Aberatia zilei: Avram Iancu e erou martir. Asa, si?

Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:58
7678 citiri
Aberatia zilei: Avram Iancu e erou martir. Asa, si?
Foto: Romania Libera

Intre doua arestari si vreo trei urmariri penale, deputatii si-au facut timp sa voteze o lege prin care i se confera lui Avram Iancu titlul de "Martir si Erou al Natiunii Romane". Asa, si? Acum ii e tarana mai usoara?

Aberant nu e faptul ca unul dintre cei doi initiatori ai legii este Crin Antonescu, un politician de calibru, nu un incepator. Era chiar presedinte al Senatului la momentul la care i-a venit ideea (februarie 2014) si este si istoric de meserie.

Aberant este ca in loc sa rada si sa arunce proiectul intr-un sertar (asa cum, din pacate, se intampla de foarte multe ori in cazul unor legi foarte importante sau in cazul unor decizii ale Curtii Constitutionale care trebuie puse in aplicare in 45 de zile), alesii nostri au luat in serios proiectul de lege initiat de Crin Antonescu si Teodor Atanasiu.

Ce i-a apucat pe cei doi liberali? Cititi in expunerea de motive, pentru ca merita. Noi am citit, dar tot nu am inteles. Insa ne-am amuzat copios atat de insailarea de idei, cat si de felul pretentios si desuet in care ele au fost exprimate.

"Identitatea nationala a romanilor, cu stravechi si semnificative radacini in istoria teritoriului pe care acestia s-au nascut si in care vietuiesc pana in zilele noastre, a fost, de-a lungul incercatei lor istorii, de multe ori pusa la incercare, inclusiv in momente de o mare importanta continentala. (...)

In acest context istoric, in Transilvania, din Tara Motilor, s-a afirmat cu tarie drept un veritabil si respectat reprezentant al neamului sau avocatul Avram Iancu, descendent de moti din Muntii Apuseni, ridicati prin munca aspra si scoala din conditia de iobagi la aceea de reprezentativi membri ai comunitatii. (...)

Fortele cu care s-a confruntat au fost peste puterile lui si ale neamului sau. Soarta insasi i-a fost potrivnica. Sfarsitul lui Avram Iancu a cunoscut dimensiunile unei tragedii personale. Dar nimeni si nimic nu-l va scoate vreodata din marea carte de istorie a natiunii romane.

Recunostinta generatiilor prezente si viitoare pentru gandul si fapta lui Avram Iancu reprezinta, in fapt, biruinta lui si consacrarea in eternitate", sustin Crin Antonescu si Teodor Atanasiu.

Proiectul a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ si de Guvern (pacat ca nu avem acces la stenogramele sedintelor, ca sa vedem cum a fost comentata inedita initiativa). In 8 martie 2014 el a fost votat de Senat, iar miercuri dupa amiaza de Camera Deputatilor, for decizional.

Avram Iancu e legal "Erou al Natiunii Romane", la propunerea lui Crin Antonescu

Legea are un singur articol: "Pentru cinstirea in mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania, cu merite exceptionale in afirmarea identitatii si a drepturilor nationale pe teritoriul stramosesc, se confera fostului conducator al revolutiei romane din 1848-1849 din Transilvania titlul onorific de Martir si Erou al Natiunii Romane".

Ce-i drept, cativa deputati s-au abtinut (probabil si-au dat seama de ridicolul situatiei), iar 4 reprezentanti ai UDMR au votat impotriva proiectului.

"Conferirea acestui titlu pentru unul dintre cele mai glorioase si tragice personaje ale istoriei noastre este un lucru important pentru noi", a explicat Mihaita Calimente (PNL).

"Astazi noi ne-am afirmat patriotismul. Avram Iancu este o radacina a neamului romanesc pe care nu o va smulge nimeni niciodata", a explicat si deputatul Clement Negrut (PMP).

Repet: Asa, si?! Incerca cineva sa smulga aceasta radacina a neamului romanesc?!

Poate era mai potrivit ca deputatii sa-si fi facut timp sa dezbata legea referitoare la controversata Ordonanta de Urgenta 55/2014 care a permis migratia politica a alesilor locali, lege declarata neconstitutionala de CCR si adoptata tacit de Camera Deputatilor.

Sau poate ca era mai bine ca istoricul liberal Crin Antonescu sa se fi pronuntat public cu privire la semnificatiile recentei vizite facute de Vladimir Putin in Ungaria, prima intr-un stat membru UE si NATO dupa anexarea Crimeii, daca tot vrea sa faca parada de cunostintele sale.

Si daca tot vrem sa ne cinstim eroii revolutionari, de ce trebuie sa ne aruncam atat de departe in timp? N-am vazut nicio reactie din partea PNL la modificarile facute de Guvernul Ponta tot prin ordonanta de urgenta la Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989.

Probabil ca unanimitatea manifestata miercuri in Camera Deputatilor s-a datorat faptului ca Avram Iancu e mort demult si nu mai poate cere Guvernului indemnizatie, terenuri sau pensie de revolutionar. Sau poate ca votul a fost un dar din partea PSD pentru Crin Antonescu, la exact un an de la declaratia prin care acesta a anuntat ruperea istoricei Uniuni Social Liberale.

In orice caz, e clar ca legea facuta cu dedicatie pentru Avram Iancu este o aberatie fara niciun efect.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Crin Antonescu Avram Iancu lege, #Avram Iancu erou martir lege , #senator PNL