Opinii: Crin si Ponta, razboiul divelor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 12:48
2951 citiri
Opinii: Crin si Ponta, razboiul divelor

Contrele din ultimul timp dintre Victor Ponta si Crin Antonescu sunt imaginea vie a neputintei si dezorientarii Opozitiei. O lupta bezmetica, fara cap si coada, fara finalitate si dusa in virtutea conservarii ideii de Opozitie.

Dincolo de imposibilitatea concreta de a face ceva, dincolo de iluzia pastrarii unui interes viu pentru soarta romanilor loviti in plin de criza si de incompetenta unui guvern cu rezultate tot mai slabe, nici Crin si nici Ponta nu reusesc sa transmita un mesaj coerent si unitar, sa redea increderea celor care ii asculta.

Solutiile pe care cei doi lideri se strofoaca sa le prezinte ca salvatoare sunt de fapt complicatii infinite ale unei stari generale si asa mult prea incalcite si nenorocite. Alegerile anticipate si suspendarea presedintelui, lucruri invocate tot mai des de ambii lideri ai partidelor de opozitie, ar fi pentru contextul economic si social pe care il traim ultima lovitura pe care politicul ar putea sa ne-o dea.

Discutiile in contradictoriu purtate de Crin si Ponta pe tema unei posibile sau imposibile aliante intre PSD si PNL, in eventualitatea trecerii motiunii de cenzura in Parlament, este si ea aproape hilara. Nici unul dintre partide nu poate, singur, sa preia puterea.

Nici unul dintre cele doua partide nu are nicio sansa de a veni la putere, cel putin in acest moment, fara ajutorul altei formatiuni politice, de fapt fara a forma o majoritate in Parlament, insa calculele sunt facute de catre cei doi lideri ca si cum totul ar fi rezolvat, iar singura problema ar mai fi numire sau impunerea premierului.

In aceste conditii, este de-a dreptul amuzant votul din cadrul PSD, prin care partidul a hotarat sa vina la putere doar dupa alegeri. Ca si cum toata lumea ar trage de ei, ca si cum atat presedintele cat si poporul in intregul sau s-ar ruga de PSD sa vina la putere exact in acest moment, iar ei nu si nu pana votul legal si tradiotional al alegerilor le-ar da biletul catre guvernare.

Ponta se iluzioneaza ca, pe fondul nemultumirilor tot mai crescute ale populatiei, ar avea o sansa sa castige de unul singur alegerile, oricand si de orice gen ar fi ele. De aici siguranta, ba poate chiar si aroganta discursului, si delimitarea de PNL si Crin Antonescu.

Cat despre liderul liberal, Crin stie prea bine ca orice s-ar intampla, PNL nu va putea guverna niciodata de unul singur, fara PSD. Iar atat timp cat dusmanul suprem a fost identificat in dreptul PDL si Traian Basescu, singura speranta raman social-democratii.

Drama lui Victor Ponta, dar si a PSD-ului, ramane capcana in care par a se prinde singuri - dorinta de a guverna singuri si imposibilitatea realizarii acestui lucru. Niciun partid nu va mai strange in Romania, sa speram de dragul echilibrului democratic, (niciodata) o majoritate parlamentara de unul singur, care sa ii permita sa isi numeasca oamenii in fruntea celor mai importante institutii ale statului.

De cealalta parte, Crin Antonescu, desi mult mai rational si mai rezonabil in planurile si visurile sale, isi taie singur din credibilitate atat timp cat nu reuseste sa prezinte o solutie palpabila si concreta ca alternativa la actuala stare politica. Cel putin proiectul "Iohannis" avea o sustinere majoritara in Parlament si oferea iluzia unei solutii cat de cat viabile. In lipsa acestora, liberalii incearca sa obtina maxim din nimic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu, #Victor Ponta , #stiri Crin Antonescu