Martea golanilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 22:37
5268 citiri
Martea golanilor (Opinii)

Parerea cvasi generala a comentatorilor, indiferent de orientarea politica, a presei in general, este ca asaltul legislativ din Parlament de marti a fost o noua mostra de tupeu politic din partea celor care detin puterea.

O incercare a penalilor de a-si asigura viata in libertate si afacerile in fata justitiei, punandu-se deasupra cetatenilor statului. Nu sunt nici la prima tentativa, nu sunt nici atat de unici in lume, cum prea usor suntem ispititi sa ne imaginam. Actiunile lor doar ne definesc locul spre care tindem.

Dincolo de orice simpatii si indiferent de cat de mult sange rece ai, faci dovada cand citesti legile si modificarile pe care le-au adus statului parlamentarului, nu poti sa nu ajungi la concluzia ca o gasca de smecheri s-au pus de acord sa puna putina frana unor institutii care isi cam "luasera lumea in cap" si ajunsesera sa condamne cu executare tot mai multi puternici ai timpului. Nu mai comentez aici taberele din care provin cei vizati si tendintele politice interpretabile ale corpului de justitiari. Ele fac zi de zi agenda celor doua cete de talibani din societatea romana.

De o parte, cei care cred ca justitia este controlata de Traian Basescu si cativa oameni din jurul sau, de cealalta parte, altii vor sa o smulga din mainile "tiranului", sa-i redea libertatea si demnitatea si sa o puna in slujba dreptatii adevarate si fara discriminare. Ceea ce s-a intamplat ieri nu are insa legatura cu nimic din pretinsa lor credinta de restaurare a dreptatii si adevarului. In realitate, ambuscada pe care au provocat-o in Parlament a fost doar o ambuscada pentru a impune mai usor lucruri care altfel ar fi avut un impact si mai mare asupra societatii.

Una peste alta, oricat de putina intelegere am avea fata de spiritele justitiare si moralizatoare pana la obsesie si-n exces, ziua de ieri fost martea golanilor. Un nou record pe care smecheria il atinge in Romania, inevitabil mai degradant decat toate de pana acum. Graba si dorinta de a ingramadi toate modificarile si legile intr-o singura zi, comisiile intalnite pe ascuns si votul pe banda rulanta, in orb, sunt doar cateva motive care-i incrimineaza si mai mult pe parlamentari.

Aceste trasaturi atipice unei sesiuni parlamentare fac ca legile care au fost amanate, precum legea amnistiei, sau au picat definitiv, cum s-a intamplat cu legea minelor, sa ridice pana si ele serioase semne de intrebare in legatura cu onestitatea demersului initiat de parlamentari. Peste noapte a iesit din sertare legea amnistiei, cu halucinanta fundamentare ca trebuie sa eliberam pentru ca nu ne mai permitem sa-i "cazam" pe atat de multii condamnati la inchisoare cu executare.

Dar, pentru a revolutiona sistemul juridic in sensul invocat de parlamentari - ca avem un sistem care produce prea multi condamnati la inchisoare pentru fapte marunte - ar fi trebuit sa schimbe si sa revolutioneze intregul sistem juridic, nu doar capatul lui. Schimbarea sensului "conflictului de interese" din Codul Penal si modificarea statului de functionar al parlamentarilor fac si ele parte din aceeasi strategie a puterii politice de a se ascunde tot mai departe de justitie.

Singura explicatie cat de cat rationala pentru acest gest de sfidare a unei tari intregi, cel mai probabil cu efecte si pe plan international, e ca spiritul de clan, de haita care isi apara privilegiile si interesele, a functionat ca un liant profund, tacit inteles si asumat. Cum putem lupta impotriva unor astfel de golanii? Doar uniti. Se va intampla asta? Niciodata. Nu-i vorba ca nici nu exista un partid care sa aiba forta sa stranga tot valul de nemultumire si frustrare. Traian Basescu face eforturi uriase pentru a intra in cursa. Ramane de vazut daca va si reusi.

In acelasi timp, golaneala de ieri e si dovada ca alesii stiu sa fie uniti cand vine vorba de singurele lucruri care-i unesc: privilegiile, afacerile si imunitatea in fata legii. E si explicatia de ce au lasat legea minelor - cu trimitere directa spre Rosia Montana - la mana liberului arbitru al jocului politic de partid. In comparatie cu primele, miza de la Rosia Montana e secundara si se subscrie intereselor electorale pe termen mai lung.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#martea golanilor legi Parlament , #stiri Crin Antonescu