Boc, Ponta, Antonescu si Marko s-au ciondanit la TVR pe tema Constitutiei

Joi, 18 Martie 2010, ora 22:34
4149 citiri
Boc, Ponta, Antonescu si Marko s-au ciondanit la TVR pe tema Constitutiei

Liderii principalelor partide parlamentare, Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu si Marko Bela, si-au expus joi, in premiera, la postul public de televiziune punctele de vedere cu privire la revizuirea Constitutiei, una dintre concluziile emisiunii putand fi aceea ca sansele ca romanii sa aiba in curand o noua Constitutie sunt infime.

Invitati la TVR la "Arena publica", cei patru lideri de partid s-au contrazis vreme de o ora pe diverse teme colaterale, cum ar fi salariile bugetarilor, politizarea functiilor, starea sanatatii, primele nesimtite, concedierile din deconcentrate, abuzul de ordonante de urgenta sau promovarea camarilelor politice, iar printre acuzatii reciproce de aroganta sau nesimtire s-au lansat si cateva idei legate de revizuirea Constitutiei si respectarea rezultatelor referendumului din noiembrie 2009.

Premierul Emil Boc, in calitate de lider PD-L, a fost singurul care a sustinut ca trebuie respectat votul romanilor pentru Parlament unicameral, ceilalti trei lideri de partide sustinand varianta bicameralismului.

Printre argumentele aduse de Emil Boc au fost fluenta procesului legislativ, adoptarea mai rapida a legilor, sau faptul ca aproape 30 din cele 45 de state europene au parlamente unicamerale.

"Astazi, in multe situatii, Parlamentul functioneaza ca si o singura Camera. Avem sedinte care se desfasoara cu plenul reunit, plus foarte multe legi care se adopta tacit. (...)De ce sa avem doua camere din moment ce sunt alese la fel, reprezinta aceleasi categorii sociale si au aceeasi componenta politica?", a argumentat premierul.

Liderul PSD, Victor Ponta, l-a contrazis precizand ca noua Constitutie trebuie sa reflecte nu doar vointa celor peste 6 milioane de romani care au votat la referendum, ci vointa si interesele tuturor celor 22 de milioane de romani.

"Am inteles mesajul de a avea un parlament cu mai putini parlamentari, sa consume mai putine resurse, dar noi dorim un parlament in care alaturi de acesti deputati alesi prin vot uninominal sa fie o camera care sa fie aleasa de reprezentantii comunitatilor locale, sa se mearga pe ideea descentralizarii si reorganizarii Romaniei", a sustinut Victor Ponta, precizand ca senatorii ar trebui sa fie alesi de consilierii locali si judeteni, si sa reprezinte legislativ regiunile tarii.

In opinia liderului liberal Crin Antonescu, "discutia despre Constitutie e o tema care pe unii dintre noi ii preocupa de mai multa vreme, pentru altii e un soi de butaforie, pentru dom' Basescu si anturajul sau, PD-ul".

Antonescu a mai sustinut ca liberalii pledeaza pentru bicameralism de 20 de ani si ca "marile probleme din Romania nu au fost generate de lacunele din Constitutie, ci au fost cauzate de calitatea actorilor politici".

Marko Bela: Actualul sistem bicameral este fals

Mai transant a fost liderul UDMR, Marko Bela, care a recunoscut foarte clar ca este convins ca "actualul sistem bicameral e fals si nu functioneaza", generand numeroase blocaje, dar s-a aratat un sustinator al sistemului bicameral real, cel in care cea de a doua Camera sa fie reprezentanta regiunilor.

"In opinia mea, acel referendum a insemnat o obligatie pentru clasa politica de a se gandi la reformarea Constitutiei si la schimbarea sistemului parlamentar. El exprima o nemultumire fata de Parlament si functionarea institutiilor statului. (...)Actualul Parlament nu functioneaza asa cum ar trebui", si-a explicat Marko Bela pozitia fata de referendum.

Acesta a precizat ca UDMR sustine varianta parlamentului bicameral, care ar corespunde dimensiunilor Romaniei, care este o tara mare. "Ar trebui o Camera a Deputatilor care sa fie o reprezentare politica a electoratului si un altfel de Senat, ales direct sau indirect, care reprezinte judetele, zonele , regiunile Romaniei. Toate taile mari mari, Italia, Franta, Spania, Polonia au sisteme bicamerale dar cu atributii diferite", a precizat Marko Bela.

Boc propune referendum, in 2011

Catre finalul emisiunii liderul PD-L, Emil Boc, a propus celorlalti presedinti de partide si varianta ca sa se inceapa discutiile pe tema revizuirii Constitutiei, aceasta sa fie finalizata si supusa referendumului in 2011 pentru ca la alegerile din 2012 sa fie deja in vigoare.

In plus, Emil Boc a propus sa se ajunga la o intelegere astfel incat toate modificarile ce vor fi facute legat de atributiile presedintelui sa intre in vigoare la expirarea mandatului lui Traian Basescu, pentru ca negocierile sa nu fie afectate de eventualele resentimente fata de actualul sef al statului.

Singurul care s-a aratat interesat de acest subiect si care a spus ca este de acord cu propunerea facuta de Emil Boc a fost liderul UDMR, Marko Bela, ceilalti doi lideri de partid exprimandu-si public neincrederea fata de orice negociere cu PD-L pe aceasta tema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#revizuire Constitutie TVR, #Boc Ponta Antonescu constitutie , #stiri Crin Antonescu