Opinii: Absenteismul, un chiulangism in limbaj de vanghelism

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 09:01
2662 citiri
Opinii: Absenteismul, un chiulangism in limbaj de vanghelism
foto: Antena 3

La scoala, lipsa de cvorum provine de la chiul, la serviciu de la indisciplina, dar, pentru Parlament, noul cod al manierelor elegante, editat probabil de editura Vanghelie, a acreditat anume cuvantul absenteism, ca sa stie tot fraierul ca imunitatea este de departe incompatibila cu chiulul.

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane - DEX - consemneaza astfel cuvantul absenteism: "absenta (indelungata) a proprietarului funciar de pe proprietatea sa, pe care o exploateaza prin intermediar (arendas)".

Foarte precis, este vorba numai de proprietarul funciar si de arendas, nu de parlamentar si de toanele sale.

Cu alte cuvinte, daca Parlamentul era mosia doamnei Norica Nicolai, iar nepoata dumneaei arendas, atunci faptul ca si-a dat votul cu cartela prin intermediar se putea numi, cumva, absenteism. In caz contrar, nu poti numi fapta decat chiul si nu poti numi faptasa decat chiulangioaica.

De altfel, daca, in limba romana ar exista, cu adevarat, cuvantul absenteism pentru cei care lipsesc din sala Camerei, sau din alta sala, ar fi existat, negresit, si cuvantul celalalt, prezenteism, pentru cei aflati inauntru.

Campionul absenteismului in parlament este indiscutabil Crin Antonescu. Provocat de ziaristi sa explice situatia, presedintele PNL a dat de inteles ca populatia habar n-are de democratie, daca isi inchipuie cumva ca parlamentarul e un functionar cu condica de prezenta, si cu loc de munca fix.

Dimpotriva, in ce-l priveste, Antonescu are locul de munca volant, ca taximetristii, lucreaza din mers, din fuga, la volan, in avion, ziua, noaptea, in weekend, fara ragaz, fara pauza de pranz, numai cu gandul la binele patriei.

Nici Eminescu nu scria poezii in punct fix, Balzac scria romane pe unde il apuca inspiratia, iar Churcill si Stalin au hotarat soarta Romaniei nu intr-un plen, unde se numara cvorumul, ci intr-un restaurant, pe servetelul de sters la gura, unde nu se numara decat restul la nota de plata.

Ca urmare, domnul Antonescu, socotindu-se poate un fel de Churchill si Stalin al Romaniei, n-are alte motive sa vina la Parlament, decat anume ca sa paraseasca sala in semn de protest, cu intreaga echipa de absenteisti.

Acesta este unul din putinele puncte comune dintre Antonescu si Ponta, o alta persoana care se prezinta la lucru, tot ca sa paraseasca sala si tot in semn de protest.

Intreaga Opozitie, atunci cand vine la servicu, intra in sala, anume ca sa iasa afara la momentul oportun si, stand in hol sau la bufet, sa pandeasca, de acolo, momentul propice pentru a reclama lipsa de cvorum din sala plina numai cu prezenteisti.

Dupa vot, absenteistii se intorc in sala victoriosi, trag cu prastia in votanti, ameninta cu justitia, scot din teaca motiuni, suspendari si aprind fitilul la mina antitanc numita referendum.

Pe langa acest absenteism cu iz de gasca exista si unul individual, unde fiecare lipseste pe cont propriu, fara amenintari si aprinderi de fitil si fara apartenenta politica, intr-o parte sau in cealalta a esicherului.

Una peste alta, daca am face un top, primul in fruntea tuturor clasamentelor ar fi Catalin Voicu, absenteist 100% in parlament, dar prezenteist 100% la racoare. Urmeaza Crin Antonescu - absent 97,38%, Vasile Blaga - 95,20%, David Gheorghe - 95%, Dorel Ruset - 89,52% si multi altii. Procentul Elenei Udrea este deasemeni performant, dar cam controversat ca cifra.

Dintre toti, numai Antonescu a dat explicatii presei, ca sa para cat mai gentelman, cat mai distins si sa-si dea aere de superman cu ifose de snob.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politicieni absenti parlament, #absente crin antonescu, #lipsa cvorum parlament , #stiri Crin Antonescu