Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Crin Antonescu, parintele vitreg al Constitutiei

Sambata, 02 Martie 2013, ora 12:28
2652 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Crin Antonescu, parintele vitreg al Constitutiei

Nu v-ati intrebat de ce Crin Antonescu da atat de prost in rolul de coordonator al scrierii proiectului de modificare a Constitutiei?

E la fel de fals ca si in rolul de presedinte jucat asta vara. E greu de spus daca presedintele PNL va ajunge la Cotroceni sau nu, dar, in mod sigur, daca va ajunge, nu va fi presedintele tuturor romanilor.

Mai mult sau mai putin, niciunul dintre cei care au detinut sau detin aceasta pozitie nu a fost cu adevarat reprezentativ pentru intreaga societate, dar macar au incercat. Crin Antonescu nici macar asta nu a facut si nici nu va face.

O lege care sa-l "ucida" pe Traian Basescu

Discursurile lui sunt intotdeauna o plata intoarsa unui adversar politic sau arunca o absurditate. Daca va uitati la ultimele sale aparitii, veti observa ca a pendulat intre a justifica acceptarea lui Gigi Becali in partid si aducerea lui Iohannis. A trecut o saptamana de la congresul PNL. Cat de liberal vi se pare primarul Sibiului?

Imediat dupa ce Traian Basescu, presedintele Romaniei, a anuntat la Viena ca nu se va retrage din politica dupa terminarea mandatului, Crin Antonescu a reactionat la declaratia sefului statului si a facut-o in stil propriu de aproape iti vine sa te intrebi daca nu cumva Traian Basescu vorbeste doar pentru ca Antonescu sa cada in ridicol.

"Cred de principiu ca nu ar fi rau ca la un moment dat sa se aseze, daca nu la nivelul legii, dar macar ca o cutuma, faptul ca o persoana care a ajuns o data presedinte al Romaniei sa considere asta varful si capatul carierei sale politice, cumva, dupa maniera americana, pentru ca nimeni n-a vazut un presedinte al SUA care dupa aceea sa fie din nou senator, deputat, sa se lupte acolo pentru o noua candidatura. (...)

Daca vrem cu adevarat sa avem pe viitor un presedinte cat mai putin partizan, deloc partizan daca se poate, un presedinte care sa nu mai reprezinte acolo interesele unui partid, poate ca acest lucru ar trebui impus si prin lege, sau prin Constitutie. Ai ajuns presedinte, fa-ti mandatul de presedinte avand in minte ca nu mai ai treaba cu niciun partid, ca nu te intorci dupa aceea intr-un partid sau in viata politica", a declarat candidatul liberal.

Iorgovan si republica semi-prezidentiala

Daca analizam aceasta fraza, vom observa ca nu este asa cum spune parintele Constitutiei - au fost presedinti americani care au candidat pentru pozitii inferioare, cazul Quincy Adams. In plus, o cutuma, de-aia e cutuma, se formeaza in timp.

Din aceeasi declaratie, e usor de observat frica de Traian Basescu a sefului liberal. Aproape simte fizic faptul ca, atata vreme cat actualul presedinte ramane activ, el nu va avea liniste. Din acest motiv, isi doreste o lege care sa-l "ucida" politic pe Traian Basescu daca s-ar putea.

Daca mai punem la socoteala si faptul ca domnul Crin Antonescu are cel mai scazut nivel de incredere in randul publicului cu privire la capacitatea domniei sale de a veni cu o lege fundamentala corecta, conform unui sondaj IRES, atunci putem sesiza spre ce prapastie se indreapta liderul liberal.

In comparatie cu Crin Antonescu, primul parinte al Constitutiei, Antonie Iorgovan, pare astazi o persoana bine intentionata, desi era un sustinator al lui Ion Iliescu. Profesorul Iorgovan a murit in 2007, iar contributia domniei sale a fost deseori contestata.

In 1990, FSN-ul condus de Ion Iliescu a dorit sa impuna o lege fundamentala prin care sa statueze o republica semi-prezidentiala. Marcat de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu, Iliescu, sustinut de Iorgovan, a promovat un text in care incerca sa echilibreze puterea Executivului cu cea a presedintelui.

Mecanismul construit a fost functional atata vreme cat prim-ministrul si presedintele proveneau de la acelasi partid. Dezastrul si blocajul au aparut in momentul in care cei doi au reprezentat forte poltice antagonice.

Mecanismul lui Adrian Nastase

Textul din 1990 facea oarecum destul de dificil ca seful Executivului si seful statului sa poata proveni de la formatiuni diferite prin statuarea mandatelor - 4 ani pentru Parlament, 4 ani pentru presedinte.

Cand Adrian Nastase a inceput operatiunea de imbunatatire a Constitutiei si a impins mandatul presedintelui la cinci ani, lasandu-l pe cel de parlamentar la patru, a creat decalajul care a dus la blocaj.

Mecanismul gandit de Adrian Nastase era pervers prin faptul ca prelungea mandatul presedintelui astfel incat, prin forta pozitiei, sa poata influenta alegerile parlamentare in favoarea partidului din care provenea seful statului pentru ca, apoi, majoritatea parlamentara sa-l ajute pe presedinte sa ia un nou mandat.

Dar cum s-a observat mai apoi, singurul viciu al acestui mecanism e ca se prabuseste dupa un ciclu electoral - doua mandate maxim (de presedinte), pentru ca realitatea politica se schimba radical intr-o decada si niciun partid nu-si poate pastra dominatia asupra societatii zece ani.

Crin Antonescu, la fel ca si predecesorul sau Adrian Nastase, va incerca sa scrie o Constitutie in propriul sau interes. Va incerca sa pastreze lungimea mandatului prezidential la o perioada de cinci ani. Va incerca sa nu limiteze prea mult prerogativele presedintelui, in ciuda faptului ca acum le contesta vocal, si va incerca prin toate mijloacele sa propuna un text care vireaza si mai mult spre o republica prezidentiala.

Capcana pentru Crin

Din pacate, domnul Crin Antonescu a cazut intr-o capcana. Victor Ponta si PSD nu cred in faptul ca textul mosit de Antonescu are vreo sansa sa fie acceptat de opinia publica. Refuzul va veni atat din considerente politice, cat si din considerente etnice, UDMR se va opune din rasputeri sintagmei "stat national".

E si mai putin probabil ca legea referendumului sa poata fi modificata pana in 2014, iar sa strangi 10 milioane de votanti pare o utopie la aceasta ora.

Cel mai probabil, actuala dezbatere constitutionala e menita sa tina oamenii ocupati si sa se evite discutiile economice, iar problema unei noi Constitutii sa se puna cu adevarat abia dupa alegerile prezidentiale din 2014.

Partidul care va da presedintele va forma si o noua majoritate in Parlament care va putea, in sfarsit, sa faca tot ce vrea. Cam asta e gandirea din interiorul USL la aceasta ora si acesta e principalul motiv pentru care alianta se va destrama pana la urma.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Antonescu modificare Constitutie, #Antonescu Basescu retrage politica , #presedinte Senat