, Emil Constantinescu, Sindbad, Ulisse, Alexandru cel Mare, Godefroy de Bouillon, Richard Inima de Leu si Saladin, penduland intre "planificarea comunista" si "policromia numelor de persoane".

"Atunci cand presedintele Emil Constantinescu mi-a vorbit pentru prima data despre simpozionul dedicat Levantului, va marturisesc ca am fost brusc transportat in timp, poate fiindca am crescut la Tulcea, portul de la gurile Dunarii, si acolo, chiar in anii in care planificarea comunista se lupta cu succes impotriva pitorescului si a traditiei, Levantul era si este inca, intr-un fel, o realitate palpabila in policromia numelor de persoane, in pluralismul comunitatilor etnice si religioase, in bogatia si diversitatea traditiilor, in cursul incarcat de istorie al marelui fluviu, care uneste atat de vizibil Occidentul si Orientul, Tulcea pastra si mai pastreaza, tin eu sa cred, inca o savoare levantina, pe care tema acestei conferinte mi-a trezit-o, asa cum ne trezeste o asemenea tema tuturor amintirea copilariei, aventurile lui Sinbad sau ale lui Ulisse, asemanatoare si totodata deosebite, in atatea feluri, sau amintirea tineretii atunci cand eram fascinati de marea aventura a intalnirilor mereu repetate si, intr-un fel, mereu esuate dintre Orient si Occident, Alexandru cel Mare, succesorii sai, regatele greco-elenistice ale estului-mediteranean, marea aventura a cruciadelor cu Godefroy de Bouillon, Richard Inima de Leu, Saladin, cu numele de locurile ale memoriei, tot acel tinut pe care cavalerii templieri sau ospitalieri il aparau si il exploatau", a declarat Crin Antonescu intr-un discurs tinut la Senat, in cadrul seminarului "Levantul, leaganul diplomatiei culturale. Redescoperind Mediterana", care a avut loc vineri, 24 mai, informeaza Directia de Presa a Senatului.

Crin Antonescu a sustinut, in fata ambasadorilor invitati la seminar, ca, in calitate de presedinte al Senatului, "contemplu, aproape in fiecare zi, aceasta sala" si le-a spus acestora ca le multumeste pentru ca "innobileaza" aula Senatului.

In discursul sau, presedintele PNL a mai perorat despre o axa mediteraneeana a Europei.

"Tocmai pentru ca am avut parte de fascinatia unui Orient pitoresc, dar si de experienta unui Orient cat se poate de pragmatic, Orientul negustorilor, Orientul economiei de bazar, cu infinitele sale nuante care fac din cea mai marunta negociere o adevarata arta, am inteles, apoi, ca om politic, masura in care Romania de azi poate sustine, poate da speranta, poate da perspectiva procesului de redescoperire a axei mediteraneene a Europei si a dialogului multicultural, multilateral dintre Occident si Levant", a subliniat el.

Crin Antonescu a reamintit ca Romania este azi granita estica atat a NATO, cat si a Uniunii Europene si a sustinut ca ea "detine cateva atuuri care pot fi utilizate cu inteligenta si cu moderatie in interesul limitarii riscurilor si al cresterii securitatii flancului meridional al Uniunii Europene in dialog cu estul Mediteranei".

"In mod particular, Romania a mostenit, in trecutul apropiat, un numar semnificativ de interlocutori in fiecare dintre statele si comunitatile intre care azi exista atatea disensiuni, dar care ar putea maine incepe un dialog care sa deschida perspective procesului de pace de care lumea contemporana are atata nevoie.

Cred ca simpozionul la care participam este, dincolo de contributia pe care sunt convins ca o va aduce la intelegerea problematicii Levantului, un model de initiativa susceptibil sa reuneasca energii pozitive, vointe de bine dintre cele mai diverse centre ale acestei regiuni unde, de milenii, se intalnesc aceste entitati pe care ne-am obisnuit sa le deosebim, numindu-le Orient si Occident, dar care pot fi imaginate si intr-o simbioza fertila in care se redefinesc laolalta", a mai declarat presedintele Senatului, Crin Antonescu.

C.B.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Crin Antonescu Levant Senat, #Crin Antonescu fraza Levant , #presedinte Senat