Izul politic perfect

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 00:35
3810 citiri
Izul politic perfect

Stiti aroma aceea puternica de crin care te imbata si iti da dureri de cap? Cam asa este si discursul florii politice care vrea sa stea in glastra la Cotroceni. Puternic, expresiv, ametitor. Cand e vorba de practica insa, mireasma imbatatoare dispare si ramane doar mirosul pestilential al inca unui politician care promite ce nu poate face si spune ce nu gandeste.

Ca orice floare care pe masura ce se usuca isi pierde parfumul, mesajul crinului politic este si el trecator, adica azi e in campanie, in viata de toate zilele nu.

Sa incepem cu ideea de promovare a valorii, de numire in functii pe criterii de performanta, nu de apartenenta politica. Principiul suna foarte bine, dar a fost subit incalcat atunci cand a fost vorba de sustinerea lui Bogdan Olteanu la conducerea BNR, un individ care nu are nicio baza economica demna de a face parte din board-ul unei institutii financiare de asemenea calibru. La fel de repede a uitat de criteriul valorii si cand a fost vorba de sotia sa, Adina Valean, pusa a doua pe lista pentru europarlamentare, in detrimentul lui Daniel Daianu.

Asa se intampla si cu exigenta de responsabilitate, pe care liberalul o imputa guvernantilor. Unde o fi responsabilitatea atunci cand tu, ca sef de grup parlamentar, te dovedesti a fi cel mai mare chiulangiu dintre deputati?

Pe de alta parte, crinul politicii noastre sa declara sarac si incoruptibil, calitati cu care intr-adevar marea majoritate a prezidentiabililor nostri nu se poate mandri. Insa o campanie cere fonduri imense, asa incat se bazeaza pe ajutorul lui Dinu Patriciu, de care il leaga o prietenie pe care nu o ascunde si cu care se faleste. Ce mai conteaza ca amicul Patriciu are dosare penale legate de coruptie si interesul de a controla factorii de decizie din tara asta?

Trecatoare e mireasma promisiunilor. Liberalul spune ca nu va fi un presedinte jucator si va lasa Guvernul sa isi faca treaba cum considera de cuviinta. Pai atunci cum isi va putea indeplini promisiunile facute electoratului de a scadea TVA si cota unica? Asta tine de Executiv si de Parlament, unde liberalii nu stau foarte bine. Cum isi va impune vointa politica in chestiunile practice din rolul sau de mediator si diplomat?

Poate cea mai intepatoare problema a candidatului cu nume de floare este aceea a taberei alese. Cu cele 15 procente din Parlament si sondaje, liberalii par sa fie indispensabili in orice alianta dupa ce monstruoasa coalitie PSD -PDL s-a destramat si ruptura pare definitiva.

Asta a insemnat pentru seful PNL o alegere cel putin ciudata. Acest parfum de candidat, care ii infiera pe pesedisti in perioada cand sprijineau din umbra Cabinetul Tariceanu 2, acum insa le-a devenit aliat pentru ca impartasesc aceeasi ura profunda fata de Traian Basescu.

Insa, daca, sa zicem, ca dupa 6 decembrie inamicul comun nu va mai fi si PNL va trebui sa imparta puterea cu PSD, izul politicii noastre va fi fortat sa negocieze cu un partener mai puternic, cu idei economice diametral opuse, din care reamintim doar eliminarea cotei unice.

In plus, cum se vor impaca interesele lui Patriciu cu cele ale lui Hrebenciuc si Vanghelie? La asta domnul cu nume de floare nu are raspuns sau cel putin nu unul oficial.

Avand in vedere toate acestea, merita votul nostru aceasta mireasma nestatornica a politicii romanesti?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu presedinte, #Crin Antonescu prezidentiale 2009, #Antonescu candidat prezidentiale 2009 , #stiri Crin Antonescu